Last news in Fakti

19 Юни, 2016 18:56 1 207 0

Азербайджан се надява на политическо решение в Нагорни Карабах

  • нагорни карабах-
  • азербайджан-
  • армения-
  • илхам алиев-
  • конфликт-
  • преговори

Мащабни военни учения ще се проведат в близост до фронтовата линия в Нагорни Карабах в следващата седмица

Азербайджан се надява на политическо решение в Нагорни Карабах - 1
Снимка АП/БТА

Президентът на Азербайджан изрази надежда, че конфликтът в Нагорни Карабах може да бъде разрешен чрез преговори, съобщи АП.

Въпреки това тоя заяви, че неговия народ няма да приеме статуквото.

Изявлението на Илхам Алиев идва в навечерието на преговорите, на които той и лидерът на Армения ще обсъдят конфликта в Санкт Петербург.

Срещата в понеделник е организирана от руския президент Владимир Путин.

Нагорни Карабах официално част от Азербайджан, но районът е под контрола на местните етнически арменски сили и арменската армия, откакто сепаратистка война приключи през 1994 г.

През април тази година напрежението в региона ескалира до военни действия, при които загинаха около 75 войници и от двете страни, както и няколко цивилни.

В изявление, разпространено от администрацията на Алиев през уикенда, се казва, че боеве през април са показали военна мощ на Азербайджан, "давайки добър урок на арменското правителство". "Тези боеве доказаха, че конфликтът не е замразен."

От кабинета на Алиев заявиха, че Азербайджан ще проведе мащабни военни учения в близост до фронтовата линия в Нагорни Карабах между 19-24 юни.

Военните маневри ще включват участието на „около 25 хил. военнослужещи, повече от 300 танка и бронирани бойни превозни средства, над 100 ракетни артилерийски установки, до 40 военни самолети, повече от 30 системи за ПВО и кораби на военноморските сили“, поясниха от Баку.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА