14 Октомври, 2016 00:45 1 996 0

Западът и Китай са били в контакт много преди Марко Поло

  • марко поло-
  • китай-
  • запад

Според учени гръцки майстори са помагали на китайските скулптори още през III век пр.н.е.

Китай и западният свят са били в контакт много преди Марко Поло да открие азиатската държава, се твърди в ново археологично изследване, цитирано от Би Би Си.

Археолозите са стигнали до това заключение в хода на проучване на дъмпинга на китайския император Цин Шъхуан. Според учените гръцки майстори са помагали на китайските скулптори още в III век пр.н.е.

"Сега имаме доказателства, че близкият контакт между Китай и Запада по време на първия император Цин Шъхуан е съществувал още преди отварянето на Пътя на коприната, т.е. много по-рано, отколкото предполагахме преди това", пояснява китайският археолог Ли Сюджън.

Според учения най-известните статуи на воини от "Теракотената армия" в Сиан може би са създадени от китайски майстори, повлияни от чужбина, тъй като преди това в Китай не са създавани статуи на хора в цял ръст.

Професор Лукас Никел от Виенския университет казва, че тази хипотеза се потвърждава от статуите на циркови акробати, открити в погребението на императора.

Според него пробите от древногръцко изкуство може би са се появяли в Китай след кампанията на Александър Велики през IV век пр.н.е..

Друга група от изследователи са открили в Синцзян чрез ДНК проби, че преселници от Запада вериятно са живели в тези райони по времето на династията Цин.

Към днешна дата се смята, че италианският пътешественик Марко Поло (1254-1324 г.) е първият европеец, посетил Китай.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: