Last news in Fakti

5 Ноември, 2016 08:30 2 382 2

Доналд Тръмп: Немислимият президент

  • доналд тръмп-
  • президент-
  • избори

Милиардерът, който стана звезда, а сега иска да е президент

"Трябва ни някой, който може да върне величието на марката САЩ. Дами и господа, официално се кандидатирам за президент на САЩ. Отново ще направим нашата страна велика.“ С тези думи на 16-ти юни Доналд Тръмп обяви кандидатурата си за номинацията на Републиканската партия за президент на САЩ. Направи го в „Тръмп Тауър“, бижуто в неговата империя от недвижими имоти и една от емблемите на Ню Йорк.

Доналд Тръмп е един от най-успешните, но и най-скандалните бизнесмени в американската история. Той обича големия бизнес, но дори още повече обича светлините на прожекторите.


Роден е на 14-ти юни 1946 г. като четвъртото от пет деца. Неговият род води началото си от Елзас. През 19-ти век Фридрих Тръмп се мести в САЩ, където прави малко състояние. Връща се в Германия, за да се ожени за своята любима Елизабет Крист, след което двамата заживяват в Ню Йорк. Парите си използва, за да развие успешен бизнес с недвижими имоти. Умира на 49 години, като бизнесът се поема от 15-годишния му син Фред. Той прави партньорство с майка си Елизбет и двамата развиват голяма мрежа от недвижими имоти и магазини. Правят удар по време на Голямата депресия, след като развиват успешен супермаркет и го продават на голяма компания.

Семейство Тръмп умножава състоянието си с държавни поръчки за военни сгради през 40-те. Доналд Тръмп се ражда в семейството на Фред и бързо започва да усвоява семейния бизнес.

До 8-ми клас Тръмп посещава частното училище Kew Forrest School, а след това учи във Военната академия в Ню Йорк. В училище се отличава като много добър бейзболист, като дори е имал потенциал за професионалист.

Посещава университета "Фордъм" за две години, след което се мести в бизнесшколата Wharton в Пенсилвания. Заради шипове в петите си не служи във Виетнам.

Първите си бизнес сделки Доналд прави в „Тръмп Организейшън“ на 28-годишна възраст (1974 г.) в Манхатън. Той бързо става известен в града със самовлюбеното си отношение, но и с готовността за поемане на рискове. През 80-те Тръмп обособява направленията на своите сделки с недвижими имоти – хотели и бизнес сгради в Ню Йорк Сити.

Първият му голям удар е строежът на комплекс от домове за семейства от средната класа в Охайо през 1968 г. Той завършва скоростно проекта за $ 6 млн. и продава домове на стойност $ 12 млн. През 1971 г. си купува апартамент в Манхатън и бързо се обгражда от влиятелни хора.

През 1974 г. печели наддаването за реновирането на хотелския комплекс „Комодор“. Издейства си данъчни облекчения за 40 години и ипотечни кредити от $ 70 млн. След шест години комплексът и целият квартал около него са напълни реновирани. През 1996 г. продажбата на част от сградите носи на Тръмп печалба от $ 142 млн.

През 1979 г. купува парцел на 5-то авеню. През 1982 г. там вече се издига 58-етажният небостъргач „Тръмп Тауър“, който днес се счита за един от символите на Ню Йорк. От продажбата на апартаментите в сградата, само за няколко месеца Тръмп прави печалба от $ 200 млн.

След като през 1977 г. легализират хазарта в Ню Джърси, той прави цяла верига от казина и хотели в Атлантик Сити. В края на 80-те започва и неговата афера с шоубизнеса. През 1988 г. сключва договор със Световната федерация по кеч и излъчва мегасъбитието „Кечмания 5“ от „Тръмп плаза“ в Атлантик Сити. Има малки роли във филми като „Сам в къщи 2“.

През 90-те години на миналия век затъва в дългова криза и дължи милиарди долари на кредиторите си. Принуден е да постави голяма част от своите фирми под закрила от банкрут и дори умело жонглира на ръба на финансовия крах. В крайна сметка успява да изплати дълговете си и превръща това в емблема на своя живот. През 2001 г. завършва строителството на 72-етажния небостъргач Trump World Tower , в който днес се помещава централата на ООН.

Най-сетне нахлува в света на шоу бизнеса с шоуто „Стажанта“, което излиза в ефир през 2002 г. В него група млади бизнесмени изпълняват серия от бизнес задачи, като победителят застава начело на една от компаниите на Тръмп. Той получава по $ 50 хил. на епизод през първия сезон на шоуто. Огромния му успех обаче му гарантира $ 3 млн. на епизод, което го превръща в един от най-добре платените телевизионни водещи в света.

През 2006 г. придобива конкурса „Мис Вселена“ и го прави дори по-популярен от „Мис свят“. През 2006 г. сключва договор със Световната федерация по кеч и лично участва в мач на „Кечмания“. На ринга удря Винс Макмеън, а накрая дори е тръшнат Ледения Стив Остин.

През същата година получава звезда на „Алеята на славата“. През 2013 влиза в „Кеч залата на славата“.

През 2006 г. остро критикува президента Джордж Буш и заявява готовност на следващите избори да подкрепи кандидатура на кмета на Ню Йорк Рудолф Джулиани. Тръмп има амбиции за президент на САЩ още през 80-те години на миналия век, но така и не се задържа в рамките на дадена партия.

Твърд привърженик на Рейгън през 80-те години на миналия век. Влиза в Републиканската партия през 1987 г., но през 1999 г. я напуска, за да подкрепи Реформаторската партия на милиардера Рос Перо. Връща се при републиканците през 2009 г. и пак ги напуска през 2011 г. През 2012 г. твърдо подкрепя кандидатурата на Мит Ромни срещу Барак Обама. През 2011 г. проявява амбиции да влезе в президентската надпревара, но заявява, че не е готов да излезе от частния сектор.

Доналд Тръмп се е женил три пъти. Първата му жена Ивана е имигрант от Чехословакия. Женена е 4 пъти. Работи в отдела по дизайн в компанията на Тръмп. Втората съпруга на Тръмп е Марла Мейпълс, която е актриса и модел. Третата му съпруга Мелания е имигрант от Словения и е супермодел.

Неговите син и дъщеря Доналд Младши и Иванка са учили в университета в Пенсилвания. Третият му син Ерик учи в „Джорджтаун".

Известен е скандала със съпругата му Ивана. През 1991 г. двамата са на почивка в Аспен, когато любовницата на Тръмп - Марла Мейпълс го атакува на ски пистата. Следва куриозен скандал и преследване, в което и двете се опитват да го докопат. Следва развод година по-късно.

В момента дъщерята на Тръмп – Иванка, поема все по-голяма част от бизнеса му.

През 2015 г. обявява, че ще се кандидатира за президент на САЩ. Първоначално кандидатурата му е осмивана от републиканците, но постепенно набира популярност. Тръмп използва реторика, насочена срещу имигрантите от Мексико и печели избирателите от работническата класа.

Критикува войната в Ирак, като е изключително нападателен към действията на президента Барак Обама в Сирия. Твърди, че ще сложи край на конфликтите в Близкия Изток и зове за стопляне на отношенията с Русия. Реториката му е по-агресивна към икономическата политика на Китай.

Зове за повишаване на данъците на американските компании, базирани в чужбина. Иска връщане на производството в САЩ. Той е първият кандидат за президент от десетилетия, който обещава да намали държавния дълг на страната. Обявява се за край на кризата в Украйна.

На 26-ти май излизат информации, че Доналд Тръмп си е подсигурил достатъчен брой кандидати за номинацията на Републиканската партия. През юли Конгресът на Републиканската партия официално го обяви за свой кандидат за президент.

Той започва кампанията срещу кандидата на Демократическата партия Хилари Клинтън. От „Уикилийкс“ разкриват подробности около скандала изтеклите имейли на Клинтън от периода и като държавен секретар. Тръмп непрестанно я атакува за това и в един момент дори заявява, че ще я вкара в затвора.

По това време излиза клип с разговор на Тръмп от 2005 г., в който той говори непристойно за жените. След това вълна от жени го обвиняват в сексуален тормоз. От лагера на Клинтън пък го обвиняват, че не е плащал данъци от 18 години, заради вратичка в закона и загуба от $ 918 млн. на негови компании. Тръмп признава това, но твърди, че действията му са били закони.

Рейтингът на Тръмп се срива, но седмица преди изборите ФБР възобновява разследването срещу Хилари Клинтън, свързано с изтекли нейни имейли и съмнения за корупционни схеми на високо ниво.

В момента шансовете между двамата са изравнени и на 8-ми ноември Доналд Тръмп може да се превърне в най-немислимия президент на САЩ.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Dani

    0 0 Отговор
    Голямо шоу.И Рейгън беше немислим , но беше два мандата.Обама също.
  • 2 Townboy

    0 0 Отговор
    Известно е че САЩ се управлява от "акулите" от Уол Стрийт, но за първи път един от тях ще поеме открито властта.