Last news in Fakti

29 Януари, 2017 19:15 4 799 40

Турски военен кораб с генерал на борда нахлу в гръцки води

  • турция-
  • гърция-
  • кораб-
  • генерал-
  • боен кораб-
  • хулуси акар

Отново напрежение между Турция и Гърция

Турски военен кораб с генерал на борда нахлу в гръцки води - 1
Снимка: shutterstock

Турски военен кораб е плавал в гръцки териториални води, съобщи Greek Reporter.

Бойният кораб, въоръжен с противокорабни ракети и торпеда, е преминал край остров Имиа около 10:30 часа местно време.

Според изданието – което се позовава на свои източници – на борда на бойния кораб е бил и генерал Хулуси Акар, началник на Генералния щаб на турската армия.

Гръцки военен кораб е направил контакт с турските военнослужещи, призовавайки ги да напуснат гръцките териториални води.

Напрежението между Анкара и Атина се повиши през последните месеци. През месец октомври миналата година турският президент Реджеп Ердоган възбуди полемика след свое изказване, оспорващо границите на Гърция и нейните острови.

През последните дни пък Турция заплаши Гърция и ЕС с прекратяване споразумението за реадмисия на бежанци, след като гръцкият съд отказа да екстрадира турски военни, избягали в Гърция след опита за военен преврат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 провокация

    23 18 Отговор
    И какво им се молят !?!? Това са откровени провокации на фесовете !

    Коментиран от #26

  • 2 VMORO

    5 9 Отговор
    Ами като се знаят колко са поср**и какво друго им остава?
  • 3 Доктора

    18 12 Отговор
    И кво, гърците нямат торпедо????? Ми ще им дадем назаем бе....нали сме комшии?
  • 4 Voz

    10 9 Отговор
    Ob6ti teritorialni mqsto sa i dvete durjavi sa v nato ako imam vuzmojnoda izbera nqkoi tova 6te stane turskite kom6i za6toto eu e li4emerno evropa dadut samo na gurci daje kakvito imat vsi4ko e ot evropa i nie qdem durvoto samo ot evropa nie trqbva da enteresuvame na6ite interesi i stranata ...
  • 5 Grr

    20 6 Отговор
    Гърците си траят и нищо не могат да направят,защото турският кораб не е бил в гръцки териториални води.....Хайде поднасяйте новините обективно, а не си измисляйте и не търсете под вола теле....
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 VMORO

    5 5 Отговор
    Докторе, пропуснал си уроците по история за Първа Балканска, Втора Балканска, Първа Световна и Втора Световна войни. Никога не е късно да си припомниш.
  • 8 VMORO

    15 14 Отговор
    А до кога ще търпим тая гръцка сган - съюзници-разбойници?
  • 9 Васичка Атанасова

    8 16 Отговор
    Турците се хванаха с руснаците и станаха големи
    трябвало е да им пуснат едно торпедо гърците
  • 10 VMORO

    13 7 Отговор
    А стиска ли им?
    Освен това стана ясно вече, че турците са си били в турски териториални води.
  • 11 Аскер

    27 19 Отговор
    На вас трябва да ви е ясно ако турците решат Гърция и България ще ги вземат от раз ще им бъде като тренировъчен ден. Нито НАТО, нито Европа ще си мръднат малкия пръст само ще кажат строго осъждаме този военен акт

    Коментиран от #13, #14, #16

  • 12 БАТЕ ЖОРО

    4 1 Отговор
    не е лесно да решиш за къде да резервираш лятната си почивка, наистина!
  • 13 Аклъсъз

    15 7 Отговор

    До коментар #11 от "Аскер":

    Що не прочетеш малко любимият ти аскер как се "справя" в Сирия с идилците! Над 15 турски Леопарда изгоряха, като факли, а официално труповете са 40.
  • 14 Някой

    22 10 Отговор

    До коментар #11 от "Аскер":

    Те турците още с кюрдите не могат да се оправят ти говориш да нападат Гърция и България едновременно.Ще им приседне.
  • 15 Аскер

    16 13 Отговор
    Само устите ви знаят с какво България и Гърция ще приседнат на Турския аскер особено гърците както преседнаха с кризата в Кипър а за българите да не говорим
  • 16 СС Тюрбан

    10 11 Отговор

    До коментар #11 от "Аскер":

    Що така ми приличаш на една чалма, която от време на време се изказва тук?
    Каквито и мераци да имаш фесовете няма да разполагат с тази територия. По- вероятно е да напуснат Европейския континент.
    Никой от големите няма интерес Турция да държи изцяло портата на Черно Море. От Черноморските Държава също няма нито една която стратегически да не мисли върху този въпрос. При първа възможност тази и функция ще и бъде отнета!

    Коментиран от #19

  • 17 Аскер

    14 12 Отговор
    Както казах само устите ви говорят в региона най голямата армия е Турският Аскер.

    Коментиран от #18

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 кроко

    12 5 Отговор

    До коментар #16 от "СС Тюрбан":

    „Никой от големите няма интерес Турция да държи изцяло портата на Черно Море”

    Напротив, и преди и сега агличани са готови на всичко, само и само да направят мръсно на Русия и да изкярят нещо. Виж че са надушили нещо, мазнят се на султан ердоган и се опитват да изкопат нещо, ако зависи от тях, биха дали територията ни само исамо да имат изгода. За другите няма смисъл да говорим, за англичаните съм сигурен че е винаги е валидно, по-лицемерно и подло племе са дори и от гърците!

    Коментиран от #20

  • 20 СС Тюрбан

    17 6 Отговор

    До коментар #19 от "кроко":

    Забравяш 1915год. когато на тъпите Англичани им идва на ум, че пролива не трябва да е в техни ръце. Уви! - Понеже са били достатъчно самонадеяни ядат дървото именно там! Губят около 250 хил. души. Две години по рано обаче нашата скъпа армия от 10 хил. души на същото място за едно денонощие избива 5 000 и ранява 10 000 чалми. От Българска страна има убити към 160 иранени около 400 души... - Велика битка! 37 000 срещу 10 000 (Това бе само отклонение от темата)

    Коментиран от #23

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 кроко

    7 2 Отговор

    До коментар #20 от "СС Тюрбан":

    Аз имах предвид, че така както в момента англичаните душат наоколо, утре може да се окаже че биха позволили на Турция не само да си държи Босфора, но и да си копне нещо от България, ако в замяна на това Турция им играе по свирката, примерно срещу Русия.

    Путин се възползва умело от случката със сваления им самолет и НАТО изгуби позиции в Турция - САЩ и Германия си развалиха отношенията с Турция не само заради сваления самолет и опита за преврат, но и заради бежанците. Не успяха да свалят Ердоган, не могат да го контролират, така че сега ми изглежда че се опитват да си върнат позициите. И Англия излиза на преден план, понеже изглежда по-независима и неутрална. Затова Тереза Мей ходи да се кланя на султан Ердоган и се репчат с тоя кораб в Черно море - не знам защо и на кого, едва ли ще уплашат руснаците, по-скоро демонстрират добри отношения с турците за да имат козове за пред Путин.

    Коментиран от #25

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 СС Тюрбан

    7 3 Отговор

    До коментар #23 от "кроко":

    Разбирам идеята ти,
    Разбира се че от Англичаните принципно може да се очаква всичко, но в случай причината да го правят е да дразнят руснаците и да заявят че не се отказват от Украйна. Те се възползват от едно споразумение за Черно Море в което могат да присъстват определен брой дни. След изтичане на срока, според договора Руснаците могат да се възползват от правото си да го потопят. Поради тази причина средно на около 20 дни, Американски, Английски, Френски и Немски фрегати идват в акваторията на черно море на ротационен принцип ...
    В дългосрочен план обаче всички са наясно, че не е добре Турция да владее вратата. За всяка морска врата се водят битки на не много дълъг период от време. - Суец, Панама, Гибралтар ... Така и тук в недалечното бъдеще ще се проведе битка. Сигурен съм без да съм ясновидец. Всички черноморски държава нямат интерес Турция да държи портата.

    Коментиран от #39

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Коко

    8 2 Отговор
    Супер глупави коментари!
    Толкова ли не може да ви щракне пипето, че ако Турция и Гърция влязат във въоръжен конфликт България няма как да остане настрана. А нямаме и армия... А имаме и цели райони, където с български език трудно ще се разбереш...
  • 28 VMORO

    5 5 Отговор
    При разпада на съседна Югославия останахме настрана. А може би не биваше... Не бе толкова отдавна и имахме боеспособна армия.
    Няма нужда от излишна паника и параноя със сигурност
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Аскер

    6 7 Отговор
    Турският Аскер оглежда бъдещите си земи

    Коментиран от #31, #33

  • 31 СС Тюрбан

    5 3 Отговор

    До коментар #30 от "Аскер":

    Хасане върви да бачкаш!
    Майка ти Меркел скоро няма да е на власт и ще ти спрат помощите.
    За това спри да пишеш и върви се намери работа!
  • 32 lkl

    3 0 Отговор
    Тоя да не е бил с нашия генерал на борда?
  • 33 ААА

    2 3 Отговор

    До коментар #30 от "Аскер":

    А гръцките патриоти гониха ВСВ. армията на голямата и силна Италия, чак до Албания. Та трябваше и с помощта на Вермахта да се справят с Гърция, за време 4-5 пъти повече от колкото им трябваше за Франция. Гледайте си там търговийката ,да не стане така да останете без Босфора, а кюрдите да си имат своя държава в Анадола.

    Коментиран от #40

  • 34 Бай хой

    1 0 Отговор
    Много дълбока вода почнахте да вадите. Тая патка мей е доста проста и елементарна. Пробва се да връща нещо сякаш руските кораби минаха като на парад през ла манша само заради нея. Сега по най смешния начин се стреми да се нареди и тя сред мъжете. Това корито е съвсем безпомощно и ненуно на никого в Черно море.

    Единствената полза ще е може би че ако изстреля ракета тя няма да достигне до Флорида.

    Коментиран от #35

  • 35 Кучето Шаро

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "Бай хой":

    Естествено ,че това "корито" има "парадни" функции в Черно Море. Както на парада ,лъскаш формата ,вадиш техниката, дефилираш. Безсмислено и скъпо струващо начинание, без реална военна стойност. Но някой те наблюдава и знае ,че си там ,да покажеш присъствие ,чувство на контрол ,над подчинената си колониална територия.Както кучето вдига крак ,да си маркира територията ,от други кучета.
  • 36 БАДЖАНАКА

    3 0 Отговор
    Ако съм разбрал правилно , Путин води до тука. Американците не успяха да присадят Фето в турция ,благодарение на Путин. Сега и в америка е турен човек на Путин , да очакваме ли малко успокоение по света ? За босфора , ако си спомняте Ердо не допусна американците веднъж през босфора миналата или по миналата година . За сирия , там врагът е много коварен и не предвидим. Светът до сега не беше се сблъсвал с таково чудо ....и фанатизъм . Сега все още нямам точен отговор ? Кой ги обучи тези фанатици? И кой ги въоръжава или финансира?
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Истината

    1 0 Отговор
    Турския Генерал на времето каза Гърция да не се занимава с Турция щото следващата сутрин ще си пият сутрешното кафе в Атина.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Запознат

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "ААА":

    Много празни приказки говориш! Кюрдите няма как да имат държава, защото никога не са имали те са като нашите цигани! Даже е по - вероятно като се има предвид демографската криза в България циганите да направят своя държава!
Новини по държави: