Last news in Fakti

27 Март, 2017 09:27 4 605 5

В Турция: ДПС загуби монопола над българските турци

  • турция-
  • българия-
  • избори-
  • дпс-
  • монопол-
  • дост

ДПС вече не е трета политическа сила

В Турция: ДПС загуби монопола над българските турци - 1
Снимка: БТА

ДПС изгуби монопола върху гласовете на турците. Това коментира турското издание „Хаберлер“ по отношение на проведените парламентарни избори в България.

Медиите в южната ни съседка обърнаха внимание на вота, като акценти в повечето издания бяха пречките пред гласоподавателите от Турция и антитурските настроения.

Турските медии посочват, че изборите се печелят от ГЕРБ, а втора политическа сила са социалистите. Изданията пишат, че монополът на ДПС над гласовете на българските турци се е пропукал.

Партията, която беше трета политическа сила, сега се нарежда на четвърто място след „Обединени патриоти“. „Хюриет“ пък коментира „политиката на пречки и затруднения“, визирайки намаляването броя на секциите в Турция.

Анадолската агенция посочва, че дългите опашки пред изборните секции са предизвикани заради нареждането на ЦИК за попълване на декларациите на кирилица.

Вестник „Милийет“ пише, че съперникът на ДПС за гласовете на българските турци – ДОСТ, не успява да прескочи бариерата от 4%. Пред партията, която участва за първи път на парламентарни избори, са били поставени много пречки, пише вестникът.

Кризисни моменти в българските избори видя изданието „Сьозджю“, което припомни дипломатическите стрели между Румен Радев и Реджеп Ердоган. В статията акцент бяха и действията българо-турската граница в дните преди вота и повишилото се напрежение.

Медиите в Турция посочват, че консултациите за сформиране на правителство ще започнат след оповестяването на официалните резултати. ГЕРБ, макар и първа политическа сила, няма достатъчно гласове сама да състави кабинет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МАЙНА

    8 8 Отговор
    Всички турски партии са едно -просто схема да не минат някои недоволни ако е една само към българска партия.
  • 2 Гост

    10 7 Отговор
    И двете са противоконституционни етнически парти!

    Коментиран от #4

  • 3 pllam

    1 1 Отговор
    Това че дпс най-накрая бяха посбутани в ъгъла ми дава искрица надежда,че има промяна в мисленето на хората.Изкефиха ме тези хорица от кърджалийското село,които не гласуваха като заявиха че са били лъгани толкова години с празни обещания,а гласувалите били само изселници,които си мислели че е задължително!?!:това за мен описва изцяло тази "турска партия".Малко ли им беше че си поставиха техни хора навсякъде,всинци неграмотни и тъпи,но умеещи да точат държавата.Разгеле дано им поспре кранчето!
  • 4 ЧУШ

    3 4 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    ВМРО каква е.Да се забрани и тя.Не е БЪЛГАРСКА Партия.
  • 5 сравнителен анализ

    0 0 Отговор
    Доган е по-велик от ер доган. Трябваше да емигрира в турсия. Има потенциал да я направи светска.