28 Март, 2017 20:17 1 950 8

Шотландският парламент прие референдума за независимост

  • шотландия-
  • референдум-
  • великобритания

Британското правителство против неговото провеждане

Шотландският парламент прие референдума за независимост - 1
Снимка: БТА/AP

Парламентът в Шотландия подкрепи предложението на първия министър Никола Стърджън за провеждане на референдум за независимост, съобщи Би Би Си.

Предложението получи подкрепа от 69 гласа срещу 59 против. Очаква се такъв да се проведе до 2018 г. Причината е, че през 2019 г. Великобритания трябва официално да излезе от ЕС.

Шотландците подкрепиха с голямо мнозинство членството в ЕС на референдума през миналата година. Британският премиер Тереза Мей вече заяви, че „сега не е време за референдум за независимост“.


Британският министър по въпросите на Шотландия Дейвид Мъндел вече заяви, че британското правителство няма да даде позволение за такъв референдум. Стърджън обяви, че е готова да предприеме стъпки, за да защити волята на своя народ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 неаналитик

    2 4 Отговор
    Всеки иска да е независим, но да налага на другите своят кеф май в света? Въпроса на разделянето е каква е ползата от това? Ако са ви справедливи законите, едва ли си струва? борба срещу неправди или злото над невинните сис трува само вопределени случаи. Ако е просто да се разделите без някакъв подобен смисъл, това не би ви дало повече независимост - колкото по-малка е една страна толкова повече зависи от други внос и подобни неща.
  • 2 Goast

    16 0 Отговор
    Хайде де , къде е демокрацията която толкова много изнасят зад граница и поучават другите държави ? Още една диктатура...
  • 3 Брат ми

    22 0 Отговор
    Много отдавна трябваше Шотландия да се е отделила от UK, но англетата не ги пускат защото по стар Английски обичай не пропускат да използват природните ресурси на другите държави...Така и със Шотландския газ и петрол...
  • 4 лицемери

    24 0 Отговор
    Значи те като искат да се отделят от ЕС -може, а за шотландците като искат да се отделят от тях не може. Ш,,ни лицемери
  • 5 Политик

    6 0 Отговор
    Няма никакво значение какво ще гласува народа. Те пак ще си правят каквото си искат
  • 6 чичо ви

    10 1 Отговор
    Това надали е най-големия проблем. Да, англичаните са империалистически г*вна. Това тябва да е известно на всички, но има ли значение. Източноевропейските имигранти им пречат, ама чалмите не. хахахаха... Поради този факт те и другите западноевропейски толерасти си го получават вече. След 10 години чалмите ще са повече и те ще казват какво става там. За голямо съжаление цяла Европа ще страда от това
  • 7 Аяжо

    4 0 Отговор
    Почна се.........................
  • 8 незнайко

    0 0 Отговор
    Във Великобритания са бесни. Англия се разпада.
Новини по държави: