Last news in Fakti

21 Ноември, 2011 12:46 1 477 1

И Унгария опря до заем от МВФ и ЕС

  • мвф-
  • ес-
  • заем-
  • унгария

Будапеща отправи официално искане за финансова помощ

Унгария е поискала от Международния валутен фонд (МВФ) и ЕС финансова помощ, съобщи АФП, позовавайки се на ръководителя на МВФ Кристин Лагард. „МВФ получи искане от унгарските власти за вероятна финансова помощ“ гласи изявление на Лагард.

„Властите са изпратили подобно искане до Европейската комисия и са дали индикации, че планират да се отнасят като към превантивна всяка подкрепа от МВФ и ЕС, която може да бъде налична“, добави Лагард.

В края на миналата седмица унгарското министерство на икономиката обяви, че страната е започнала преговори с МВФ за подписването на нов договор в началото на следващата година, което да подпомогне икономическия й растеж.

В момента МВФ провежда годишната си мисия в Будапеща, но тя няма правомощия да договори нов заем за европейската страна. С тази цел преди Коледа ще бъде изпратена друга делегация, в която ще вземат участие представители, които са изготвили договора на фонда с Полша.

По-рано в петък от ЕК обявиха, че са наясно с намеренията на Унгария да внесе молба за нова превантивна финансова помощ.

През 2008 г. Унгария се обърна за помощ към Европейския съюз и Международния валутен фонд, подписвайки споразумение за помощ на стойност 20 млрд. евро, но след спечелването на изборите през 2010 г. дясноцентристкото правителство на Виктор Орбан се отказа от сътрудничество с фонда. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Явор Иванов

    0 0 Отговор
    ЕС за съжаление май няма да оцелее...