Last news in Fakti

14 Ноември, 2011 15:41 1 444 0

Меркел: Европа е в най-трудното време от Втората световна война

  • ангела меркел-
  • ес-
  • еврозона-
  • криза

Германия е отговорна към партньорите си от Еврозоната, заяви канцлерът

Меркел: Европа е в най-трудното време от Втората световна война - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дълговата криза в Еврозоната е „най-трудното време за континента от Втората световна война“, заяви германският канцлер Ангела Меркел. Европа трябва да върви стъпка по стъпка към политическо обединение, призова тя.

В едночасова реч пред хиляди делегати на партията й Християндемократически съюз Меркел не предложи нови идеи за разрешаване на кризата, наложила приемането на спасителни помощи за Гърция, Ирландия и Португалия и предизвикала безпокойство за оцеляването на зоната на единната европейска валута, в която членуват 17 държави. Тя обаче даде ясно да се разбере, че Германия трябва да направи повече саможертви.

„Предизвикателството за нашето поколение е да довърши това, което започнахме в Европа, а то е постигането стъпка по стъпка на политическо обединение“, заяви Меркел пред конгреса на партията си в източногерманския град Лайпциг. „Европа се намира в един от най-тежките, може би най-тежкия момент от Втората световна война насам", каза още канцлерът.

Двудневният партиен конгрес трябваше да бъде посветен на образователната политика, но беше доминиран от дълговата криза в Еврозоната, която не проявява никакви признаци за стихване, въпреки назначаването на нови технократски правителства в Гърция и Италия.

Меркел е категорична, че Германия има отговорност към партньорите си от Еврозоната и самата тя е уязвима, ако други държави от валутния съюз бъдат въвлечени в кризата, като напомни, че 60 на сто от германския износ е насочен към ЕС.

„Проблемите на Ирландия са проблеми и на Словакия, проблемите на Гърция са проблеми и на Холандия, а проблемите на Испания са наши проблеми. Нашата отговорност не приключва в границите ни", изтъкна канцлерът.

Същевременно тя даде ясно да се разбере, че има някои граници, които Германия не е готова да прекрачи, отхвърляйки общите за Еврозоната облигации и други бързи нововъведения, които според Германия ще попречат на държавите от Еврозоната да водят отговорна фискална политика.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА