Last news in Fakti

1 Април, 2017 07:28 51 128 20

Най-кървавите битки през Втората световна война

  • втора световна война-
  • кървави-
  • жертви-
  • битки-
  • сражения-
  • ссср-
  • хитлер-
  • германия-
  • сащ-
  • франция

Опустошителни сражения...

Най-кървавите битки през Втората световна война - 1
Снимка: Shutterstock

От 1939 до 1945 година светът е във война. Втората световна война е най-кървавият конфликт в човешката история и отнема живота на милиони. Сблъсъкът започва на Стария континент, но постепенно се пренася и на другите. Дори през Първата световна война, когато загиват десетки милиони военни и цивилни, нивата на унищожение и разруха са далеч от тези през ВСВ. Факти.бг представя най-кървавите битки на войната с най-много жертви и ранени:

10. Битката за Рим, 17 януари – 18 май 1944 година

Битката за Рим, известна и като Битката при Монте Касино, е една от най-важните, които се водят през войната на италианска територия. Съюзническите сили искат да си проправят път към столицата на Италия, която е на страната на Адолф Хитлер. В центъра на сраженията е историческото абатство „Монте Касино”, издигащо се на хълм, от който може да се следи и контролира цялата околност. Между януари и май съюзническите сили нападат четири пъти отбранителната линия „Густав”. Последната, при която едновременно нападат двадесет дивизии, е успешна и германската защита пада. Общият брой на пострадалите (убити и ранени) е близо 185 000.

9. Арденската офанзива, 16 декември 1944 г. – 28 януари 1945 година

Арденската офанзива е последната мащабна германска офанзива на западния фронт по време на Втората световна война, припомня Military Education. Кръстена е на Ардените – планинска област в Белгия, Франция и Люксембург. За щастие на съюзниците планът на нацистите да нанесат решителен удар на запад не успява. През януари 1945 година Червената армия започва атака, което принуждава германското военно командване да дислоцира част от войниците на изток – това също накланя везните в полза на съюзническите сили. Арденската офанзива взима много жертви – и в двата лагера. Пострадалите са 186 369.

8. Битката при Курск, 5 юли – 23 август 1943 година

Курск е една от големите победи на руснаците през Втората световна война. Битката при Курск ще бъде запомнена и като най-голямата танкова битка. Червената армия е добре подготвена за настъплението на немските сили. Руснаците блестящо изграждат мрежа от минни капани, укрепления и противотанкови оръдия. В района са изпратени 50 германски дивизии (19 от които танкови), но маршалите Жуков и Василевски удържат офанзивата, която е последната на Хитлер срещу Червената армия. Пострадалите са над 257 000.

7. Битката при Харков, 12-28 май 1942 година

Харков е важен стратегически град в Украйна. През есента на 1941 година германската армия установява контрол над него. През месец май на следващата година съветските сили предприемат офанзива, за да си върнат града. Нацистите обаче са добре подготвени и успяват да удържат атаката, а след това предприемат контраофанзива. Червената армия понася тежко поражение, което вдига морала и увереността на войската на Адолф Хитлер. Много историци посочват, че това в крайна сметка им изиграва лоша роля и предвещава краха на източния фронт. Пострадалите при втората битка за Харков са над 300 000.

6. Битката за Лусон, 9 януари – 15 август 1945 година

Лусон е най-големият филипински остров. През Втората световна война това райско кътче в Тихия океан става арена на кървав сблъсък между американската и японска армия. За генерал Дъглас Макартър островът, който е под контрола на японците от 1942 година, е от огромно стратегическо значение. Следва ожесточен военен сблъсък, в който японците прибягват и до използването на пилоти камикадзета. Огромен е броят на убитите и ранени военнослужещи – до 345 000.

Най-кървавите битки през Втората световна война
Снимка: Shutterstock

5. Битката за Франция, 10 май – 25 юни 1940 година

Войната започва с нападението на Германия срещу Полша. Англия и Франция обявяват война на Хитлер, но през следващите няколко месеца реално не се водят големи наземни операции от страна на Берлин на запад. Всичко се променя през месец май, когато блицкригът (светкавичната война) влиза в действие. Нацисткото командване дава заповед за атака, а французите са съкрушени за няколко седмици. Следва капитулация и установяване на немски контрол над френските земи. Франция грубо казано е разделена на две – северната е под контрола на Хитлер, докато южната е наричана Вишистка Франция (на град Виши). Пострадалите в падането на Франция са близо половин милион.

4. Битката при Нарва, 2 февруари – 10 август 1944 година

Дори по-смъртоносна от битката за Франция е тази за господството в Естония. Нарва, област Ида-Виру, е стратегическа зона в североизточната част на Естония. Германската армия и Червената армия излизат за пореден път в пряк дуел. И двете страни са отчаяни в опита си да установят контрол над тази територия. Според историците сраженията са сред най-интензивните за цялата война. След месеци на ожесточени боеве, при които биват убити хиляди, Хитлер изтегля войските си от Естония. Броят на пострадалите е 550 000.

3. Битката за Москва, 2 октомври 1941 – 7 януари 1942 година

Хитлер вярва, че ако превземе Москва, това ще нанесе опустошителен удар по морала на руснаците, които ще са в ръцете му. Нацистите предприемат офанзива срещу руснаците, но столицата не пада. Червената армия удържа настъплението, а това се случва благодарение на правилните тактически решения, но и на тежките метеорологични условия. Температурите през зимата достигат минусови градуси, които са сериозно изпитание за Вермахта. Руснаците дават повече жертви, а общият брой на пострадалите при сраженията за Москва надвишава един милион души.

2. Битката за Берлин, 16 април – 2 май 1945 година

При последната мащабна офанзива в Европа през Втората световна война загиват и биват ранени огромен брой военни и цивилни. Съветската армия настъпва към Берлин от няколко фронта и разрушава последните надежди на нацистите за световно господство. В последните дни на сраженията в Берлин Адолф Хитлер слага край на живота си. Битката за Берлин е тази с най-голям брой жертви за най-кратно време по време на войната. Броят на убитите и ранени надвишава милион и двеста хиляди.

Най-кървавите битки през Втората световна война
Снимка: Shutterstock

1. Битката за Сталинград, 23 август 1942 година – 2 февруари 1943 година

В битката за Сталинград загиват повече руснаци (военни и цивилни), отколкото британски и американски военнослужещи за цялата война. Това е един от най-кръвопролитните сблъсъци в човешката история. Битката включва няколко етапа – сраженията към подстъпите към Сталинград, борбата за контрол на самия град, и съветската контраофанзива, която завършва с успех на руснаците над немските сили. Победата е повратен момент във войната. Силите на оста губят значителна част от военния си състав, изпратен на източния фронт, и до края на войната не успяват да се възстановят от загубите. Историците дават различни цифри за броя на пострадалите. Те варират между 1 250 000 - 1 800 000 души.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    9 34 Отговор
    Синемагугу нагага - тюрлюгювеч.
  • 2 Кики

    68 6 Отговор
    Било е голяма касапница. Дано никога повече да няма такива войни.
  • 3 Ощърбий

    27 30 Отговор
    Трябва си една такава война още веднъж, за да се събудят много хора от летаргията.

    Коментиран от #9

  • 4 Ловеца на поршета

    38 4 Отговор
    Статията е добра. Дано тези които постоянно дрънкат с оръжия да осъзнават какви ще са последствията за човечество. Защото при един трети глобален конфликт следващата война която ще се води ще е с тояги и камъни.
  • 5 Верт

    24 6 Отговор
    Забравили са битката за Ржев - по неофициални руски даннижертвите им са над 2 500 000!!! Не е ясно защо толкова се мълчи за това.

    Коментиран от #7

  • 6 стоян георгиев

    14 10 Отговор
    статията е гола вода.биткта за тва за онва...тва не са битки а цели операции особено като тази за завладяване на франция и за изтласкването на група армии център или операцията в ардените.освен това тук не са взели статистиката на пленените ,а при киев ,харков и смоленск са значителна част от съветските загуби,доста над убитите и ранените,а в последствие пленените също са избити .

    Коментиран от #19

  • 7 НикиД

    19 6 Отговор

    До коментар #5 от "Верт":

    става въпрос за Ржевско-Вяземския плацдарм, действително една битка, която съветската история е предпочела да забрави. въпреки, че жертвите са много по малко, е едно от големите поражения на червената армия през войната, получило се заради безхаберието на Сталин и неколцина висши главнокомандващи. интересен факт е , това че командващият на съветските части - ген. Ефремов отказва да се евакуира и остава с хората си до последно след което се смоубива. германците го погребват с военни почести, заради проявената смелост.
  • 8 СИГОБАРА ИГОТОЧИ

    27 14 Отговор
    НАЙ-ГОЛЯМАТА ГРЕШКА НА АДОЛФ ХИТЛЕР Е БИЛА НАПАДЕНИЕТО НАД ТОГОВАШНИЯ СССР.......С ПОДПИСВАНЕТО НА ПАКТА РИБЕНТРОП-МОЛОТОВ ХИТЛЕР И СТАЛИН ЩЯХА ДА СА УСПЕШНИ СЪЮЗНИЦИ И НЕ ЕВРОПА А ЦЕЛИЯ СВЯТ ЩЕШЕ ДА Е В КРАКАТА ИМ..
  • 9 кроко

    13 2 Отговор

    До коментар #3 от "Ощърбий":

    За къде да се будят, виж че след 70г. и мнозинството сякаш не помнят и все едно не са синнаправил никакви изводи. Дори политиците, които дърпат конците.
  • 10 Кики

    23 14 Отговор
    До СИГОБАРА

    Не мисли хипотетично. Не вярвайте истински на този ПАКТ! Той е бил само за парлама. Сталин никога не е имал за цел да бъде приятел или съюзник с Хитлер. Сталин никога не е искал светът да падне в краката му. Това е искал само Хитлер.

    Коментиран от #11

  • 11 стоян георгиев

    8 15 Отговор

    До коментар #10 от "Кики":

    кики тва дето си написал е лъжа !!!сталин далеч преди хитлер иска целия свят.хитлер е имал много по-семпли амбиции.чувала ли си за коминтерна и кви са му били целите на въпросния?вследствие на амбициите си и тяхното осъществяване сталин поробва територия дето и чингиз хан не е мечтал.
  • 12 Кики

    8 6 Отговор
    До Стоян Георгиев

    И преди съм казвал, че казваш на черното - бяло. Ти мислиш, че твоите разсъждения са единствени и правилни. Това, че ти отричаш идеологията на Маркс и Ленин, не означава, че твоята идеология е правилната. Това, че всички, които са харесвали идеологията на Маркс и Ленин са били приканвани да се обединят срещу Капитализма, не означава, че са искали да завземат света. Ти ги мислиш тези глупости. Срамно е да казваш, че Хитлер е имал по - семпли амбиции!
  • 13 misli posle govori

    6 2 Отговор
    Много често се говори във войните за човешкия фактор.
    В една война се ползват и животни.Сащ и Англия ползват обучени делфини със сонари за разузнаване, а руснаците ползват обучени кучета, които пренасят екплозиви и мини до немските позиции.
    Друг факт е при отбраната на Москва ползват балони с мини, които не позволяват въздушни бомбандировки над руските
    наземни цели.
    Друг момент е, способите ползвани от днешните терористи- да се води асиметрична война.Такава тактика правят/ползват по- слабите противници, по принцип когато отстъпват в чисто военен план.Руснаците чрез партизанското движение увличат 10-12% от личния състав на Вермахта и съюзниците им, което е изненада за идеите на блицкрига.
  • 14 Живко

    6 6 Отговор
    Битката при Курск,не е спечелена от Жуков!!!! Тя е част от операция " Багратион" и е дело само и изцяло на маршал Рокосовски!!!! Жуков само обира лаврите . Именно Рокосовски спира немците при Москва, и след това им нанася удара в Белорусия.

    Коментиран от #20

  • 15 Бате Мето

    12 2 Отговор
    Бих искал да отговоря на Хивко, битка при Курската дъга и операция Багратион са две различни неща. Едната се е състояла 1943г, като сратегическа операция от немска страна, а другата през 1944, проведена от руска страна. К.К. Рокосовски тогово все още генерал, участва и в двете операции, като ролята на Жуков е доста солидна, той е предатавител на ВГК. Жуков е бил в щаба на Рокосовски, а А.М Василевски в щаба на Ватутин, който е командвал другия фронт носещ главния удар на немците, в стика между двата фронта, на Рокосовски и Ватутин, се е намирал Степния фронт на И.С. Конев.
    С уважение.

    Коментиран от #16

  • 16 Живко

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "Бате Мето":

    Първо искам да кажа, че харесвам начетените и културни хора, сигурно , понеже са все по- малко. Но идеята ми е, че Рокосовски сам изработва " Багратион" . Доколкото знам, плана е толкова смел и революционен, а и мащабен, че сам Сталин на два или три пъти, подканя генерала, да излезе и да помисли, дали е осъществим. След твърдата увереност на Рокосовски, Сталин казва , цитирам по памет- " Щом е толкова сигурен, значи ще успее". Иначе признавам , имам неприязън към Жуков, и определени симпатии към Рокосовски. Като военен , той е най- големия в щаба на СССР. Но това е мое лично мнение разбира се.
  • 17 Страничен скептик

    4 2 Отговор
    Последните две от десятката могат да бъдат изместени от епичните битки за Хирошима и Нагасаки от 3 до 9 август 1945 г. с над 800 000 пострадали от двете страни (особено от едната).
  • 18 Jm2

    5 1 Отговор
    Ако включите това, кото японците са натворили в Китай, класацията ще изглежда по съвсем друг начин.
  • 19 Росен Тодоров

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "стоян георгиев":

    Точка, запетая, главна буква????? Поне името си напиши правилно, неграмотник.
  • 20 Тони

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Живко":

    Битката при курск е година по рано от операция багратион ,жуков и василевски ръководят отбраната при последвалото настъпление важна роля играе ватутин