Last news in Fakti

4 Април, 2017 01:15 1 826 2

Пълен напред към Юпитер (ВИДЕО)

  • юпитер-
  • червената планета-
  • джуно-
  • сонда

Сондата "Джуно" успешно се доближи до мистичната планета за пети път

Пълен напред към Юпитер (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Сондата "Джуно" на НАСА успешно се доближи на 4400 км до Юпитер за пети път миналата седмица, съобщиха от американската космическа агенция.

Всичките осем инструмента на сондата работеха и събираха данни за атмосферата, гравитацията и електромагнитното поле на планетата. Камерата направи и безценни цветни снимки.

Научният екип още анализира данните, като докладите с резултатите ще бъдат публикувани до четири месеца.

"Джуно" е на елиптична орбита над Юпитер от юли 2016 г., като периодично се доближава до планетата, за да намали престоя си в силните радиационни пояси, които могат да повредят електрониката.

От НАСА планираха да спуснат апарата повече, така че да обикаля планетата за 14 дни. Заради проблеми с хелиевите клапи обаче космическата агенция се отказа от тези планове през февруари и сега близкото прелитане над планетата е на 53 дни.

Следващото ниско прелитане на "Джуно" над Юпитер ще е на 19 май.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    Клипа си е жива анимация.
  • 2 Бате Цецо

    1 0 Отговор
    По принцип "Червената планета" е Марс. Тук става въпрос за Юпитер.