Last news in Fakti

13 Април, 2017 07:44 1 872 0

Гигантски вихър бушува на Юпитер (ВИДЕО+СНИМКИ)

  • юпитер-
  • джуно-
  • космическа сонда-
  • гигантски вятър

Сондата "Джуно" изпрати уникални кадри от мистериозната планета

Гигантски вихър бушува на Юпитер (ВИДЕО+СНИМКИ) - 1
Снимки: NASA

Сондата "Джуно" направи снимка на гигантски вихър на Юпитер. Уникалната фотография е качена на сайта на НАСА, съобщава lenta.ru.

В дясната половина на снимката се забелязва постоянно действащ в атмосферата на газовия гигант ураган, а в лявата й половина - стихийно възникващ вихър.

Снимката е направена с помощта на научния инструмент JunoCam в края на март, когато сондата прелетя близо до Юпитер. Тогава "Джуно" бе на разстояние 12 700 км от газовия гигант.

Гигантски вихър бушува на Юпитер (ВИДЕО+СНИМКИ)

Гигантски вихър бушува на Юпитер (ВИДЕО+СНИМКИ)

Сред целите в мисията на "Джуно" е изследване на облаците и полярното сияние на Юпитер. С помощта на сондата учените се надяват да научат повече неща за произхода на планетата, както и за състава и физичните свойства на атмосферата и магнитосферата й.

Гигантски вихър бушува на Юпитер (ВИДЕО+СНИМКИ)

Планирано е мисията да приключи през февруари следващата година със спускането на сондата в атмосферата на газовия гигант.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА