25 Април, 2017 11:38 1 417 0

Силно земетресение разтресе Чили

  • чили-
  • земетресение-
  • валпараисо-
  • трус-
  • силно-
  • разтресе-
  • южна америка

Няма пострадали хора

Силно земетресение разтресе Чили - 1
Снимка: БТА/ AP

Поредно силно земетресение разтресе южноамериканската страна Чили, предаде „Гардиън“. Трусът е бил 7.1 по скалата на Рихтер.

Няма информация за пострадали хора. Властите не издадоха и предупреждение за образуването на цунами в Тихия океан.

Геологическата топографска служба на САЩ обяви, че епицентърът е бил на 35 километра западно от град Валпараисо и на дълбочина от 10 километра.

Само преди дни същият регион беше разтърсен от земетресение с магнитуд 5.9 по скалата на Рихтер. Последният трус е бил усетен и в столицата Сантяго.

Земетресенията с магнитуд 7.1 се смятам за изключително опасни – такива, които могат да убият много хора и да причинят поражения за милиарди. В Чили за щастие няма жертви, защото трусът е бил в океана.

Южноамериканската страна се намира в т.нар. тихоокеански огнен пръстен – регион с чести земетресения и сеизмична активност.

През 2010 година трус с магнитуд 8.8 по Рихтер удари Чили. Това бе шестото най-силно земетресение, регистрирано някога.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА