Last news in Fakti

30 Май, 2017 11:40 9 899 41

От Македония: България си присвоява писменост като комплексиран народ

  • македония-
  • писменост-
  • българия

Македонски лингвист избухна

От Македония: България си присвоява писменост като комплексиран народ - 1

Руският президент Владимир Путин изрече на глас тезата на целия славянски свят за произхода на славянската писменост, докато България продължава да живее в заблудите на XIX век и нападките от политическите и научните среди в София имат лош привкус. Това твърди 92-годишният македонски лингвист Трайко Стаматоски пред електронното издание на "Дойче Веле". Изданието определя "Стаматоски като един от най-големите македонски лингвисти и пряк съвременник на създаването и развитието на съвременния македонски език".

Трайко Стаматоски твърди, че "славистският свят определя езика, на който светите братя Кирил и Методий са писали като старославянски, докато в България се твърди, че този език е старобългарски." Според него: "Присвояването е заложено в кръвта на малките народи, към които спада и българският и преследвани от комплексите си българите смятат, че ако си присвоят късче от чужда територия или история ще станат много по-големи и по-богати."

Стаматоски смята още, че "руският президент като държавен глава на най-голямата славянска страна разполага с подготвен екип и с неопровержимите аргументи на руската славистика." В интервюто прави впечатление услужливият въпрос, зададен от "Дойче Веле" дали може да се смята, че българите са дали писменост и азбука на славянските народи във времето, когато нациите още не са били формирани. На този въпрос Трайко Стаматоски отговаря: "Кирил и Методий сами са написали, че са превели своите трудове на славянски език. По тази причина научният свят нарича техния език старославянски. Единствено българската наука дава на този език национално означение, което на практика е непозволено преименуване, особено след като се знае че това е езикът на славяните от Солунско."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВОВОВОВО

    16 44 Отговор
    ВАЖЕН Е АНГЛИЙСКИЯ ЕЗИК ЗАЩОТО ТОЙ Е ЕЗИКА НА БИЗНЕСА НА БАНКОВОТО ДЕЛО,ФИНАНСИТЕ И СОФТУЕРА.ВАЖНИ СА НЕМСКИ ФРЕНСКИ КИТАЙСКИ И ИСПАНСКИ ЗАЩОТО СЕ ГОВОРЯТ В МНОГО СТРАНИ ОТ МНОГО ДЪРЖАВИ.ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ИЗУЧАВА С УСЪРДИЕ И ПРИЛЕЖАНИЕ АКО ИСКА ЧОВЕК СПОЛУКА.

    Коментиран от #35

  • 2 Мозъчна кухина

    51 4 Отговор
    България и Македония не трябва да са приятели, защото има риск от мир и хармония на балканите по пътя към европейската единна цивилизация и европейските правила. Има риск за мафиотските структури на подчинение на старите служби. Блаканите трябва да са размирни. Европейския съюз трябва да е слаб и неспособен да противостои да енергийния монопол чрез шантаж и непазарни цени.
  • 3 българка

    65 7 Отговор
    не знам да има по големи комплексари от македонците
  • 4 гост 2

    45 44 Отговор
    ТАЗИ БЪЛГАРОФОБСКА РЕАКЦИЯ БЕШЕ ПРЕДИЗВИКАНА УМИШЛЕНО ОТ ПУТЛЕР- ОГЪН ДА ГО ГОРИ ДО 50 КОЛЯНО! СЕГА- НЕКА РУСОФИЛИТЕ ДА СЕ ОПРЕДЕЛЯТ- БЪЛГАРИ ЛИ СА ИЛИ РУСНАЦИ! АКО СЧИТАТ, ЧЕ ПУТЛЕР Е ПРАВ- БАГАЖА, ПЪТЯ И БЕГОМ В РУСИЯ, КАТО ЗАБРАВЯТ ЗА БЪЛГАРИЯ! АКО СЧИТАТ, ЧЕ СА БЪЛГАРИ, ДА СЕ ОТКАЖАТ ОТ СЛУГУВАНЕТО СИ НА ЧУЖДИТЕ ДЪРЖАВИ КАТО РУСИЯ, ДА СИ ВДИГНАТ ГЛАВАТА И ДА КАЖАТ- АЗ СЪМ БЪЛГАРИН И НЯМА ДА ДОПУСНА ЧУЖД ДЪРЖАВЕН ГЛАВА ДА СЕ ГАВРИ С БЪЛГАРСКОТО МИ САМОСЪЗНАНИЕ, С БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА И ПИСМЕНОСТ И БЪЛГАРСКИЯТ ЦИВИЛИЗАЦИОНЕН ПРИНОС В СВЕТОВНОТО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО!
  • 5 Македонист

    74 2 Отговор
    Той човекът е съвременник на създаването на македонския език. Мисля, че всички други коментари са излишни ;-)
  • 6 Ловеца на поршета

    30 37 Отговор
    Като се съберат на едно място неграмотните сибирски алкохолици и катърите наследници на Буцефал и историята започва да се краде и
    преиначава. Този бунадясал съвременник на формирането на ,, македонския език " сигурно не може сам памперса си да смени но дава ,, компетентно" мнение. Само не мога да разбера този ,,АНТИЧЕН" народ толкова хиляди години на каква азбука е писал че са чакали появата на славянската писменост. Или то на катърите писменост не трябва!
  • 7 Стаматоски от Белградоски

    49 1 Отговор
    Веднъж завинаги Македония да реши,дали са наследници на Александър Велики или на Българската велика история,защото така от два стола и на земята(Българска).......
  • 8 Сандо

    40 4 Отговор
    Албанците ще им кажат на тях, те са вече в историята и то кратката!
    Скоро ще изядът бахура и няма да имат нужда от лингвисти, при това модерни :)
  • 9 Аспарух

    31 3 Отговор
    Ако са прави, че този лингвист на 92 годшнш, е съвременник на създаването на македонския език, тогава съм съгласен. Това озночова че македонския език е от преди 92 години. Къде са 1300 години къде са 92 год. Жалко за македонците, за хората. Не разбирам онези техни управници защо се мъчат да изопачават историята. Ами тези хора са си българи откъдето и да погледнеш,какво се опъват като магаре на мост. Допускам че ако Македония е в България то те, имам в пред вид управниците, няма какво да управляват. Ха,ха,ха!
  • 10 хаа ха

    25 3 Отговор
    92 години... е май са му множко на тоя изкуфял...(допълнете сами...) :)
  • 11 гост 2

    34 7 Отговор
    А македонския ще го попитам- ЧИЯ АЗБУКА ВЪЗПРИЕМА РУСИЯ В НАЧАЛОТО НА 10 ВЕК ОТ Н.Е.- КИРИЛОВО- МЕТОДИЕВАТА ГЛАГОЛИЦА ИЛИ БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА- КИРИЛИЦАТА, РАЗРАБОТЕНА ОТ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИШ ПРЕСЛАВСКАТА И ОХРИДСКАТА КНИЖОВНИ ШКОЛИ НА ПЪРВАТА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА, КОЯТО СЕ ИЗПОЛЗВА В ПЛИСКА, КОЯТО Е РАЗЛИЧНА ОТ КИРИЛО- МЕТОДИЕВАТА И КОЯТО Е ЧИСТО БЪЛГАРСКА АЗБУКА?
  • 12 пън

    20 8 Отговор
    ама нали те са македонци, а не славяни?. имам чувството са не са наред ...
  • 13 nqkoi si tam

    23 17 Отговор
    БРАВО...БЛАГОДАРЕТЕ ЗА ТОВА ОТНОШЕНИЕ ОТ РУСНАЦИТЕ ,НА БОЙКО ,ПЛЕВНЮ И СИЕ....МНОГО УСИЛИЯ ПОЛОЖИХА ДА НИ СКАРАТ....СЕТЕТЕ СЕ ЗА ТОВА ,КОЕТО ВИ ГОВОРЯ ,ПРИ СЛЕДВАЩОТО ПОКАЧВАНЕ ЦЕНИТЕ НА ГОРИВАТА...А ТО ЧУКА НА ВРАТАТА.....

    Коментиран от #15

  • 14 EVV

    13 7 Отговор
    Предлагам Ви в Македония да бъде официален език по Стаматоски! Хахаха
  • 15 гост 2

    22 26 Отговор

    До коментар #13 от "nqkoi si tam":

    НЕ- БЛАГОДАРИ НА ЛЮБИМИЯТ ТИ ВОЖД ПУТЛЕР, КОЙТО Е ТВОЙ ГЛАВНОКОМАНДВАЩ- НЕ МОЙ! ДО ТАМ ЛИ ПАДНА, НЕРАЗУМНИЙ ЮРОДЕ- ДВАТА ЧУЖДИ ПРЕ/ЗИ/ЦЕДЕНТИ ПЛЮЯТ В ОЧИТЕ ТИ БЪЛГАРСКАТА ПИСМЕНОСТ, А ТИ СИ ИЗБЪРСВАШ ПЛЮНКИТЕ ИМ И КАЗВАШ- ДА , БЪЛГАРСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ Е ВИНОВЕН?! ТИ НЯМАШ ЛИ БЪЛГАРСКО ДОСТОЙНСТВО И БЪЛГАРСКА ЧЕСТ БЕ?!
  • 16 младеж

    46 4 Отговор
    Че то, този Трайко Стаматоски, много по-дърт от държавата си бре.
  • 17 любопитен

    17 4 Отговор
    А техниот Саше Македонски на кав език е шпрехил?
  • 18 Хасан

    3 20 Отговор
    Това стана кати "Матрицата".. Не се знае кой от къде се е пръкнал..Много сложно...Прабългарите българи ли бяха или славяни?? На какъв език разговаряха??...Александър Македонски славянин ли беше?на български ли разговаряше?ако Македонски не е бил българин и хан Аспарух българин!??!..изгоря ми компа!!

    Коментиран от #19, #20, #23

  • 19 гост 2

    12 11 Отговор

    До коментар #18 от "Хасан":

    Не е ли време пуйките да врат в тенджерата с германските подправки, вместо да се обаждат за събития, случили се във време, когато от османския бейлик е бил мааалко селище с размерите на африкански краал, а Първата българска държава е била ИМПЕРИЯ на три морета?
  • 20 гост 2

    8 9 Отговор

    До коментар #18 от "Хасан":

    Оправи ли си “мисълта“ и спря ли да се “объркваш“? ;) Май ти присядат германските подправки, а от американските пък направо ти се повръща;) След има- няма 6 месеца идва пак сезонът на печените пуйки;) Как мислиш- дали американската тръмпова Коледа няма да настъпи доста по- рано за печените пуйки?;)
  • 21 Калоян

    17 8 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Стаматоски като един от най-големите македонски лингвисти и пряк съвременник на създаването и развитието на съвременния македонски език". Не е нужно да чета нататък. Този цял живот е взимал пари да лае, че македонците не са българи.
  • 22 Стефан

    12 6 Отговор
    Ако говорим за дребни народи по техния е най-дребният. Щом Адам е маке без коментар, всичко си пресвояват.
  • 23 Историк анадолски!!

    18 6 Отговор

    До коментар #18 от "Хасан":

    Така е Хасанчо,голяма и богата е историята на Българската държава!! Недей си напряга главичката с този проблем,виж вашата турска история е кратка и елементарна.Султан Х,утрепа султан у,ханъм Гюль,отрови ханъм Фидань,всичко е по азиатски простичко.....
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Бракуван ибрик

    3 2 Отговор

    До коментар #24 от "Мършата":

    От миризлив матреял,миризливи ,,рибки"...
  • 26 Mercedes-Benz

    6 1 Отговор
    Защо се обръща внимание на някакво 92-годишно склерозирало старче?! Трайко да си трайка най-добре!
  • 27 Око боко

    17 4 Отговор
    Немога да разбера тия човечета каква злоба изпитват към нас българите .първо ние ги признахте за нация.второ ако не беше нашата подкрепа при войната с албанците ,сега всичките щяха да се дупат на Алах.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Спекан

    7 1 Отговор

    До коментар #28 от "АХМЕД":

    Ердоганчо премахва всички светски промени направени от Ататюрк,та няма да се изненадам ако скоро пропишете на арабски,както е било преди Кемал Ататюрк и всичко си дойде на мястото...
  • 32 Хитлер

    12 4 Отговор
    Аз съм убеден вече,че макетата не са българи.......мноо са тъпи :)
  • 33 КОЛТА

    7 3 Отговор
    НЯМА ЛИ ЕДИН ИСТИНСКИ ГЕНЕРАЛ В ОСТАНАЛАТА НИ АРМИЯ ДА ВКАРА И ДЪРЖАВАТА В РЕД И РЕГИОНА ПОКРАИ НАС
  • 34 ИДАМ

    11 5 Отговор
    Нека македонските граждани бъдат спокойни. Няма да членуват в един европейски съюз с комплексари. Вместо това, ще се включат в един азиатски съюз с татарите, каквито ни определят, че сме ние, българите. Така всичко ще си дойде на мястото. А, и ще целуват задника на Путин
  • 35 Просто мнение

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "ВОВОВОВО":

    Донякъде може би си прав,но ние сме българи и на първо място трябва да знаем нашия майчин език.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 македонски шминдели

    4 0 Отговор
    "съвременния македонски език" хахахаха Демек български на диалект.
    Смешници са тия македонци от класа, а на Меркел "истинските новини" им дават думата за да нагнетяват и без това взривоопасната обстановка.
  • 38 Хайко

    1 1 Отговор
    Македонците са Българи от къде и да погледнеш, НО Сръбската пропагандна машина (не без подкрепата на нашите руски братухи) е работила дълги години усилено да втълпи на младите че са....Македонци....
    Огън и жупел да се сипе над тия пияндурници руснаците.
    Все пак и те си имат тяхната "Македония" - Украйна.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Хаха

    0 0 Отговор
    92 годишен македонски лингвист роден като българин, обучен от сърби, че е македонец ..
Новини по държави: