Last news in Fakti

13 Юни, 2017 12:51 2 999 6

Френски концерн финансирал джихадисти в Сирия?

  • лафаржхолсим-
  • lafargeholcim-
  • цимент-
  • ислямска държава-
  • сирия-
  • терористи

Властите подозират LafargeHolcim за превеждане на средства към терористични групи, включително Ислямска държава

Френски концерн финансирал джихадисти в Сирия? - 1
Снимки: БТА/АР

Властите във Франция са започнали разследване срещу френско-швейцарския циментен концерн ЛафаржХолсим (LafargeHolcim) по подозрение, че финансира терористични дейности в Сирия, създавайки по този начин опасност за човешки животи. Новината предаде ТАСС, позовавайки на информирани източници.

Според информацията със случая са се заели трима следователи, единият от които е специализирана в борбата срещу тероризма, а другите двама - във финансови престъпления.

Официален представител на ЛафаржХолсим, най-големия в света производител на цимент и строителни материали, се въздържа от коментар по тази информация.

През януари около ЛафаржХолсим избухна скандал, след като вестник "Монд" съобщи, че компанията е превеждала средства към терористични групи, включително на "Ислямска държава".

Според изданието филиалът на френската компания в Сирия е влязъл в контакт с бунтовници от ИД през 2013-2014 година, за да гарантира функционирането на своя циментов завод в североизточната част на Сирия. Този завод спря работа на 19 септември 2014 година, припомня ТАСС.

Френски концерн финансирал джихадисти в Сирия?

В края на април главният изпълнителен директор на концерна Ерик Олсен подаде оставка, седмици след като компанията призна, че подразделението й в Северна Сирия е сключвало споразумения с въоръжени групировки, за да може да развива дейността си там.

Министерството на икономиката на Франция се обърна към прокуратурата, за да бъде изяснено имала ли е компанията сговор с ИД. Прокуратурата бе сезирана и от френската Асоциация за защита на правата на пострадалите от икономически престъпления.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин Враца

    5 2 Отговор
    Тия май купиха и циментовият завод в Бели Извор .
  • 2 шшш

    7 0 Отговор
    ИДИЛ от самото начало тръгна по бизнес линия-продажба на жени и деца ,органи ,петрол-алъш вериш..
  • 3 Андре

    9 0 Отговор
    Плащаt си за да не го изравнят със земята. Както едно време при ВИС :D
  • 4 Густо Майна

    3 1 Отговор
    Кефи ме снимката! Въоръжение - разнообразно! А ся де?
  • 5 Циментов Плевен

    4 2 Отговор
    И бившият циментов в Плевен, преди да го разрушат.
  • 6 сеч

    0 0 Отговор
    лошите терористи не заличават предприятия , а в България добрите политици затъркаха всички предприятия.Ех добре че имаме такива добри политици.
Новини по държави: