16 Юни, 2017 18:36 2 491 12

Почина архитектът на германското обединение

  • хелмут кол-
  • почина-
  • германия-
  • канцлер-
  • лудвигсхафен-
  • обединение-
  • архитект

Бившият канцлер е починал в дома си в Лудвигсхафен

Почина архитектът на германското обединение - 1
Снимка: БТА/ AP

На 87-годишна възраст почина бившият канцлер на Германия Хелмут Кол, съобщи немското издание „Билд“. Германският политик бе архитектът на обединението на страната през 1990 година. Той е починал в дома си в град Лудвигсхафен.

Хелмут Кол бе канцлер на Западна Германия в периода от 1982 до 1998 година, което го направи най-дълго служилият канцлер на страната от времето на Бисмарк.

Заедно с френския му съюзник в лицето на Франсоа Митеран Хелмут Кол бе отговорен и за въвеждането на еврото. През 1998 г. Кол е обявен от европейските президенти за „Почетен гражданин на Европа“ за приноса му към обединяването и сътрудничеството между европейските държави. Той е първият човек след Жан Моне, получил това отличие.

Хелмут Кол е роден в семейството на Ханс Кол, който е държавен служител. Хелмут Кол е третото дете в силно религиозно католическо семейство. По-големият му брат загива по време на Втората световна война.

През 1950 г. Кол се установява във Франкфурт, където следва право. През 1951 г. се прехвърля в университета в Хайделберг, където продължава обучението си по история и политически науки.

По негово време Германия се обединява политически, а по-късно Германия под ръководството на канцлера подписва Маастрихтския договор.

„Ройтерс“ припомня, че малко след оттеглянето си от политическия живот Хелмут Кол бе замесен в скандал с финансирането на Християндемократическия съюз. Той отказа да разкрие откъде партията е получила голямо финансиране, аргументирайки се, че е дал дума на дарителите на средствата.

Хелмут Кол беше политически ментор на Ангела Меркел в началото на политическия й възход. В момента Меркел е канцлер на страната.

Почина архитектът на германското обединение
Снимка: БТА/ AP

Почина архитектът на германското обединение
Снимка: БТА/ AP

Почина архитектът на германското обединение
Снимка: БТА/ AP


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Изненадан

    7 8 Отговор
    Като прочетох заглавието, рекох че Миша е гушнал чемшира.

    Понеже за умрелите "или добро, или нищо", ще кажа само "лека му пръст".
  • 2 Биляна от Рила

    20 8 Отговор
    Изключителен политик!
  • 3 Kcaniba

    13 11 Отговор
    А Горби - жив е той жив е!!!
    Развалился е хиляди семейства, жертвал е Източна Европа в угода на господарите си!!!
    Обединена Германия от чисто и идеално събитие е станала само по голяма амерските база, а берлинската стена американските демократи я превръща сетиха малко по на изток - Прибалтика, Полша, БГ, Румъния.
    Те така тихо и мирно се убиват не само хиляди в Донбасс, Югославия, Кавказ, Сирия и т. д...
    но и мечтите и идеалите на милиони хора от онази епоха!!

    Коментиран от #4, #10

  • 4 дядо Любен

    14 8 Отговор

    До коментар #3 от "Kcaniba":

    Типичен балкански кретенизъм,без каквото и да е уважение за тези,които означаваха нещо за Европа!Иначе...сладко Ви е кафето,като седнете край Дунава във Виена...
  • 5 Барчо

    10 14 Отговор
    Хелмут ще целува задника на Сталин на оня свят, защото ако не беше той, Чърчил е искал Германия да бъде разделена на 18 различни държави и различни езици. И Хелмут да има много здраве да обедини нацията, ако не бяха дали руснаците нишан за това!!!! Няма нужда да се героизира човек, който тогава нищо не е можел да направи, освен да козирува!!!
  • 6 someone

    9 11 Отговор
    голям праз още един нео либераст си замина , един от архитектите на ужаса след 90те в източна европа , заедно с онзи с белега , които се продаде за няколко сребърника.

    Коментиран от #7

  • 7 1234567890

    7 5 Отговор

    До коментар #6 от "someone":

    Оня с белега да последва примера.
  • 8 БайМанаф

    4 13 Отговор
    Това е фашисткия офицер чиято идея за ОЕ е по същнокт 3-тата световна война. Ограбването на човешки и материални ресурси от държавите на бившия соц лагер по мирен начин - чрез продажни подставени политици като нашите...
    ПРОКЛЕТ ДА Е И В ОТВЪДНОТО... ако го има!

    Коментиран от #9

  • 9 Гостенин

    13 5 Отговор

    До коментар #8 от "БайМанаф":

    Как може ,дете да е фашистки офицер , не можеш ли да смяташ? Той е един от политиците които освободиха Източна Европа от комунизма.Благодарение на него и ние българите не искаме открит лист за да отидем до Петрич.Комунета така беше.
  • 10 Sergiy

    3 9 Отговор

    До коментар #3 от "Kcaniba":

    абе трол, по-леко, статия за починал човек! .ахти подлоги на путьо.

    Коментиран от #11

  • 11 Komunist

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Sergiy":

    Mnogo tochno go e napisal komentar nomer 3 a ti chia podloga si kravarska mogebi
  • 12 Монго

    4 0 Отговор
    Няма вече политици от такава класа.
Новини по държави: