22 Юни, 2017 18:30 4 731 42

Руски и турски войници тръгват заедно към Идлиб

  • русия-
  • турция-
  • идлиб-
  • сирия-
  • войски-
  • войници

Гражданската война в Сирия навлезе в седмата си година

Руски и турски войници тръгват заедно към Идлиб - 1
Снимка: БТА/ AP, войници на сирийския режим

Турция и Русия могат съвместно да разгърнат сили в северозападната част на Идлиб, Сирия, която към момента е под контрола на опозиционните групировки.

Това заяви говорителят на турското президентство Ибрахим Калън, цитиран от „Дейли Сабах“. Двете страни, заедно с Иран, работят върху механизъм за т.нар. зони за деескалация в Сирия.

От Анкара посочиха, че Русия и Иран също така ще дислоцират войски към Дамаск, докато Йордания и Съединените американски щати ще изпратят войници към Дараа, намиращ се в южната част на страната.

Говорителят на турското президентство отбеляза, че целта на механизма е да се структурира мира в страната. Ще бъде извършен подробен анализ, за да се определи коя страна към коя специфична зона да изпрати свои части.

В същото време стана ясно, че руснаците са предложили киргизи и казахи също да изпратят свои сили. По думите на Ибрахим Калън Турция и Русия ще изпратят сили за наблюдение. Те ще бъдат разположени в зоните за деескалация между правителствените сили на Башар Асад и опозиционните бойци.

Войната в Сирия навлезе в седмата си година. От началото на конфликта милиони сирийци бяха убити или ранени, а огромна част от населението на страната напусна домовете си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Скорпион29

    40 12 Отговор
    Бой по ислямистите яко бой и САЩ вън от Сирия
  • 2 гост 2

    13 31 Отговор
    Ха вървете, вървете, вървете, че изобщо не се връщайте! Съюзът между пуйката и Проссията е пагубен за България! Тези две държави могат да ни навредят страшно много. За това- вън пуйката от НАТО, марш при одкб на просссията, за да стане ясно и на слепите за какво точно иде реч! НЕ ВЯРВАМ русия и турция да направят нещо съществено в сирия, защото НЯМАТ ИНТЕРЕС да го направят- русия има нужда от замразен конфликт по пътя на южните газови коридори, за да не може газопровод, пълен с неруски газ, да достигне до ЕС. Турчалята пък имат интерес да смажат евентуална кюрдска нововъзникнала държава още в зародиш- ЗА ТОВА се бият в сирия, а не за “защита на сирийският народ"! СТИГА ВЕЧЕ РУСКОТУРСКИ ЛЪЖИ!

    Коментиран от #3, #18

  • 3 Скорпион29

    21 12 Отговор

    До коментар #2 от "гост 2":

    Русия има голям интерес и той е пресичане на канала на ИД за краден петрол към С.Арабия и после на сетовния пазар,ама много си зле с икономиката и цялата картинка

    Коментиран от #4

  • 4 гост 2

    10 19 Отговор

    До коментар #3 от "Скорпион29":

    Глупости! Интересът на русия е до продажбата на дела на руската държава в газпром, да бъдат отстранени ВСИЧКИ възможни конкуренти на газпром за доставка на неруски газ около сирия! Българите да не ядем доматите с колците, а? Приходите на газпром отиват в руския федерален държавен бюджет, от където се плащат пенсиите на руските пенсионери. Така, че- още поне 10 години русия ще създава замразени конфликти в държави, които се намират по трасето на възможните газопроводи за доставка на неруски газ до ЕС. Няма как да ни замажите очите с руските измислени глупости за “братския сирийски народ“ и ала- бала!

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Скорпион29

    16 7 Отговор

    До коментар #4 от "гост 2":

    И това Русия също си има интереси да не би само САЩ да имат споко Катарски газ няма да има

    Коментиран от #7

  • 6 Скорпион29

    17 7 Отговор

    До коментар #4 от "гост 2":

    Ааааа така ли САЩ проправят път на Шеврон и компания ?Е няма да ги огрее евреите тоя път
  • 7 гост 2

    9 19 Отговор

    До коментар #5 от "Скорпион29":

    Ами тогава що ги крие тези интереси и ги замита под килима, като ги представя за „ помощ за братския сирийски народ“ или за “борба с тероризма“, а? Защото не й изнася, нали? ;) Иначе в МНС може да я попитат- ама що ще русия в сирия, след като в сирия има ГРАЖДАНСКА ВОЙНА и сирия НЕ Е НАПАДНАТА ОТ ДРУГА ДЪРЖАВА, нали? ;) Пък и уговорката с асад / т.е. договорите/ за руските бази в хмеймим и тартус си остават, нали? ТОВА защитава русия в сирия и е време да спрете да дълбаете идиотии от рода на “братския български народ“, “братския сирийски народ“, “русия воюва с тероризма“ и други такива тинтири- минтири , подходящи за дебили, а не за здравомислещи образовани българи от 21 век.

    Коментиран от #8, #25

  • 8 Скорпион29

    22 11 Отговор

    До коментар #7 от "гост 2":

    Еми що САЩ не си признаят че защтитават само корпуративни еврейски интереси?

    Коментиран от #9, #10

  • 9 гост 2

    9 22 Отговор

    До коментар #8 от "Скорпион29":

    Шеврон , драги, се оттегли от България отдааавна! Въпросът е друг- че руснаците защитават руските държавни интереси посредство военни агресии в чужди държави, които после превръщат в замразени конфликти! Точно това представлява нарушаване на международното право! Т.е.- русия няма да се поколебае да направи такава военна агресия в България, ако не бяхме държава- член на НАТО и не ни пазеше чл.5 от договора за Нато, който русия открадна като съдържание и го сложи в договора за своя военен съюз- одкб, под чл.4!

    Коментиран от #34

  • 10 гост 2

    9 18 Отговор

    До коментар #8 от "Скорпион29":

    Може да си поставил минус на мой коментар № 9, обаче претендирам , че знам доста повече от теб за международното публично право и мнението ми не е субективно мнение на българска гражданка, а професионалното ми юридическо становище на български адвокат. Така, че - помисли малко над моя коментар- има защо...В 21 век в Европа не е нормално една държава да си “отхапе“ парче от държавната суверенна територия на друга държава, само , за да реализира държавните си интереси. Тази военна агресия противоречи на чл.2 ал.4 от Устава на ООН- същото ООН, с мястото си в което руската дипломация днес се хвали днес толкова усилено....

    Коментиран от #11, #26

  • 11 Скорпион29

    9 8 Отговор

    До коментар #10 от "гост 2":

    Правиш ми се отново на адвокатка и ми казваш че знаеш на изуст членове, точки и алинеи от МПО?

    Коментиран от #15

  • 12 Скорпион29

    10 5 Отговор
    А оносно Шеврон те имат мн.по големи амбиции от БГ. Шистов газ

    Коментиран от #16

  • 13 Скорпион29

    7 6 Отговор
    Международно публично право!!!!! Има международни правни отношения но не и мпо ало ку- ку!!!!

    Коментиран от #38

  • 14 Пазарен Либерализатор

    9 14 Отговор
    Много интелектуално-финансово-политическа мощ трещи из коментарите, никой не спомена интереса на ушанките да снабдяват с оръжие страна в сирийския конфликт, като инструмент за управление на деескалацията. Навлизането на мирни структуриращи сили на чужда територия е интересно, нещо ме подсеща за определени събития в Полша....
  • 15 гост 2

    6 14 Отговор

    До коментар #11 от "Скорпион29":

    Никой юрист не борави НАИЗУСТ с нормативните текстове, но ти от къде ли ще го знаеш:) Впрочем- путлер е за импийчмън , защото призна, че е заповядал извършването на агресия в Крим и подследващата му анексия, а това е НАРУШЕНИЕ НА РУСКАТА КОНСТИТУЦИЯ- чл.15 ал.4 от конституцията на русия и за това путлер носи отговорност съгласно чл. 93 ал.1 от същата конституция във връзка с чл. 353 ал. 2 от НК на русия :)
    1. http://www.constitution.ru/10003000/10003000-3.htm и
    2. http://www.constitution.ru/10003000/10003000-6.htm
    3. http://www.consultant.ru/document/cons_doc_LAW_10699/76d05ec44f1dfdc1272245049c8da8bb66dd9198/
  • 16 гост 2

    6 8 Отговор

    До коментар #12 от "Скорпион29":

    http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/05/27/2309649_shevron_se_izteglia_ot_bulgariia/ "Шеврон" се изтегля от България Дневник, 20:08, 27 май 14 Петролният гигант от САЩ "Шеврон" (Chevron) се изтегля от България. Новината първо беше разпространена в блога на енергийния експерт и бивш посланик в Москва Илиян Василев, а "Капитал Daily" я потвърди чрез двама свои независими източници.
  • 17 Госте-хаповете

    6 10 Отговор
    Айде-тая пак изтрещя-алинеииии...членовееее...и казуси...Абе ти направо вече чуроликаш..хаахааахххххааа...

    Коментиран от #19, #20

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 гост 2

    7 15 Отговор

    До коментар #17 от "Госте-хаповете":

    Фактите са си факти- ваш путлер нарушава конституцията на русия чрез извършването на тежко престъпление, и никой от вас- русофилите- путлерофили, не е компетентен да за
    ити идола ви путлер по законосъобразен начин, дори и чрез коментар:)

    Коментиран от #21

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Вальо

    17 7 Отговор

    До коментар #19 от "гост 2":

    Империя се управлява с твърд юмрук и военен ботуш, а не с мека китка и разпльокан задник!
    Ако през 1989 студентите на Тянанмън не бяха смачкани, сега нямаше да говорим за Китай като световен финансов гигант с прогресивно забогатяващо население, а за пет разорени и постоянно воюващи държави - манджури, уйгури, таи, монголи и тибетци щяха да се избиват взаимно с американска хуманитарна помощ - разбирай оръжие.
    Съжалявам за хилядите жертви и всяка година почитам паметта им, но така е по-добре за самите китайци.
  • 22 Доктор

    12 6 Отговор

    До коментар #20 от "гост 2":

    Айдеееее хапчетата
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ярослав Станчев

    10 6 Отговор

    До коментар #7 от "гост 2":

    Руските военни са в Сирия по официална молба на законното сирийско правителство.Никоя друга държава участваща в конфликта на сирийска територия няма официална покана от Сирия за оказване на помощ.Но мисля,че това ти е ясно.Самопровъзгласилата се Ислямска държава в Ирак и Латакия води военни действия срещу Сирия,унищожавайки инфраструктурата на страната и превземайки суверенна сирийска територия.По тази причина сирийското правителство предприе действия срещу агресията на ИДИЛ,като част от тези действия е и молбата към Русия за военна помощ.По-ясно едва ли е възможно да се отговори на въпроса-що ще Русия в Сирия.

    Коментиран от #27

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 гост 2

    6 12 Отговор

    До коментар #25 от "Ярослав Станчев":

    “...Публикувано във факти.бг: Руските военни са в Сирия по официална молба на законното сирийско правителство..“ Така лиии? А в сирия има ли гражданска война и след като има, кой гарантира, че сегашното правителство на сирия е ЗАКОННОТО й правителство, а? При това сирия не е член на одкб, че русия да е длъжна да се намесва! Значи- русия ИМА ПРАВО да се намесва в сирия и да води военни действия в нея, при положение, че априори в сирия не е ясно дали правителството е законно и дали законно е поискало военна помощ за задържането си в сирийското държавно управление, а на натовските военни в България, които пребивават в точно определено място, изрично описано в ПУБЛИЧЕН международен военен договор между Р. България и държава- член на НАТО, им казвате, че били “окупатори“, а?! При това в България НЯМА гражданска война, България е член на НАТО ОТ ТРИНАДЕСЕТ /13/ КАЛЕНДАРНИ ГОДИНИ! Усещате ли се руснаците колко сте жалки и колко са несъстоятелни всичките ви оправдания за военната ви интервенция в сирия?

    Коментиран от #29

  • 28 Ловеца на поршета

    6 10 Отговор
    В чест на тази нова и крепка дружба Владко ефенди публично ще си направи сюнет в Кремъл и ще си смени фамилията на Полупутин!

    Коментиран от #30

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 електричен

    5 5 Отговор
    Русия има интерес да продължи войната.Така няма да има алтернативни нефтопроводи и газопроводи.От десетки години Русия поддържа напрежението и войните в Близкия изток.Всички са принудени да изнасят газ през руски територии.Богатите на петрол арабески и бивши съветски републики са принудени да дават суровини без пари,които мурзилките продават на Европа многократно по-скъпо.Русия е изродът ,който рано или късно ще бъде унищожен.Просто такива са правилата и диктаторите винаги свършват в канавката.Саддам и Кадафи чакат Путин.
  • 33 вечна дружба

    4 3 Отговор
    А няма и време от погребението на великите руски летци свалени от същите тези турци.СУ 24 изгоря като факла и клетвите и санкциите срещу Турция заваляха .То не бяха санкциии срещу турските курорти,срещу доматите и портокалите .Бойкот на руските проститутки по турските курорти.Няколко развода на 100 000 руски ,православни девочки ,женени за турски ...православни мужици.Безмалко Русия да даде Истамбул на България.Поне в сънищата на българските русосифилистици.Ква стана тя.Путин прави св..ки на султана.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Скорпион29

    6 4 Отговор
    САЩ са си по природа алчна държава империята на алчността е построена още от самото начало върху кръвта на 40 милиона индианци в последствие надградена с кръвта на 18 милиона чернокожи. Стигаме до наши дни цялата икономика на САЩ че е остойчива е една голяма илузия икономиката се крепи основно на петрола и износа на уръжие .Имат голям пиратски флот с който нападат слаби държави като Ирак,Либия и пр.за да източват петрола им.ЦРУ има голяма роля във фалшивите въстания в тези държави.Искат сега и Сирйския петрол но няма да ги огрее Русия вече е там и твърдо ги респектира с военната си мощ и агресора САЩ седи страхливо настрани.Съюзници на САЩ са С.Арабия и общотто им отроче ИД. Но още малко истрадалия народ на Сирия и законния владете Башар Асад ще търпят агресорите с помоща на Русия и Турция мирът ще възтсржествува.Пожелавам дълголетие на уважавания президент на РФ.Владимир Владимиревич Путин

    Коментиран от #36

  • 36 стоян георгиев

    3 3 Отговор

    До коментар #35 от "Скорпион29":

    този ти пост трябва да се съхрани.след него се вижда че с теб човек няма нужда да спори :)))))))))))))!пиратски флот и икономика илузия ....ха,ха,ха...хо,хо,хо...страхотен си и дано си на 70 + щото иначе е заболяване.
  • 37 стоян георгиев

    5 2 Отговор
    та значи края наближава .след падането на идил идва ред на очаквания сценарии.зони за сигурност ,после избори и баи ,баи асад.паднал ли е путин ще има и килия в хага ако не, почивка в сибир до края на живота на путин,а после пак в хага.ще има страни донори и въстановяване ,както и връщане на част от избягалите обратно.
  • 38 гост 2

    2 5 Отговор

    До коментар #13 от "Скорпион29":

    “...Публикувано във факти.бг: Има международни правни отношения но не и мпо ало ку- ку!!!!...“ Руско ку - ку, в юф на СУ се учи от години и дисциплината “ Международно публично право“- на- чети-
    1. http://www.law.uni-sofia.bg/Spec/P/default.aspx Учебен план на специалност "Право" (задочно обучение) за випуска, започнал през 2013-2014 учебна година Курс : 2 ‎(15) Семестър : 3 ‎(10) Международно публично право, задължителна учебна дисциплина
    http://www.law.uni-sofia.bg/Spec/P/default.aspx
    Сега разбираш ли колко си невеж и колко си изкукал?

    Коментиран от #39

  • 39 Ибрахим

    6 2 Отговор

    До коментар #38 от "гост 2":

    ми мацко оти не го съдиш тоя путин бре.то всичкото международно право и не само а и всичкото космическо и междугалактическо право е в краката ти.ти като една видна гуру на правото вземи че му организирай един процес на тоя путин и го разбий.

    а чакай малко аз пък забравих че според твоите писания ти нямаш почти никаква правна квалификация.както сама писа си една бездарна адвокатка преживяваща от служебна защита.

    и сега за твое сведение фамилията асад управлява сирия ЗАКОННО доста преди гражданската война.и русия има сключени договори за базите си там сищо преди войната.

    и по тъпата ти правна логика да те питам след като и в украйна има гражданска война порошенко законно или незаконно е избран.
  • 40 ердоган

    3 3 Отговор
    Ще ги думкаме яко,къде са ФАЩ да ни спрат.
  • 41 ХАСАН

    2 1 Отговор
    Да живее руско -турската дружба..ще има мир в Близкия изток

    Коментиран от #42

  • 42 Ибрахим

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "ХАСАН":

    тоз пък..аси наивника.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания