Last news in Fakti

3 Юли, 2017 07:00 3 700 15

В Турция е възможен нов опит за преврат

  • преврат-
  • шпигел-
  • доклад-
  • турция-
  • възможност-
  • пуч-
  • ердоган-
  • гюлен

Съществува риск от нова криза в Турция

В Турция е възможен нов опит за преврат - 1
Снимка: БТА/ AP

Германският вестник „Шпигел“ твърди, че в Турция е възможен нов опит за военен преврат. Наред с това не са изключени и други кризи, които да разклатят страната.

В доклад от шест страници се посочва, че всички фактори – довели до опита за метеж през лятото на 2016 година – са налице и сега. Нови кризи и дори нов пуч са възможни сценарии в южната ни съседка според немското издание.

В доклада пише, че няма яснота кой стои зад опита за преврат през месец юли 2016 година, въпреки че Анкара посочи живеещия в Пенсилвания проповедник Фетхуллах Гюлен за кукловод. След метежа в страната бе обявено извънредно положение и започнаха масови чистки.

Турция обяви война на гюленистката организация „Фето“. Чуждестранни разузнавателни агенции обаче поставиха под съмнение твърденията, че Гюлен е организирал пуча, потушен в ранните часове на 16 юли.

Близо 250 души загинаха преди година, а стотици бяха ранени. Западните страни обвиниха Реджеп Ердоган, че изпраща в затвора другомислещите, които са против неговата партия и които нямат нищо общо с опита за военен пуч.

След преврата Турция поиска от Съединените американски щати екстрадицията на Гюлен, но до момента няма положителен отговор. Във Вашингтон не са получили ясни доказателства, че именно Гюлен е искал да свали от власт Ердоган с военен метеж.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    17 6 Отговор
    Лошият Запад не можа да смъкне Ердо от власт,но със сигурност може да го подлуди с разни внушения.А да си имаш луд комшия не е за предпочитане...
  • 2 Хасан

    17 13 Отговор
    Разбира се че Запад и нейните тъмни сили стоят зад преврата..Фето е религиозна организация създадена 60_70 за борба против комунизма и левите движения..зад нея стоят западните сили..а Германия като американска колония само повтаря това което иска Сащ..

    Коментиран от #4

  • 3 Gost

    18 4 Отговор
    Луд за народа си, дано и нашите политици да бяха мислили малко за народа.
  • 4 юрист

    12 9 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    Точно турците имате най- малко основание да се оплаквате от сащ. Част от парите по плана Маршал отидоха точно за турция- защо сте толова късопаметни или не ви изнася този факт? Отговори ми на въпроса- ако турция не беше ползвала пари по плана Маршал, ако в следствие на членството ви в НАТО на вашият пазар не бяха навлезнали големите блу чип американски компании като айбием и другите още в началото на 60тте години на 20 век, щеше ли в турция да има това развитие на икономиката си, което има в момента? Трябва да целувате краката на американците, задето ви изправиха държавичката на крака и я направиха това, което е в момента! Нали не забравяш,. че тогава съществуваше и Желязната завеса, и ссср, и някак си не върви да недоволстваш точно от американците, а не то руснаците, при положение, че американците направиха толкова много за твоята държава?:)

    Коментиран от #11, #12

  • 5 юрист

    9 5 Отговор
    Дали Орхан Памук щеше да стане Нобелов лауреат и дали съдбата му щеше да е такава, каквато е сега, ако баща му не беше..., директор на клона на айбием в истанбул през 50тте години на 20век? Из уики “....Орхан Памук е роден на 7 юни 1952 г. в Истанбул в семейство с добро обществено положение – баща му е директор на турския клон на IBM. Орхан Памук завършва Робърт колеж, по това време вече средно училище, след което учи архитектура в Истанбулския технически университет. ...“ Я да видим какво щеше да стане, ако бащата на Орхан Памук НЕ БЕШЕ директор на айбием и не можеш да му подсигури финансово Роберт колеж и след това- следване на архитектура, а?
  • 6 юрист

    11 4 Отговор
    С американските долари и компании, инвестирани в турция над ПЕТДЕСЕТ ГОДИНИ , на някое празно място в света можеха да бъдат създадени поне ПЕТ държави като България, при това- с нормална и развита икономика! Така, че- турците имат най-малкото право да се оплакват от сащ! Не, че ме интересува, но е хубаво отвреме навреме турците да се отъркват у историческите факти...

    Коментиран от #7

  • 7 Г20

    6 3 Отговор

    До коментар #6 от "юрист":

    Ний не забравяме колко войници са загинали корейската война те са сражавали за интересите америка.

    Коментиран от #9

  • 8 ердоган

    7 13 Отговор
    Пълни глупости,целия турски народ е зад Ердоган,вече и кюрдите разбраха откъде изгрява слънцето.А тия еврогейове все се опитват интриги да въртят,да не ни предизвикват че следващият Байрям може да го празнуваме във Виена.

    Коментиран от #10

  • 9 юрист

    8 10 Отговор

    До коментар #7 от "Г20":

    Не ме засягат турците, но ме е яд за изпуснатите от България американски пари! Ако България не беше попаднала в руската сфера на влияние, НЯМАШЕ да има комунизъм, социализъм, национализация, колективизащия, “народен съд“ и други комунистически извращения в България! А турчалята са имали този шанс, и въпреки това- са страшно неблагодарни!

    Коментиран от #13

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хасан

    13 3 Отговор

    До коментар #4 от "юрист":

    Плана Маршал беше план за задушаване на младата република...с тоя план Турция беше обвьрзана с кредити и високи лихви дьлги години и едва при Ердоган успя да се освободи...ако обичаш да четеш ти препорьчвам серията от " Признанията на един икономически покушител"'..и ще разбереш ..само да ти кажа един факт ..докато Стийв Джобс се мьчеше в гаража си да направи Ейпьл..в Правец Бьлгария п р извеждаше компютри...и се попитай защо 1989 завода се затвори...и ще разбереш каво е било Маршал за Турция
  • 12 Хасан

    10 2 Отговор

    До коментар #4 от "юрист":

    Интересно но факт че Турция през _40 _50_6произвежда самолети но с влизането в Нато се затваря,опитва се да произвежда коли ..но пак с натиск се затваря...през 60 Мендерес иска с Сьюза да строи Аец и Вец...става воене преврат и Мендерес е обесен
  • 13 Хасан

    10 6 Отговор

    До коментар #9 от "юрист":

    Да не те яд..Сащ нямаше да вложат пари в Бьлгария щото е 7 милиона..не е икономически ефективно...в Турция учениците до 12 клас са 15_16 милиона...по жива икономика е..

    Коментиран от #14

  • 14 ФАКТИ

    7 5 Отговор

    До коментар #13 от "Хасан":

    И Гърция не е с 15 милиона ученици,но влагат пари там.А за твое сведение през 1939 та България е много по развита икономика от Турция.Правилно казва човекът нашата трагедия са комунистите естествено най голямата трагедия е турското робство.От там тръгва всичко Запада помага на Турция и още от Берлинския конгрес България е мачкана целенасочено защото никой няма интерес от такава силна държава на Балканите.

    Коментиран от #15

  • 15 Хасан

    6 2 Отговор

    До коментар #14 от "ФАКТИ":

    Какви западни инвестиции има в грьцко?освен хотели и туризьм нищо няма....ако не османците ами латинците (крьстоносците) бяха завладели Бьлгария то нямаше да я има ...вьпроса е искаш да бьдеш беден но бьлгарин_ православен или богат и католик англосаксонец....например Австралия и аборигените,Сащ и индианците,Юар и апартейда,Алжир и французите..и много други западни колонии
Новини по държави: