Last news in Fakti

30 Август, 2017 20:33 2 820 11

Евакуираха наследник на османския трон от Сирия

  • дюндар абдюлкерим османоглу-
  • евакуация-
  • турция-
  • свят-
  • сирия-
  • османска империя-
  • реджеп ердоган

Дюндар Абдюлкерим Османоглу е бил спасен от войната по нареждане на президента Ердоган

Дюндар Абдюлкерим Османоглу, последният наследник на трона на Османската империя, е бил евакуиран от Сирия в Турция по нареждане на турския президент Реджеп Ердоган, съобщи Daily Sabah.

87-годишният Османоглу живееше сам в Дамаск, където е бил роден, след като родителите му били прогонени от Турция след премахването на халифата през 1924 г. Съпругата му Юсра почина миналия месец.

Наследниците на османската династия, живеещи в Турция, отдавна се опитват да доведат от Сирия Дюндар Османоглу, който не можел да напусне дома си заради боевете.

Президентът Ердоган е наредил на външното министерство да осигури завръщането в Турция на Османоглу. Така той е бил евакуиран първо в Бейрут, а от там - в Истанбул.

В пътуването си до Турция наследникът на османската династия е бил придружаван от персонал на турското външно министерство. Здравословното му състояние е добро, заяви турският посланик в Ливан Чагатай Ерджийес пред Анадолската агенция.

Османоглу е внук на принц Мехмет Селим Ефенди, син на Абдул Хамид Втори - 34-тия султан на Османската империя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ахмаци с мераци

    17 5 Отговор
    Какво ме интересува някакъв наследник на османската империя,пак пропаганда на кандидатите за възраждане на империята на селджука.

    Коментиран от #3

  • 2 ОПАА

    18 0 Отговор
    Ние също си докарахме ЦАРЯ.
  • 3 me be re

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ахмаци с мераци":

    Как какво бре, не виждаш ли на къде е тръгнала нашата южна съседка ?
  • 4 Kcaniba

    6 3 Отговор
    За 6 години "гражданска война", защото колко са били гражданите на Сирия, а колко са агенти и вербованите от ЦРУ ислямисти, е отделен въпрос.
    Та, 6 г. война Турция не го евакуира, надявала се, султанче ли да го прави там!???
    Русия победи в Сирия, султанчето, няма да го бъде, е, ще го правим султан на неоосманизъма!!!
    А раята и преди не и пукаше, все едно на магарето в златоградско да му пука....
  • 5 ОMBRE

    7 0 Отговор
    Възтоновяване на империйте, аз тъй го разбирам това. Ние към кои да се лепнем? О време да се ориентираме .
  • 6 патриот

    6 0 Отговор
    Доста империи минаха през България и след това се разпаднаха а България не...,защото територията на България е най-древното място на планетата и така ще си остане и за напред!!!Който мисли ,че говоря глупости преди да коментира нека се запознае първо с историята и фактите....И между другото тепърва нашата държава ще започва да се възражда а за сметка на това на полвината свят го очакват брутални катаклизми и бедствия.И това не го казвам аз а велики и доказали се хора като баба Ванга,пък и вие сами виждате за какво става на въпрос...В турция 1000 земетресения в Сащ наводнения...И това е само началото...За добро или зло това е положението,такива са и фактите !!!

    Коментиран от #8

  • 7 Хасан

    2 6 Отговор
    Все пак и България е била част от тая империя...българите са имали училища,църкви,бизнес,ниви,семейства...живели са мирно и тихо с челядта си...500години не е имало война...не бащи са погребвали децата си ..а деца са погребвали бащите си..

    Коментиран от #9

  • 8 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "патриот":

    Скоро в България ще живеят предимно цигани.
    Та, на тях се пада трудната задача да възродят България и света.
    ... чрез връщане към примитивните времена ...
  • 9 Грос

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    хАсане, колко лири искара днес? ерДЖОлан в кеш ли ти плаща или по банкова сметка? Това за погребенията само болната ти глава може да го мисли и споделя. Българите по време на освобождението от вашето присъствие са били на изчезване, някъде около 760000 човека което автоматично отхвърля пропагандното ти твърдение за мирен и прекрасен живот на българите в османската империя. Точно обратното - избивано е така, че реките са си променяли цвета в червен. То и вашия байрак точно по този повод е червен, а полумесеца е отразяващата се луна в кръвта на избитите гявури.

    Коментиран от #11

  • 10 Кака Гинка

    3 0 Отговор
    И какво,като го върне - ще го балсамира ли,или ще му построи теке? Щото доколкото се вижда, Ердоган няма никакво намерение да сдава властта нито на императори,нито на фараони...
  • 11 Хасан

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Грос":

    Пак ми говориш за литературни произведения и поеми а не за история....
Новини по държави: