Last news in Fakti

17 Септември, 2017 07:26 6 133 77

17 септември 1939 г. Червената армия нахлува в Полша

  • полша-
  • втора световна война-
  • ссср-
  • червена армия-
  • третия райх

Хитлер и Сталин преследват обща цел: да задушат за дълго време напред стремежа на поляците за свобода, да тероризират и поробят полския народ

На 17 септември 1939 Червената армия нахлува в Полша. Това е денят, в който страната губи своята изстрадана независимост. Травмата от това събитие е жива и до днес, твърди Бартош Дудек за „Дойче веле”.

Още вечерта на 17 септември 1939 година полският президент Игнаци Мошчицки и цялото правителство на страната преминават в Румъния, където са интернирани. Така Полша, чието единство е възстановено едва през 1918 след 123 години разделение, на този ден престава да съществува като независима държава. С това се връща една стара полска травма. Германия и Русия си поделят съседна Полша - за пореден път, а мечтата на цели поколения поляци, които от 1795 г. се борят за свободата си в безброй въстания и битки, включително под чужди знамена, отново е разбита.

Днес приемаме, че нахлуването в Полша и нейната подялба е предизвестена от Версайската система на мирни договори, сключени след края на Втората световна война. Победена и с огромни репарации и болезнени териториални загуби Германия се стреми към реванш. Издигането на болшевиките в Русия и създаването на СССР показват, че Кремъл не се отказъл към експанзия на запад.

С подялбата на Полша Хитлер и Сталин преследват обща цел: да задушат за дълго време напред стремежа на поляците за свобода, да тероризират и поробят полския народ. За да постигнат тази цел е било необходимо да елиминират елита на страната и да установят в нея режим на терор. Така и става: през 1940 г. Третият райх създава концентрационния лагер Освиенцим, който първоначално е служел като лагер за унищожаване на полския елит и на съветски военнопленници, а по-късно е преустроен в лагер за избиването на евреите от цяла Европа.

На това място са избити хиляди представители на полската интелигенция, духовенство и аристокрация. Но и не само там - паралелно с това палачите на Сталин разстрелват в Катинската гора, край Харков и село Медное общо 22 хиляди взети в плен полски офицери, които по професия са били юристи и учители, научни работници и предприемачи, държавни чиновници.

Подобна е и съдбата на стотици хиляди поляци от източната и от западната част на разделената държава - те са избивани, отвличани или прокуждани - едни в Третия райх, други в Сибир и Казахстан. Това е катастрофа, невиждана преди това в историята на страната, а загубите са такива, че оставят следи десетилетия след края на войната.

Поляците обаче показват силата на своя дух. Той оцелява както по време на Втората световна война, така и при терора на СССР.

Избирането на Карол Войтила за папа Йоан-Павел II слага началото на промени в света и за връщането на църквата в живота на милиони.

Създаването на синдиката Солидарност в Полша разруши основите на комунистическия режим в Източна Европа.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мунчо

    46 18 Отговор
    пише че русия и германия си ПОДЕЛЯТ полша,
    ама защо не пише КОГА германия е НАХЛУЛА в
    полша, а само че русия е окупатор!
    а истината е че много преди русия германия е окупирала полша!
    защо бе онзиии!

    Коментиран от #17, #38

  • 2 дамммммммм

    35 24 Отговор
    Пълни глупости,перемешани със нпо лозунги..А истината е,че СССР влизат в Полша по молба на тогавашното полско правителство,което преди това е избягало в Лондон.Защото договорката м/у Полша и Хитлер за не нападение се разпада.Полша е искала от Хитлер и трите Балтийски републики и даже е поставила ултиматом на балтийците да предадът властта на полската власт.Също така поляците тогава са искали от Хитлер земи с които да стигнат и Ч.Море --така наречената Велика Полша-от море до море...И точно затова ,че Хитлер ги е излъгал полското правителство в изгнание издава заповед--полската войска да не се съпротивлява на съветската армия и да им съдейства по всяко едно направление.Тази заповед я има черно на бяло във Парижкият Музей на ВСВ . Та стига вече изменения и лъжи в историята .Поляците още 38 година подписват с Хитлер много договори и споразумения.....

    Коментиран от #8, #41

  • 3 Очо

    30 14 Отговор
    Трябвало е да си поделят Полша и Хитлер да се е спрял.После да се съсредоточи на Запад-към Великобритания а след това към САЩ...и света днес щеше да бъде друг.Ама пуста лакомия за тези богатства на Русия...--и накрая се получава нашата приказка--лакомо дупе-кръв се..е......
  • 4 Бесен Язовец

    30 20 Отговор
    Соросоидна статика без никаква стойност думата - терор се насажда натрапчиво във всяко изречение.Истината е че Русия си връща на Полша заради годините на полско владичество.И всички цифри са преовеличени
  • 5 Бесен Язовец

    25 16 Отговор
    Соросоидна статика без никаква стойност думата - терор се насажда натрапчиво във всяко изречение.Истината е че Русия си връща на Полша заради годините на полско владичество.И всички цифри са преовеличени
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 гост

    13 23 Отговор

    До коментар #2 от "дамммммммм":

    Пълни глупости ,дай линк от къде ги научи тези нови "исторически " факти , или пишеш каквото ти е изгодно на русофилистическото мислене.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Кики

    17 10 Отговор
    Докато четох това съчинение, ми отшумя апетита за закуска.И вместо да споря с колегите от форума, аз трябва да споря с журналиста!
  • 11 Nick

    22 12 Отговор
    През 1922г. поляците свалят през зимата шинелите на 18000 руски военнопленници. Всички умират от студ.Руснаците винаги си връщат жестоко на полския к..валък.Толкова за Хатин. А подялбата на Полша,която се дърви на германци и руснаци,скрита зад своите господари е най малкото,което заслужава.

    Коментиран от #35

  • 12 Си а ла

    15 23 Отговор
    Хей червенуги, писали коментари в подкрепа на злото. Как ще обясните пакта рибентроп молотов и факта, че не е присъствал във вашите учебници и е бил отричан дълго време? Защо нормалния, демократичен свят осигурява на гражданите си възможност и просперитет, а комуната и посткомуната управление от един единствен човек, като монарх. Нали идеята беше да свалим монархията, защо после пак цар, след брутално нагласени избори всеки път. Поздравления за статията!
  • 13 факт

    15 7 Отговор
    АМИ ИМАТ ДА СИ ВЗИМАТ ОТ ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА
  • 14 Скорпион29

    24 28 Отговор
    Копейките газ пикаят, но не могат да променят нито историята, нито фактите. Режимът на болшевики е отговорен за смъртта на двойно повече хора от този на нацистите. Тяхната вина за ВСВ е равна, ако не и по-голяма от вината на Хитлер. Точно заради това, българските рублороби са срам за държавата ни.
  • 15 някой

    22 8 Отговор
    Нямам думи от възмущение! Аз че, не знам много от полско-руските отношения, не знам! Но в една година- 1939, по всички правила, 01.9 е по напред от 17.9... с повече от 2 седмици Хитлер е преварил Сталин! А този факт цял свят го знае, само Венцито мълчи!

    Коментиран от #42

  • 16 михаил

    16 27 Отговор
    ссср и германия са агресорите в европа. преди полша,ссср напада финландия и балтийските държави.сега русия е агресор.първо нападнаха грузия,после украйна

    Коментиран от #36

  • 17 Бай Историк

    17 25 Отговор

    До коментар #1 от "мунчо":

    Не е ли пределно ясно за всеки човек чел история и с някаква добра обща култура,че Хитлер е окупирал полша заедно с СССР и са си я поделили!А ясно ли е за много хора ,че на времето са окупирали и България и че не са никакви освободители.
  • 18 Kcaniba

    17 27 Отговор
    Каква е разликата между фашисти и комунисти?

    Коментиран от #21, #23

  • 19 Kcaniba

    21 30 Отговор
    Империята на злото избива хора, десетки милиони,от 1917г.100г.терор!

    Коментиран от #32

  • 20 Kcaniba

    26 32 Отговор
    Време е да бъдат премахнати всички руски паметници и символи на окупаторите и унищожителните на България!

    Коментиран от #31

  • 21 gost

    13 19 Отговор

    До коментар #18 от "Kcaniba":

    Няма разлика.
  • 22 камертон

    9 12 Отговор
    Колко много ,бе мунчо ? 17 дена - На 01 .09 Германия нахлува в Полша , на 17.09 СССР ги удря в гръб.
    На 15.06. !940 г. СССР нахлува в Прибалтийските републики - Литва, Латвия и Естония.

    Коментиран от #30

  • 23 Kcaniba

    21 13 Отговор

    До коментар #18 от "Kcaniba":

    Разликата межлу световните олигарси и амерския глобализъм какви са!?!?
  • 24 Киро

    24 14 Отговор
    Капиталист+ефтин соросоид = чист фашист
  • 25 ангел

    16 24 Отговор
    от снимката е ясно,нквд и гестапо заедно празнуват окупацията на полша
  • 26 Говньо

    6 25 Отговор
    Така както, когато Татарите разкатаха Волжка България, руснаците ни гледаха безучастно! Така както, когато Османците ни превзеха пак руснаците ни гледаха безучастно ( за щастие не ни изтрепаха )! От тука идва моето озарение, че нашите братя братушки можем да наречем ЦИГАНИТЕ

    Коментиран от #29, #55

  • 27 камертон

    13 14 Отговор
    Преди това -на 30. 11. 1939 СССР започва бомбардировки над Финландия и я напада.
  • 28 Kcaniba

    24 14 Отговор
    1 септември 1939 г Германия нахлува в Полша, в отговор, на 17 септември СССР си връща историческите земи на Руска Империя, анексирани от поляците: Беларус, Прибалтика, Украина. Това е то.
    Другото е русофобска пропаганда!!!
    А за Мюнхенският сговор от 1938г защо не пише Дойче Велле, когато Нацистите и горките поляци си разделят Чехословакия!?!?!?
  • 29 Говньо

    4 4 Отговор

    До коментар #26 от "Говньо":

    Правилно уважаеми Говньо, ма***лите никога няма да ни обърнат гръб! На тях можем да разчитаме!
  • 30 Бесен Язовец

    18 10 Отговор

    До коментар #22 от "камертон":

    Така е Русия влиза в Полша да защити границата си като създава буферна зона също и в прибалтийа за да има време да изтегли армията си на изток за прегрупиране и преоборудване трябва им време и си го осигуряват със кратките сражения в Полша и прибалрика.Поляците още през 1934 искат да влезнат под крилото на Русия но политически не изгодно е било за Кремъл в този момент
  • 31 Kcaniba

    20 13 Отговор

    До коментар #20 от "Kcaniba":

    За такива - нпо соросидна рая, само турски и хамерикансеи паметници по света!!!
  • 32 Kcaniba

    22 11 Отговор

    До коментар #19 от "Kcaniba":

    Империята на злото от 300 г избива хора, терор!!!
    Над 100 000 милиона индианци са избити до крак - тотален геноцид!!!
    После бомбаррдировки над Европа, стотици хиляди цивилни избиват - София, Дрезден... !!
    Атомни бомби в Хирошима и Нагасаки!!!
    И т. н. та до ден днешен в Ирак, Афганистан, Ливия, Сирия, Украина!!!

    Коментиран от #33, #47

  • 33 Бесен Язовец

    18 8 Отговор

    До коментар #32 от "Kcaniba":

    Също и 1 милион филипинци 4 милиона корейци латинска Америка подържа Тиранични режими в Боливия,Перу ,Чили,Никарагуа, Хаити. 2 милиона Виетнамци - цивилни Африка - Ангола близкия изток- Ливан Европа- Сърбия виновни са за кланетата в Чернагора и Хърватска под техна диктовка се случват на ЦРУ
  • 34 Бай хой

    17 10 Отговор
    Венци пропускаш ФАКТА че Полша капитулира на 14.09.1939 година и ФАКТИЧЕСКИ СССР нахлува срещу хитлерофашиктка Германия. Само великия Сталин се осмелява да защити поляците от фашистките пълчища.

    Сега си седнал да ни обеждаваш че турско робство не е имало а СССР си е поделила Полша с хитлерофашистка Германия. Ами споко бе човече. Дори и от цру да ви затворят сайтчето ще ви остане достойнството. Ако знаеш какво означава това.

    Коментиран от #44

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 юрист

    10 18 Отговор

    До коментар #16 от "михаил":

    ““...Публикувано във факти.бг: ,ссср напада финландия и балтийските държави...“ Точно снощи даваха филм за нападението на ссср на ФИНЛАНДИЯ- червената армия станала за подигравки в Европа, защото финландците са се отбранявали до последния куршум, който имат, а болшевиките търпят пълен крах, защото въпреки числеността си, са били абсолютно неподготвени за климатичните условия на Финландия и са срещнали решителен отпор на агресията си, който отпор изобщо не са очаквали....

    Коментиран от #37, #39

  • 37 Бай хой

    21 9 Отговор

    До коментар #36 от "юрист":

    Пишман юристе май си доста меко казано неинформирано. Именно тази война Финландия губи територии, две трети от икономиката си а СССР постига всички цели като на първо място си прибира територията от която финландците са обстрелвали Ленинград.Какъв юрист си когато си тотално неграмотно?

    Коментиран от #40

  • 38 Бе онзи

    8 5 Отговор

    До коментар #1 от "мунчо":

    1 септември 1939 годин идват германците, на 17 септември руснаците
  • 39 Бесен Язовец

    19 8 Отговор

    До коментар #36 от "юрист":

    Тая па кво си гледала ма? Войната е била партизанска и ония скьорчета финландците са се крили по горите партизанска война не се печели за една зима бе
  • 40 юрист

    13 17 Отговор

    До коментар #37 от "Бай хой":

    Неграмотен си ти - никак не ти изнася, че Финландия , ПРЕДИ ДА ПАДНЕ, е дала такъв отпор на руските болшевики от ссср, че на цяла Европа е станало ясно , че болшевишката червена армия не струва пукната пара. Просто преди това любимият ти вожд сталин е избил всичките й командири- хора, които са били любимци на армията им, и ги е сменил със свои неграмотни хора, които не са разбирали абсолютно нищо от военно дело. Справка- виасат хистори и филмите им за всв. Точно снощи даваха пореден епизод от тази поредица, в която доказателства са не руските пропагандни клипове от тубата, а разсекретени документи от архивите на 6-7 държави.

    Коментиран от #43

  • 41 ЖИЩ

    6 14 Отговор

    До коментар #2 от "дамммммммм":

    Ти като ги говориш тия работи вярваш ли си?В Лондон полското правителство е про западно, а другото , което влиза в Полша заедно с червената армия на края на войната е про руско, КАтинската горя и тя ли е измислица - руснаците ттам разстреляха 15 000 полски офицери, а?6 юни 1944 година поляците заедно с другите страни участват в десанта в Нормандия с бригада под командването на генерал Сособовски!През 1955 и 1980 руснаците са на прага да вкарат 1 милионна армия както в Чехия и Унгария..........Ма Русия ми е по - мила на вас......
  • 42 Миииииии

    7 17 Отговор

    До коментар #15 от "някой":

    ТУка се говори за 17 септември каквато дата е днеска, а не първи...И какво от това, вас все за РУсия ви е жал, алкохолизирана държавица без пътища живеща си в по - миналия век, където все още на много места и ток няма....ПРез 1040 се провеждат немско - руски маневри на границата на СССР,руснаците обучават немските пилоти преди втората световна война тайно, защото на германците са им наложени ограничения във военно отношение след първата световна война, германците вземат идеята за концентрационните лагери от руснаците между впрочем.....НКВД е имало агент баш в кръга на Хитлер - Олга ЧЕхова, защо не са го убили, ами чак Щауфенберг прави опит затова през 1944...Защото на Руснаците тази война им е била необходима калкото и на Хитлер, искали са да наложат комунизма в целия свят.....

    Коментиран от #45

  • 43 Бай хой

    20 11 Отговор

    До коментар #40 от "юрист":

    Те и идил дадоха отпор но в крайна сметка се изнасят от Сирия заедно с хамериканските окупатори. Тези които оцеляха разбира се и не са погребани в пещерите.
    А това за кой какъв е не е работа на така наречените юристи от аспарухово. Злобееш заради свободата която дадоха братятя освободители от Русия на Българския Народ. Всеки Достоен Българин им е благодарен.

    Неблагодарниците жадни за нпо субсидийки не заслужават коментар.
  • 44 Жик так

    9 21 Отговор

    До коментар #34 от "Бай хой":

    оу ко стана ?Русия била скочила на Германия ама после правят съвместни паради -ти да видиш.
    Освободила Полша пък им разстреляли офицерите 24 000 души.

    Ма то с лъжи не ктава ,бе вой човек

    Коментиран от #52

  • 45 Бай хой

    19 6 Отговор

    До коментар #42 от "Миииииии":

    Мииииии всичките ти нпо лозунги се базират на предположения и недоказани твърдения. Като започнем от събитията край Катин, та до отричане на турското робство и огромният пнапредък и развитие които прави България за 45 години след ВСВ. Отричането на обективната действителност е обект на изследване от психиатрите. Потърси сериозна помощ.
  • 46 гошо

    20 9 Отговор
    Сега е соросоидно-модерно да се плюе по Русия...давайте,но Сорос си отива и мъдната му торбичка вече е празна...и после на къде?
  • 47 БРей БРЕЙ

    9 19 Отговор

    До коментар #32 от "Kcaniba":

    Бхахахаха, 100 милиона индианци къде ги сънува толкоз, ми ще бомбардират хората, нали са във война, руснаците защото не бомбарираха Европа, не грабиха и не убиваха дори в България, когато Н. Петков отива при генерал Бирюзов да го моли да накара партизаните да спрат разстрелите онзи му отговаря, че ако партизаните спрат ще започнат руснаците....Ето това са те, те не са дошли тука с добро......Руснаците са искали да правят балкански федерация, тоест България да не съществува и да влезат всички после в сссР, по - късно ТАто искаше да ни прави 16 република......Ами лейтенантът от съветската армия Цвятко Радойнов поставил взрив на кораб пълен с жени и деца, ох какъв освободител, кораба потъва край ВАрна...Бегом към РУсия

    Коментиран от #48

  • 48 Kcaniba

    20 11 Отговор

    До коментар #47 от "БРей БРЕЙ":

    Руснаците спасяват десетки древни исторически паметници на културата!!! Ненадминати са по бойните полета, Курската битка да ти е за урок!!!
    Да, война е и америте воюват срещу цивилни, а русите по бойните полета!!! Не бомбят градове с атомни оръжия, не исползват фосфор срещу цивилните!!
    Нямало индиаци в Северна Америка?!?!
    Че в БГ циганите са 2 милиона, на 110 хил кв. км си живуркат, а там нямало и толкова население?!??
    И всички тези огромни Щати с индиански имена, с имена на реки, езера и планини на различни местни езици кой ги е измислил?? Смешко, я бегом в библиотеката и намали азис плииз.

    Коментиран от #50, #54

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Жик так

    5 17 Отговор

    До коментар #48 от "Kcaniba":

    Какви 100 милина бре ,ти не чуваш изобщо . Бегай пий един два аспирина

    А и индианци си има и до ден днешен , виж собствениците на земята на Атлантик Сити - те са индианци , Атлантик Сити им плаща наем всяка година и те живеят като лордове.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Так жик

    17 7 Отговор

    До коментар #44 от "Жик так":

    24 000 офицери! Да помислим малко, можеш ли? В началото на войната с мобилизираните поляците изкарват 950 000 души, като по-голямата част са срещу немците. Срещу тях дават 200 000 жертви, не броим пленените от немците. Колко е била полската армия на изток? 200 000? И от тях пленени и избити 24 000 офицери? Я сега направи аритметиката на колко войника се е падал един офицер! Жик так, сметна ли? А как ти се струва, май срещу руснаците само офицери са се били!
  • 53 чичко Сорос

    18 4 Отговор

    До коментар #49 от "Киро":

    На чичко скрития талант! Чичо ще те вземе в "Америка за България"!
  • 54 стоян георгиев

    7 23 Отговор

    До коментар #48 от "Kcaniba":

    я разкажи кво става на курската дъга????къв урок дава тя?и как руснаците не били избивали цивилни????едва ли има режим да е убил повече цивилни от този на сталин и компанията.избитите украинци са само над 6 млн.избитите поляци са и те натам,а картината се допълва с избитите немци,чехи,българи,словаци...спасили били културни паметници????смяхх!!!особено големи спасители са на хората на изкуството.където мина червената армия такива не останаха!искам обаче да ми разкажеш къв урок са дали в куртската битка!!!смеха е полезен за всички.

    Коментиран от #59

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Жик так

    11 17 Отговор
    Какво има ти да го мислиш и да смяташ като има документи ???

    Питам .

    Какво има да ми се връткаш като танцьорка на пилон

    Коментиран от #66

  • 57 Kcaniba

    12 18 Отговор

    До коментар #51 от "Скорпион29":

    Не се напъвайте другари в коневръза!Рублата се срива империята на злото е на колене всички си мечтаем за западния начин на живот!Който е успял веднъж да се измъкне от русия никога няма да се върне там!Корупция,мизерия,глад,!Нет спосибо!
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Говньо

    3 18 Отговор

    До коментар #55 от "ДАСКАЛА":

    Явно не знаеш нищо от историята, на Волжка България та пишеш глупости! Волжките Българи имали огромна крепост, невероятна конструкция за своето време! Отдържала много атаки на ордата! Това което им трябвало било помощ! Но "братушките" само и само да не помогнат, гледал ни сеира, пък после и те самите паднали под 200 годишно, абсолютно заслужено иго, за което аз много се радвам!

    Коментиран от #71

  • 61 стоян георгиев

    6 20 Отговор

    До коментар #59 от "Бесен Язовец":

    я сега като няма кво да кажеш и стана нервен,а?разкажи за куртската битка ,къв урок ни е дала?може да разкажеш как се е подмладила и бсп то .

    Коментиран от #63

  • 62 кучето шаро

    7 4 Отговор
    ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ПОЛЯЦИ !
  • 63 Бесен Язовец

    19 6 Отговор

    До коментар #61 от "стоян георгиев":

    Е какво да ти кажа за Куската битка руснаците са смазали фашистите със бързия те-34 а за БСП мога да ти кажа че е партията със най мн.млади членове ФАКТ сега те обливат вече топли вълни сигурен съм

    Коментиран от #64, #72, #77

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Так жик

    17 1 Отговор

    До коментар #56 от "Жик так":

    Еми не са 24 000 офицера! Това твърдя и това е истината.

    Коментиран от #70

  • 67 Бесен Язовец

    14 3 Отговор
    Никой нищо не е убивал това е западна пропаганда с цел оплюване на комунизма и СССР поляците са изнудвани от ЕС за да разпространяват невярно инфо.
  • 68 Скорпион29

    19 5 Отговор
    Добре че беше СССР че германците щяха да сготвят на сапун и Полша и Украйна а и цяла Европа.На всяко кръстовище трябва да има паметник на Съвецката Армия и соросите като минават да го целуват.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Гост

    10 0 Отговор

    До коментар #66 от "Так жик":

    Е тези офицери се размножават кЪт живи , и всяка година стават все повече и повече. Чудно що, още като завземат катинските територии германците веднага разкопават част от гробовете,снимат труповете, и ги използват като световна пропаганда срещу лошият Сталин. И те са първите оповестили екзекуциите, пред света. Германците много добре са знаели, къде и какво се е случвало, и то по една проста причина. Тогава те не са били съюзници, но са били нещо като партньори. И Сталин за да не ядосва Хитлер , го пита -какво да прави с тези избягали при него военни. Хитлер му отвръща- Ти много добре знаеш какво трябва да направиш с тях. И О ЧУДО , целият останал Англосаксонски демократичен свят ,пее на Сталин хвалебствени дитирамби , за "Железният Човек" водача на "Великата Империя" , громяща винаги своите нападатели. Сталин не е комуниста, диктатора , кръволока , а за "Катин" никой нищо не е чувал.
  • 71 ДАСКАЛА

    8 1 Отговор

    До коментар #60 от "Говньо":

    АБЕ КОЛКО ТРЯЯ ДА РАЗЯСНЯВАМ ЧЕ ТОЧНО ТОГАВА ЗЛАТНАТА ТАТАРСКА ОРДА Е БИЛА БЕЗБРОЙНА С НАЕМНИЦИ ОТ ЯПОНИЯ ПРЕЗ КИТАЙ БЛИЗКИЯ ИЗТОК ПОЧТИ ЦЯЛА ЕВРОПА И НЯМА КРЕПОСТ ИЛИ АРМИЯ КОЯТО ДА ИМ Е УСТОЯЛА.ЗЛАТНАТА ОРДА НЕ Е ГУБИЛА БИТКА А СЕ РАЗПАДА ОТ ВЪТРЕШНИ РАЗНОГЛАСИЯ И БРАТОУБИЙСТВА.СИЧКИ НАРОДИ КАТО РАЗБЕРАТ ЧЕ ОРДАТА Е НА ПОРТИТЕ ИМ ВАДИ КАРУЦИТЕ ЗЛАТО И ИЗОБОЩО БИТКАТА НЕ Е БИЛА ПРИОРИТЕТ.
  • 72 Демократ

    6 13 Отговор

    До коментар #63 от "Бесен Язовец":

    БСП (БКП)е партията с най много пенсионери и на следващите избори ще бъдат заличени.Няма разумен млад човек който да гласува за тези мошеници.

    Коментиран от #73

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 tost

    11 3 Отговор
    Пак дезинформация от DW,полските офицери от срам,за да не попаднат в плен се самоубиват в Катинската гора.Четете историята,например Цезар при превземането на германските племена,избива над 400 000 цивилни за наказание. И после на война,като на война.
  • 75 гошо

    5 2 Отговор
    Много неграмотни тролове пишат тук,не че много знаят но просто чакат едни парици.......

    Коментиран от #76

  • 76 Kcaniba

    3 8 Отговор

    До коментар #75 от "гошо":

    Аааааа и бояришинка в коневръза чакаме, рублата не ни изкушава ....Шума но нейсе пиене да има!Ще напълним ваната с бояришинка и ще се гмурнем под вода!
  • 77 стоян георгиев

    2 8 Отговор

    До коментар #63 от "Бесен Язовец":

    да ама не.в тази битка руснаците са две и половина към едно срещу немците и губят в пъти повече от тях.никои не успява да победи въпреки огромните руски загуби фронта не се променя значително.хубаво е преди да пишеш за нещо да вземеш да прочетеш за същото.ето ти викито .там пише кои и кви данни е ползвал основно са руски.https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Kursk#CITEREFKrivosheev2001
    иначе за бсп си прав обливат ме топли и студени вълни след като ми каза че са наи-младата партия като членове.познавам няколко млади бсп членове до един са олигофрени.няма как друг да стане член на тази партия ако е под 75 .
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания