12 Септември, 2017 09:08 2 452 3

Гигантска стъпка към Брекзит

  • великобритания-
  • брекзит-
  • тереза мей-
  • парламент-
  • закон

Британските депутати подкрепиха законопроекта за отмяна на европейското законодателство

Гигантска стъпка към Брекзит - 1
Снимки: БТА/АР

Британската Камара на общините подкрепи тази нощ Законопроекта за отмяна на европейското законодателство с 326 гласа "За" срещу 290 "Против". Така законопроектът преодоля първото си голямо препятствие в парламента, но много депутати обещаха да внесат промени в него, преди той да стане закон, съобщи ВВС.

Целта на законопроекта е хиляди закони и регулации на ЕС да се трансформират в закони на Обединеното кралство, когато то напусне ЕС през 2019 г. Това е необходимо, казват консерваторите, за да не се избегне хаос след Брекзита.

Но опозиционните депутати, подкрепени и от някои консерватори, заявиха, че ще се опитат да внесат промени в законопроекта на следващия етап, когато текстът му бъде обсъждан подробно преди окончателното гласуване, тъй като според тях той дава прекалено големи права на правителството да променя закони.

Лейбъристите се опитаха да блокират процеса на обсъждането на законопроекта, призовавайки правителството да направи някои отстъпки, но след продължили повече от осем часа дебати, депутатите отхвърлиха поправките.

Гигантска стъпка към Брекзит

Сега законопроектът, който ще стане един от най-важните конституционно значими законодателни актове в британската история, отива за обсъждане в комисиите на Камарата на общините. Очаква се този процес да продължи не по-малко от седмица и е възможно да започне едва през октомври, предаде ТАСС.

После следва трето, заключително четене в долната камара и след като бъде приет, ще отиде за разглеждане от горната камара Камарата на лордовете. Там предстои аналогична процедура с три четения. Проектът ще получи статут на закон, след като двете камари съгласуват окончателно текста и той бъде одобрен от кралица Елизабет Втора.

Гигантска стъпка към Брекзит

Премиерът Тереза Мей приветства гласуването в парламента, с което бе подкрепен законопроектът за прекъсване на връзките с ЕС, като заяви, че решението на депутатите означава, че сега Лондон може да продължи с преговорите, стъпил "на здрави основи", предаде Reuters.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нина Добрев

    1 6 Отговор
    Великобритания твърдо следва пътя към отделяне от франко-германскуя Райх, въпреки че Брюкселските меркелистк ни убеждават в противното.
  • 2 КАСАПИН

    7 1 Отговор
    Тая мършава държава е на път да се превърне в мижава държавица пълна с индийци и пакистанци и всякаква друга сган които в скоро време ще са мнозинство
  • 3 Asa

    5 0 Отговор
    Да се махат гадни ксенофоби и в България да не идват. Мислехме, че са културни хора а те се оказаха пияни просташки свине.
Новини по държави: