28 Октомври, 2017 12:12 2 420 6

Заговор за атентат срещу Кастро в архивите на ЦРУ

  • цру-
  • фидел кастро-
  • куба-
  • джон кенеди-
  • доналд тръмп

В началото на 60-те е предлагана награда от 150 000 долара за "главите" на Фидел, брат му Раул и Ернесто Че Гевара

Заговор за атентат срещу Кастро в архивите на ЦРУ - 1
Снимки: БТА/АР

Заговор за убийството на покойния кубински лидер Фидел Кастро лъсна сред оповестените по-рано архиви, свързани с покушението срещу американския президент Джон Ф. Кенеди, пише The Washington post.

През 60-те години източници от ЦРУ са имали контакти с кубински дисиденти. Предлагани са им солидни възнаграждения, за да ликвидират врага в Хавана. Сред обсъжданите начини за убийството му са отравяне и заразяване с болести. Контактите се прекратяват през 1964 г., защото въпросните кубинци се отказват от риска да се приближат толкова бързо до лидера.

На Ел Команданте се налага да отрича връзка с убийството на Джей Еф Кей. Една от версиите за опитите на разузнаването да го ликвидира са именно предположенията, че той е замесен в убийството на 22 ноември 1963 година в Далас, Тексас. ЦРУ заключава, че е малко вероятно Кастро да има вина, тъй като не е било в негов интерес.

Твърди се, че в началото на 60-те е предлагана награда от 150 000 долара за "главите" на Фидел, брат му Раул и Ернесто "Че" Гевара.

Заговор за атентат срещу Кастро в архивите на ЦРУ

Това е само един от стотиците скандални случаи, които се крият в хилядите разсекретени документи зад Океана. За някои от тях се спекулира от десетилетия, други се оказват неизвестни за широката публика.

Белият дом публикува подписан от президента на САЩ Доналд Тръмп меморандум във връзка с разсекретяването на 2 891 документи, свързани с убийството на Джон Ф. Кенеди. Но Вашингтон остави "на тъмно" още стотици документи с гриф "Строго секретно".

Заговор за атентат срещу Кастро в архивите на ЦРУ

Тръмп отбелязва, че част от документите няма да бъдат разкрити, тъй като е във вреда на националната сигурност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Различен

    19 2 Отговор
    Ха! Не може да бъде!
    Свободна и независима ФАЩ никога не се е занимавала с такива неща! Това са само гадни спекулации и инсинуации, целящи да всяват раздор и разкол, в крепкото братско единство на Еврогейството и американофилството по света!

    Коментиран от #2

  • 2 реалист

    16 2 Отговор

    До коментар #1 от "Различен":

    Верно , това направо си е световен заговор срещу "великата" краварска "демокрация" ....
  • 3 Бай хой

    13 3 Отговор
    А колко ли хиляди долара са платили от цру за главата на ДФК?

    Коментиран от #5

  • 4 гост 2

    15 2 Отговор
    Ел коменданте беше много голем.

    Коментиран от #6

  • 5 Пазарен Либерализатор

    15 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бай хой":

    По цени за вътрешния пазар. После пък в полицейският участък удобно застрелват убиеца на ДФК, а назначената комисия "Уорън" излиза със заключение, че застреляния Лий Харви Осуалд е единствен извършител на атентата срещу ДФК. Документи, съдържащи и йота намек за някаква следа към реалният извършител никога няма да станат обществено достояние.
  • 6 Барчо

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "гост 2":

    Той ще е винаги голем. От най-големите. Въпреки различията и от този сорт простотии за ликвидиране, цял свят го уважава и приживе и след смъртта му. Това е факт.