Last news in Fakti

3 Януари, 2012 17:04 811 1

ЕК може да накаже Унгария заради новата Конституция

  • унгария-
  • конституция-
  • ек

Ще проверява дали основния закон съответства на общностното право

Европейската комисия започва правен анализ дали новата Конституцията на Унгария, които изкара хиляди на протест, е в съответствие с европейското законодателство, стана ясно на първия за годината брифинг в централата на ЕК. Не е изключена възможността да започне наказателна процедура срещу страната, ако приетите законодателни промени  противоречат на общностното право.

Двама комисари и лично председателят на ЕК в последните седмици са изпратили поредица предупредителни писма до унгарския премиер Виктор Орбан по повод новата Конституция. Конкретните притеснения на Комисията са свързани с изискването за независимост на централните банки и на съдиите, както и със защитата на личните данни.

Говорителят на ЕК Оливие Баи съобщи, че комисарят по правосъдието и основните права Вивиан Рединг е изразила загриженост за защитата на личните данни и независимостта на съдебната система. В същото време комисарят по икономическите и валутни въпроси Оли Рен е обърнал внимание на евентуални проблеми с независимостта на унгарската централна банка - тревога, очевидно споделена и от Жозе Барозу, който дори по време на коледните празници е бил в кореспонденция с премиера Виктор Орбан по темата.

Днес стана ясно, че е било нужно време Европейската комисия да получи превод на спорната Конституция. Сега започва правен анализ на вече преведения текст. Не се коментира обаче какво може да последва за управляващите в Будапеща, ако той установи противоречия с европейското законодателство.

Десетки хиляди души протестираха снощи в Будапеща срещу новата унгарска Конституция, която според тях е посегателство срещу демокрацията.  В същото време управляващите отпразнуваха с гала вечер в операта влизането в сила на новия основен закон, предаде Франс прес. 

Новата конституция, приета през април миналата година от управляващата партия Фидес при бойкот на опозицията, влезе в сила на 1 януари.  Според правителството с нея завършва преходът от комунизъм към демокрация, започнал през 1989 г. Но според опозицията тя разширява властта на правителството и налага консерватизма му на цялата страна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Главанака

    1 0 Отговор
    Навсякъде управниците са из..т.