Last news in Fakti

30 Декември, 2011 20:54 1 142 5

Унгарската соцпартия ще отговаря за престъпленията на комунистическия режим

  • унгария-
  • виктор орбан-
  • комунистически режим

Партията на Виктор Орбан прие спорни закони за религиите и Централната банка

Управляващата в Унгария партия ФИДЕС на премиера Виктор Орбан прокара днес в парламента няколко оспорвани закона, който предизвикаха както обществено недоволство в страната, така и критики от вън. Промените касаят Унгарската централна банка, религиите, „комунистическите престъпления” и функционирането на парламента.

Мнозинството прие промени в Конституцията, според които Унгарската социалистическа партия ще отговаря със задна дата за престъпления, извършени от бившата комунистическа партия, от която произхожда. Текстът дава възможност пенсиите на все още живите бивши комунистически ръководители да бъдат намалени и дори отнети.

По ирония на съдбата много от бившите кадри на комунистическата партия днес членуват във ФИДЕС. Сред тях са двама бивши членове на Централния комитет на партията, които днес бяха почетни гости на ФИДЕС в парламента.

Освен това унгарският парламент прие спорен религиозен закон, който радикално променя броя на подкрепяните от държавата вероизповедания. На 19 декември Конституционният съд отхвърли по-ранна версия на закона, позовавайки се на процедурни грешки.

Новият закон намалява броя на признатите вероизповедания до 14 от над 300. Сред признатите религии са тези на Римокатолическата, Евангелистката, Православната църква. Ислямските общности, будистките и хиндуистките не са включени в закона. Те ще имат възможност да кандидатстват за признаване от парламента, ако са действащи най-малко 20 години в Унгария.

Въпреки критиките на ЕС, Европейската централна банка и Международния валутен фонд унгарският парламент прие и закона за Централната банка, засилващ влиянието на правителството върху финансовата институция, която би трябвало да е независима, предаде АФП.

Реформата на Унгарската централна банка отнема правото на нейния президент да избира помощниците си, чийто брой от двама е увеличен на трима и които отсега нататък ще бъдат избирани от премиера. Текстът предвижда промени и във валутния съвет на банката, като засилва зависимостта му от управляващата партия.

Европейската комисия реагира предпазливо на конституционните промени в Унгария въпреки предупрежденията на президента й Жозе Мануел Барозу, като се ограничи да каже, че ще „оцени юридическия обсег” на измененията, предаде АФП.

ЕК ще разгледа новото законодателство на Унгария и ще прецени съответствието му с европейското право. Говорителят на институцията отбеляза, че комисията не е предвидила комюнике по този повод. ЕК излезе във ваканция на 23 декември и ще поднови работа на 3 януари.

Виктор Орбан заяви, че никой не може да се намесва в законодателния процес на Унгария. „Никой не може да се намесва в унгарския законодателен процес, нито да казва на депутатите, избрани от унгарския народ, какви закони могат и какви не могат да гласуват”, заяви Орбан по националното радио.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Моне Моне

    0 0 Отговор
    bravo na ungarcite, taka se pravi darjava
  • 2 националист

    0 0 Отговор
    Наистина-БРАВО на унгарците и Орбан-показват на всички-и на нас
    най-вече-как се прави и отстоява истинска НЕЗАВИСИМА НАЦИОНАЛНА ДЪРЖАВНОСТ!
    Ония финансови бандити на запад от тях наистина трябва да ги е много яд,че ще имат вече много по-малко влияние върху У.Ц.Б.
    и няма да могат да диктуват "правилната"{ИЗГОДНА}финансова
    политика на страната!
    А последното изречение на В.Орбан би могло да стане СИНОНИМ
    НА НЕЗАВИСИМА УНГАРИЯ и ако си нямат лозунг на сградата на техния парламент,то е най-подходящото!
    Дори мисля,че и ние трябва да си сменим нашият-просто унгарският е несравним по силата на звучене!
    И най-много би ни прилягал,разбира се,защото-...........-защото
    всички знаем защо!!!!!!......
  • 3 българин

    0 0 Отговор
    Браво на братята унгарци !
  • 4 FAIRNESS

    0 0 Отговор
    Според мен този закон е справедлив, необходим и мъдър! Поздравления за унгарските парламентаристи! Силно впечатлен съм от тяхната последователна и несъкрушима воля!
  • 5 христо

    0 0 Отговор
    а може и да е двойна игра на ядрото комунисти в тази партия Фидес, които са контролирани от явните такива,естествено по конспиративен начин.Ако е така,то се цели приемане на иначе справедливи и добри закони по някакъв спорен начин,за да бъдат бламирани или не приемани от т.н.световна общественост, мвф и пр. Впрочем възможно е и тукашният ГЕРБ да е създаден по този почин.Това е стара игра на едни вече известни в света кукловоди,работата е народът да го осъзнае масово и да ги маха.
    Да видим какво ще стане в Унгария и тук,дали пък горното ще се потвърди,защото хем Борисов твърди,*и е така,че еди кои си са конспиративна партия,хем им се дава или за това са го сложили?