Last news in Fakti

10 Януари, 2018 13:50 1 594 2

Враг номер 1 на Испания се връща във властта

  • испания-
  • каталуния-
  • карлес пучдемон-
  • независимост-
  • мариано рахой

Сепаратистките партии се договорихa да преизберат Пучдемон начело на Каталуния

Враг номер 1 на Испания се връща във властта - 1
Снимки: БТА/АР

Основните каталунски сепаратистки партии се договориха да преизберат по-късно този месец Карлес Пучдемон за ръководител на автономната област Каталуния, предаде Reuters.

Пучдемон, който оглавяваше каталунското регионално правителство, бе отстранен от поста от централната власт в Мадрид след референдума за независимост на Каталуния, обявен за незаконен от испанското правосъдие. Оттогава Пучдемон е в Брюксел и ако се върне у дома, ще бъде незабавно арестуван за бунт и опит за отделяне на Каталуния от Испания.

На 21 декември в Каталуния имаше нови избори за местен парламент. Тогава най-много гласове спечели партията "Гражданите", но сепаратистките партии - "Заедно за Каталуния" на Пучдемон и "Републиканска левица на Каталуния" на Ориол Жункерас, получиха крехко мнозинство в регионалния парламент. Жункерас, бивш вицепремиер на Каталуния, е в затвор в Испания по обвинения в бунт и сепаратизъм.

Враг номер 1 на Испания се връща във властта

Испански медии съобщават, че Пучдемон се е срещнал в Брюксел с генералния секретар на "Републиканската левица на Каталуния" Марта Ровира и е получил нейната подкрепа за преизбирането.

Говорители на двете каталунски партии, пожелали да запазят анонимност, потвърдиха медийните информации.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Барса

    5 1 Отговор
    Сега да видим големите демократи в Мадрид и Брюксел какво ще правят? Нали твърдяха, че по-малко от 10% от каталунците подкрепят отделянето!?
  • 2 Марадона

    2 1 Отговор
    Трябваше да го убият или да го вкарат в зтвора и да не го пускат, това показва че испанските служби са гола-вода, както и по принцип службите в цяла Европа, затова американците им се качиха на главите и наводниха с бежанци
Новини по държави: