Last news in Fakti

1 Февруари, 2018 19:26 2 830 0

Соколи отговарят за сигурността на полетите

  • сокол-
  • сокол скитник-
  • летище-
  • аерогара-
  • медисън

Хищните птици бдят над най-натоварената аерогара в Латинска Америка

Соколи отговарят за сигурността на полетите - 1
Снимка: Shutterstock

Далеч от опашките от пътници, соколът скитник Медисън размахва криле край писта за излитане на летището в Мексико сити, което е най-натовареното в Латинска Америка, предаде АВС.

Той е сред соколите скитници, които имат за задача да предотвратяват евентуален сблъсък на птица със самолет, защото това може да предизвика инцидент и да наруши трафика на летището, което обслужва 44 милиона пътници годишно.

Заплаха за сигурността на полетите, която представляват птиците, не трябва ад бъде пренебрегвана. През 2009 г. самолет на "Ю Ес еъруейз" бе принуден да кацне в река Хъдсън в Ню Йорк, след като в него се блъсна ято птици. През януари самолет на "Ер Франс-Ка Ел Ем", летящ по маршрута Амстердам-Мексико, беше принуден да извърши спешно кацане, след като в него се блъснаха птици при излитането му в Холандия.

Всеки ден Медисън и другият сокол скитник - Илзе, отиват на "работа" и кръжат край пистите.

Соколи отговарят за сигурността на полетите
Снимка: БТА/АР

"Другите птици си дават сметка, че наблизо има хищник, и се разпръскват", разказва Найели Форес, която отговаря за контрола на фауната на терминала.

В зависимост от метеорологичните условия Медисън може понякога да лети два часа край пистите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: