Last news in Fakti

18 Февруари, 2018 16:31 7 501 10

Глобите за нарушения в Турция ще се плащат на границата

  • коли-
  • глоби-
  • турция-
  • граница-
  • нарушения-
  • камиони-
  • автомобили-
  • автобуси

Ако шофьорите откажат, ще останат без превозно средство

Глобите за нарушения в Турция ще се плащат на границата - 1
Снимка: Shutterstock

Турция предприема крайни мерки в опит да събере глобите от нарушителите на пътя. В страната вече действа разпоредба, според която шофьорите ще плащат глобите си на границата. Ако откажат, ще остават без превозно средство.

Новите правила ще важат и за всички българи, които пътуват до южната ни съседка. Георги Атанасов има туроператорска фирма със собствен транспорт. Всеки месец организира поне две екскурзии до Турция. И досега не е плащал глоби за нарушения по пътищата там.

„При положение, че глобата, евентуалната, бъде от някакво електронно устройство, камера на пътя и не бъде спрян на място автобусът, няма откъде да научим“, обяснява той. Сега шофьорът му ще научава на границата и ако не плати, ще остане без автобус. Същото се отнася и за камионите. Превозвачът Володя Костадинов обяснява, че всички си плащат електронните фишове от Европа, защото иначе „няма кой да те пусне, задържа се камионът“, съобщи Би Ти Ви.

Досега турската държава нямаше механизъм, по който да събира глобите за нарушенията на пътя от чужденците. Със свързването на системите на митниците и на министерството на вътрешните работи санкциите вече ще се виждат по границите. Ще има гише, на което да се плаща с карта или в брой. Очаква се системата да заработи най-рано през март.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 браво

    17 8 Отговор
    И при нас трябва да има такава система, важаща за превозни средства извън европейският съюз, особено за турция. Оттук минават много гастербайтери и изобщо не си правят труда да правят застраховка или винетка.

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Опааа

    5 1 Отговор
    Години наред пътувам, не съм плащал ни магистрали ни мостове (освен моста над Мраморно море, защото таксата там се взема на изхода на моста).
  • 3 Осман

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "браво":

    Съгласен съм с тебе,даже възможно най скоро да въведат и тол таксите но да има и нормална пътна мрежа , не като новоизградените магистрали на асфалт паша,пример:със 100км. при Стара Загора в средна лентата чудиш на къде ще те метне коловоза . А паричките събрани от тол-а едва ли ще стигнат до там където са предназначени,по трасето има много алчна измет

    Коментиран от #5

  • 4 NLO

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "браво":

    Защото са от членки на ЕС както се някой от тук може спокойно да кара колата си в Белгия Холандия и т.н
  • 5 Хихихи

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Осман":

    При Стара Загора "строи" магистралата серГЕЙ.
  • 6 mediator37

    1 3 Отговор
    Ако глобата върви към колата, ще арестуват колата. Но ако глобата върви към шофьора, слизам от колата, минавам пеша границата, да ми арестуват грездера, нямат право да ме спрат да мина, а преди мен вече е минала моята кола карана от друг. На българска територия се съешаваме.

    Коментиран от #7

  • 7 Патриот

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "mediator37":

    По-добре не се пробвай. Турски метничари вече биха водач на българска територия.
    Няма да си първият.
  • 8 Боли ма...

    1 0 Отговор
    ..шпека. И без туй нямам работа в Азия. Нещо почнаха и те глоби да събират. Намирисва ми на затягане на коланите. А как опитват да ни убедят в обратното. Не ви вярвам . Скоро колега турчин с когото работя в зап Е вропа ми сподели връщайки се от почивка в Турция че извън сезона скъпи сам. билети 2 х по-скъпи от мин година и освен това доста хотели работят на минимум заетост по 2 етажа от 6 или 8 например. Хамсия кило 10 евро. Не мисля че ме лъже
  • 9 Стоянов

    1 0 Отговор
    Винаги е имало такса и съм я плащал. Днес ме задържаха 10 часа, тъй като ми излезе глоба в период през който не съм бил в Турция. В момента имат сериозен проблем със системата за таксите, както и нямат персонал,. Има хора турци които са по 5 часа на границата и не могат да платят несъществуваща глоба, която се появява само в сайта на границата, но е и на HGS/OGS сайта. Глобите са между 3 лири до 60 000 лири. Моята е 12 000 от които 11 000 за един ден, а именно на 1 февруари, когато не съм бил в Турция. И всичките ми глоби са за тунела авразия. Разбира се получих помощ на границата от Турска страна и ще заведа иск за което. Всички които тези дни ще пътуват тези дни да имат в предвид, че трябва да си платят глобата или колата им ще остане на границата. След като платите и се приберете, може да обмисли те, дали да водите дело (което Ви съветвам) или да се откажете. Задължително проверявайте дали сте били в Турция когато е направена глобата. Имат страхотен проблем и чакането може да отнеме ден...

    Коментиран от #10

  • 10 Иво

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Стоянов":

    Здравейте, а има ли сайт, в койот да се проверяват глобите, освен тол таксите?
Новини по държави: