Last news in Fakti

18 Март, 2018 22:00 2 666 15

Европейската сметна палата не е доволна от Турция

  • ес-
  • сметна палата-
  • турция-
  • средства-
  • корупция-
  • закон

Турция не успява да се пребори с корупцията

Европейската сметна палата не е доволна от Турция - 1
Снимка: Shutterstock

Турция отстъпва от реформите и показва липса на политическа воля. Това се посочва в доклад на Европейската сметна палата, в който се прави оценка на използването на предоставената от ЕС финансова помощ за Анкара. Помощта е за привеждане на турското законодателство в съответствие със законите на ЕС.

Палатата отчита, че в областта на върховенството на закона важни реформи са закъснели. В областите, в които е имало по-голяма политическа воля, като например митниците, заетостта и данъчното облагане, проектите на ЕС са допринесли за напредък. Резултатите може да не бъдат трайни заради трудностите при изразходването на предоставените средства и отстъплението от реформите, се посочва в документа.

ЕС отпуска на Турция от 2007 г. до 2020 г. предприсъединителна помощ за над девет милиарда евро. Проверката е установила, че изразходваните средства почти не са допринесли за независимостта и безпристрастността на съдебната система, борбата с корупцията по високите управленски равнища и организираната престъпност, за свобода на печата, предотвратяване на конфликт на интереси и повишаване на ролята на външните проверки и гражданското общество.

Напредъкът в тези области от няколко години е бил незадоволителен, тъй като липсва политическа воля от страна на турските власти, се посочва в доклада. Палатата препоръчва финансирането от ЕС да бъде обвързвано с условия. Отбелязва се, че възможността за спиране на финансирането, ако не са спазени принципите на демокрацията и върховенството на закона, не е отразена изрично в правилата за отпускането на европейски средства.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 No fes no problem

    22 25 Отговор
    Храни фес да те лае.
  • 2 гост2

    24 6 Отговор
    То за България, какви ли не доклади нямаше ама...Турция е трън в очите...Най-корумпираната страна в Европа ,коя е?
  • 3 стоян георгиев

    7 10 Отговор
    ердоган бая се потруди да завърти колелото срещу себе си.вече тръгна процедурно.сега първите 10 млрд. ще отхвърчат,но тва са само първите,а колко още ще бъдат орязани?

    Коментиран от #12, #13

  • 4 Юбрияяяяяя

    20 0 Отговор
    За това пък ние имаме супер напредък във всичко, дори можем да им изнесем лекция на тема ( държава без корупция) . ХА ХА

    Коментиран от #6

  • 5 Абе

    9 7 Отговор
    Къде е турция в момента? Лирата вече премина стойността от 4.8, скоро ще стане 5 лири за евро - отличен показател за това на какво ниво е икономиката им благодарение на мъдрото ердогановско управление.. Влязоха в Сирия за да не им рухне икономиката, както САЩ правят успешно от камара години. ..
  • 6 Пръцко

    10 10 Отговор

    До коментар #4 от "Юбрияяяяяя":

    Значи, след като Европата ни прие с нашата корупция, цигания, беднотия и държавен бандитизъм, представи си къде са шалвар-комшиите - в много отношения са векове назад, въпреки неистовите усилия на Кемал да ги очовечи малко от малко...
  • 7 Салам Алеко

    6 9 Отговор
    9 милиарда им дали за да станат европейци? Ето откъде взема пари феса да реставрира църквата! С християнските парички, а после един колега от форума, по 10 пъти на ден реве,-"Реставрирахме ти църквата"! Карай, още малко и ердоган ще изчезне от историята!
  • 8 Някой си невеж

    11 3 Отговор
    Турция велика,Ердоган велик,като има велики евро балъци да хвърлят пари на вятъра така ще е. Големите евро държави така са се оплели икономически със турция,че сега освен да дават и ревът друго не могат да направят.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Хо хо

    5 6 Отговор
    Че откъде накъде ЕС ще им дава девет милиарда евро.Това са пари хвърлени на вятъра.А нали пуйкистан е добре икономически,защо искат пари от Европа .На тия и цент не трябва да им се дава.защото не заслужават!

    Коментиран от #11

  • 11 ооо

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "Хо хо":

    Ку-ку...ако случайно тръгнат всички бежанци през България не ми се мисли какво ще е.Тези 9 милиарда са нищожни на фона на над 3,5 милиона бежанци ако си математик смятай.Турция добре се справя за сега,но ...да му мислим ние
  • 12 ХАСАН

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "стоян георгиев":

    Хахаха...България е страна с най голяма корупция а е член на ЕС!!! Кмет на Хасково който преди две години си-пиеше бирата пред панелката ,за една година кметуване яде хайвер и-шампанско с европецския хайлайф в Монако!!! Но няма корупция ,защото е от Гер

    Коментиран от #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 касапина

    1 3 Отговор

    До коментар #12 от "ХАСАН":

    По полека асене, недей да плюеш държавата която ти даде образование[ в кеча] в която живееш спокойно без войни и насилие знаеш ли колко окопи щеше да изкопаеш ако беше аскер в турция? там щяха да те третират като животно, но го заслужаваш защото твоите деди са се отрекли от вярата си.
Новини по държави: