22 Май, 2018 20:50 12 931 56

Германия вади бронирано чудовище

  • танкове-
  • германия-
  • русия-
  • чудовище-
  • бронирано

Модерна бойна машина в немските въоръжени сили

Германия вади бронирано чудовище - 1
Снимка: Shutterstock

„Ренесансът на танковете” – така е озаглавило германското издание Die Welt публикацията си за най-новата версия на танковете на Бундесвера „Leopard 2 A7V – Die Renaissance des Panzers”, която предстои да влезе на въоръжение. По едно съвпадение A7V се наричали германските танкове, които през 1918 година се появили на фронтовете във Франция по време на Първата световна война.

В материала си Пеер Кьорнер припомня, че за първи път германците употребили танка преди 100 г. – на 21 март 1918 г. бронираните чудовища модел А7V се появили на фронта близо до северния френски град Сен Куентин. На тях се разчитало да раздвижат позиционната война, да смачкат картечниците на противника и да направят проходи (брешове) в позициите на неговата пехота. В онези танкове било много тясно. Те имали маса 32 тона и изглеждали като преобърнати кораби. Вътре седели плътно притиснати 20 войници, включително 12 картечари и дори един инструктор на пощенски гълъби, служещи тогава като средство за свръзка.

Вътре нямало осветление, горещината достигала 60 градуса, въздухът бил премесен с дим, шумът бил невероятен. Танкът произвел революция в стратегията за водене на войната, за първи път са използвани от Вермахта за дълбоки танкови клинове и за преодоляване на дълбоко ешелонирани отбранителни позиции. Връщането на танковете на въоръжение постави пред страните от НАТО нови проблеми, засягащи инфраструктурата в Европа – модернизиране на пътища, мостове и железопътна мрежа, с цел тяхното бързо предвижване по Европа.

Германската армия непрекъснато усъвършенства сдвоите танкове и сега те са напълно компютъризирани, предаде Блиц. Леопард 2 А7 има маса 60 тона, развива скорост до 70 км/час и представлява мобилен изчислителен център. Електронният балистичен изчислител изчислява траекторията на полета на 120-мм снаряд.

Командирът на екипажа работи с джойстик, разполага с перископ с панорамен обзор, който може да се превключва на термовизионен режим и режим за нощно виждане. Предстои пускането на модификацията Leopard 2 A7V, където буквата V означава „подобрен” – подобренията засягат преди всичко системата за защита от мини и нощното виждане.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голям прос

    97 15 Отговор
    Не е нужно, мина им времето на големите танкове и големите кораби. Сега една ракетка за шепа стотинки ги прави на кайма. Всяко нещо с времето си

    Коментиран от #49

  • 2 НКВД

    77 63 Отговор
    Рускуте танкове преди 20 г.имаха такова оборудване! Те и тигрите уж бяха най-най ама останаха по източния фронт!

    Коментиран от #25, #26, #41

  • 3 iQ5

    57 32 Отговор
    С тия дали ще опазят Райхстага!! Дали дали
  • 4 Червената шапчица

    56 45 Отговор
    Армата ще се покатери върху тоя тлъстак и немците даже няма да разберът с прецизната си техника
  • 5 Гост

    85 23 Отговор
    Германци няма от Втората световна война. Тези са най-калпавия материал останал оттогава, които не могат от едни бежанци да се защитят, какво остава да водят истинска война?!
  • 6 Waffen

    57 27 Отговор
    Не знам тука на едно място пише че ВСВ за един немски танк са били необходими 50 руски или американски за да го спрат от движение,а пък английските модификации само като мернели Тигър и пламвали от вътре.

    Коментиран от #7, #8, #14, #15, #50, #55

  • 7 любопитен

    23 33 Отговор

    До коментар #6 от "Waffen":

    Не 50 а 50739! Що не си лягаш веднага след лека нощ деца?

    Коментиран от #9, #40

  • 8 Бай хой

    17 17 Отговор

    До коментар #6 от "Waffen":

    Вафленчо много са изхвърли ра.
  • 9 Waffen

    38 18 Отговор

    До коментар #7 от "любопитен":

    Е сега като Ви е яд че е било така си е Ваш проблем,руските,английските и американските консерви са доказани самоубийствени кочини за онова време и това е факт
  • 10 Waffen

    31 19 Отговор
    Това което искам да кажа всъщност е че ако говорим за танкове ако не е било численото превъзходство на американци или руснаци,железните им каруци са били предварително предназначени за скрап

    Коментиран от #13, #16, #29

  • 11 Иванов

    35 5 Отговор
    Ердо сигурно вече им е поръчал хиляда бройки. В Африн се справиха чудесно! Саудитците също мачкат йеменците с германски танкове. А иначе Меркел е за световен мир и братство между народите...
  • 12 ЗайоБайо

    22 2 Отговор
    Ама те не са за немска употреба, те са за продан на Израел, Саудитска Арабия, Турция. Вермахта е със въоръжение на 30 години. Бреговата им охрана - също. Знам го от директен източник, няма Дойче Веле или ФАЦ
  • 13 НКВД

    26 7 Отговор

    До коментар #10 от "Waffen":

    И само дето ТЕ -34 е бил толкова бърз че е стрелял тигрите от 5 метра а амерските Шърман са имали пушка Унчестър отпред за дуло и ги е било страх даже да стрелят по тигрите за да не изадът позиция!

    Коментиран от #51

  • 14 Кълвач

    28 5 Отговор

    До коментар #6 от "Waffen":

    Много си прав! Кралският тигър няма аналог в ВСВ. Пускат го късно, когато ресурсите им са вече изчерпани.
  • 15 МЧиликов

    25 5 Отговор

    До коментар #6 от "Waffen":

    Глупости- един Тигър обикновено е палил между 4 до8 т34 или Шърмана.но немците са произвели 1500 Тигъра, а ссср 45000 т34.
  • 16 Кълвач

    5 4 Отговор

    До коментар #10 от "Waffen":

    Ако не си го гледал, гледай филма "Героите на Кели", страхотна военна класика и комедия. Става въпрос точно за това, което говориш.
  • 17 крюшо

    18 1 Отговор
    като видя танк и изпитвам носталгия от времето ,когато аз бях танкист!

    Коментиран от #18

  • 18 Кълвач

    7 0 Отговор

    До коментар #17 от "крюшо":

    Тежка служба!!!
  • 19 Kcaniba

    13 12 Отговор
    С тези танкове, немците ще опуцат жидомасоните от фащ!!!
    Само при едно условие!!
    Ако са с Русия.
  • 20 крюшо

    3 2 Отговор
    Уенчъстър!
  • 21 Г Караджов

    28 25 Отговор
    Като деца сте да му се не види. Стана като ...Ама моя батко е по силен от твоя. Много добре знаете, че руснаците нямат качествена електроника. Разчитат на компоненти внесени от вън. А кой върху кой ще се покатери дано не се наложи да виждаме. Този път няма да има "ленд - лиз" и червените боклуци ще са сами срещу целия свят. Дори китайците ще ги захапят от изток / Те вече си ги глозгат кротко и бая са изяли. Скоро бях там - в Хабаровск и източно. Ако не знаех че съм в Русия щях да реша, че съм в Китай. И училищата им са китайски, с по една руска пралелка със 7-10 деца, и магазините и болниците. За селата да не говорим. Руснаците продават и изчезват на север и запад. Трагедия. /

    Коментиран от #22, #23, #28, #56

  • 22 НКВД

    27 11 Отговор

    До коментар #21 от "Г Караджов":

    Хахах я се мятай на коня и бегай у родния си край в долината ги разправяш тия приказки. Любимата ти САЩ е завладяна от Китайци и Латино партизани не смееш си покажеш носа след 8 ч.
  • 23 Истерик

    12 14 Отговор

    До коментар #21 от "Г Караджов":

    ????
    гусин Койбеше.....
    Аааа
    кой..
    ква електроника??!?!°
    На руснаците е по лоша от американската!!!???
    Да, абсолютно разбрах комплекса - дъвки Идеал - срещеу Сникерс!!
    Обобщавам: китайската електроника с щампа - мейдИнюса
    е по качествена
    от Сделано в России
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Голем смях

    25 10 Отговор

    До коментар #2 от "НКВД":

    Вата,като изтърсиш някоя глупост чак ще ме спукаш от смях.Имали преди 20 год. такова оборудване.И откъде да го имат ,като са 100 години след Германия във всяко отношение.Те гвоздей не могат да направят,а ти се хвърляш на електроника.Сигурно и компютърът ти е руски ,от 30 години.За мобилния ти знаем че е руски.И той от 30 години.Най-мобилния на света.

    Коментиран от #30

  • 26 Карабас Барабас

    7 7 Отговор

    До коментар #2 от "НКВД":

    Tи пък какво знаеш за руските танкове от преди 20 години??
    Предполагам си стрелял, кормували, или поне влизал вътре?
  • 27 Ром

    9 1 Отговор
    Доста скрап , ще нахраня чаветата.
  • 28 Психиатър

    7 5 Отговор

    До коментар #21 от "Г Караджов":

    Преди лягане , се оглеждаш за китайчета ! Това е много ,много лошо !
  • 29 ААА

    22 2 Отговор

    До коментар #10 от "Waffen":

    До като германците са се занимавали да правят танкове за борба с танкове , или да стрелят по танкове , забравят основното предназначение на танка - Да гази пехотата (живата сила) на врага , да води своята пехота. Да осъществява бързи пробиви(най важното) , да контраатакува по фланговете , да гази артилерийските установки и картечни гнезда , или да осъществиш стратегическо преимущество в определени важни точки на бойното поле. И това се постига не само с качество , но най вече с количество , разузнаване и стратегия , да хванеш врага неподготвен.Това характеризира първите месеци на войната , когато германците имат шеметни успехи.След това докато германците правят един отличен танк , съюзниците правят 10 добри танка с които осъществяват стратегическо предимство. При танковете има и постоянен процес на развитие. Руснаците започват войната с БТ ,ТЕ-26 и КВ , създават по време на войната огромни количества среден танк ТЕ-34 , и в отговор на "Тигрите" тежък танк ИС-2. При съвременните войни ,танка само ще мине да завземе предварително изгорена територия. Гръбнака на съвременните армии са са ракетите.

    Коментиран от #52

  • 30 От историята

    19 4 Отговор

    До коментар #25 от "Голем смях":

    До като мислите и разсъждавате по този начин ще губите всичките си войни. На Източният Фронт , когато за първи път германците виждат от близо Те-34 , генерал Райхенау я измерва описва , изводът му е - Ако руснаците създадат количества от това нещо , то спукана ни е работата. Явно е имал пророческа дарба. Тези нишо не можели, полу-човеци били , нашата раса над всички, а накрая друго мислих , не знаех че боли, малка бях, и др такива от Нюрнберг бисери.

    Коментиран от #38

  • 31 чалма тв

    8 3 Отговор
    срещу алахакбаровци в Германия ли ще използване тези железа? за всяко изнасилено дете по един такъв танк ще пращате...идиоти
  • 32 nNn

    11 2 Отговор
    Ех тези шваби, за всичко материално издребняват и компенсират с техника - дребни душици, дори на ауди девиза е "напредък чрез техника"! Всички статистики от ВСВ сочат че на един унищожен немски танк са били унищожавани повече от 8 съюзнически, но това не им е помогнало особено.
  • 33 Сссерем

    7 11 Отговор
    Това ще тръшка по 10-12 армати на битка,уникален е.
  • 34 Бай хой

    8 6 Отговор
    Дааа каква техническа мисъл се лее тук. И хвъечат твлевизори, смартфони, ютии, прахосмукачки и епулатори между танковете.
    А какви са фактите? Гееманците првз всв са преоборудвали цели заводи на мерцедес за отремонтиране на т34. Защо ли? Нямали са такива капацитети като тук изхождащите се да им кажат че за нищо не става.

    И изобщо теади ия е за троловете да казват на бялото черно. Отначало ак47 бе кютюк който за нищо не става и само африканските племена го ползваха. Га хамитата се научиха да го произввждат изведнъж се оказа че такова съвършено оръжие не може руснак да измисли а само да открадне от уго. И много си приличат. Има си пушка, мушка и дръжка.
  • 35 Кобрата 9 бронетанкова бригада

    10 2 Отговор
    Аз бях мерач на Руските Т72 които са по добри даже
    Броне транспортьор с капацитет до 50 СНАРЯДА 3 модела от който БРОНЕБОЕН КОМУЛАТИВЕН И ОСКОВЪЧНО ФУГАСЕН С 135 мм Оръдие , ПКТ 7,62 с електронен спусък И НСВТ 12, 62 V12 МАХ. СКОРОСТ120 км. в .ч .нощният визиор правеше пълният мрак като ден . Само терма визира нямаше Много горивен мотор вървеше с всичко . Текаче МОЖЕТЕ да прецените че в българия имаме 2 пъти ПО БЪРЗИ ПО НАДЕЖДНИ И ПО ДЛЕКОБОЙНИ МАШИНИ.

    Коментиран от #37

  • 36 гост

    4 2 Отговор
    беден и бездетен, лоша работа!
  • 37 Реалист

    5 5 Отговор

    До коментар #35 от "Кобрата 9 бронетанкова бригада":

    Шегаджия! 120 бръмбара бръмчат - ето ти малко инфо от уикипедията:

    Макс. скорост 60 km/h (по шосе)
    45 – 50 km/h (прес. терен)

    Тея същите Т-72 дето ги хвалиш горяха като факли в Дамаск, затова ги бяха накичили с мрежи с камъни дано спрат РПГ-то.

    Коментиран от #42, #53

  • 38 Голем смях

    9 3 Отговор

    До коментар #30 от "От историята":

    А вие докато лежите на стари лаври от преди 80 год. ще сте все тая първобитна държава.Тя и Корея тогава е била на равнището на Албания,но сега е по-силна икономика от Русия.А това кои са победителите може да видиш като посетиш Германия и Русия.Изглеждат така ,сякаш Германия е победила в 10 войни по ред.И тя ,Германия победи.И не само тя.Европа победи СССР и го прати в моргата и ..историята при Т34.Разбира се с братската помощ на САЩ.
  • 39 РПГ

    4 1 Отговор
    А чалмите, китайците и латиновците превземат вашите колоси-икони отвътре, като злокачествени, онкологични образования.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Добри

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "НКВД":

    Пий си гингобилобата бе мухлясала пенсийо

    Имали те ... дедовия. Жалки чуждици!!!
  • 42 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #37 от "Реалист":

    Абе то техника може и да имаме, ама не останаха читави хора които да боравят с нея.
    Пълно е с неграмотни многознайковци дето не могат името си да напишат правилно, а искат танк да им дадат да карат.
  • 43 емо

    7 2 Отговор
    Явно "Ханса" мисли и живее в миналото при един съвременен военнен конфликт танковете не са рещаващ фактор както преди 70 години на миналия век.Щом Меркер наскоро каза ,че " интернетът нещо ново за нас" ако ви кажа ,че в Германия по селата почти няма интернет и даже големите градове интенетът информацията е върху телефоните линии( това в редица страни беше 1998-2000 години ) и са най малко 25 години назад от България.Факт колкото да звучи пардоксално.

    Коментиран от #45, #48, #54

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Лехорка

    3 2 Отговор

    До коментар #43 от "емо":

    Щом не е руски, танкът е безполезен? Руснаците, колко вида и колко модела танкове произвеждат? Горките ,, шваби", нямат си те интернет...! Човече, мисли с главата си!
  • 46 Чиста реклама

    2 1 Отговор
    Престъпление е да се продават танковете Т 62/ Т 72 те трябва да бъдат модернизирани по вариянт на Прут Украйна или Беларус.
    ТОВА СА ТАНКОВЕТЕ НА БЪДЕЩЕТО, които са от настоящето.
  • 47 Петър

    2 1 Отговор
    Т-90 в момента е може би най-добрия танк,ако гледаме комплексно на различните характеристики. Най-добре защитен,бърз....(летящия) танк,понеже никой друг не може с пълна скорост да скача от препятствията пред него. Абсолютно точен прицел,стреля без да спира,или намаля скороста. Единствения който се доближава до характеристиките му е германския Леопард-2. Минусите при него са че е с по-малка далечина на стрелба,малко по-бавен е,и не така добре защитен. Турците се опариха с тях,като влязоха в Сирия и погнаха кюрдите,и ония им натръшкаха 9 Леопарда,унищожени.
  • 48 Ъъъ

    2 0 Отговор

    До коментар #43 от "емо":

    Колко си прав. Миналата седмица ходих до едно село кола да купя, нямаше ни GSM покритие, ни телефон
  • 49 Е да

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Голям прос":

    Ракети за шепа стотинки можеш да си купиш и да ги гърмиш за Нова година. Ракетите против танкове са маааааалко по-скъпи. Времето на големите оръжия въобще не е отминало още.
  • 50 Не 50

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Waffen":

    500-600 са били нужни. А по-сериозно!!!
  • 51 Е да

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "НКВД":

    Кои са "ТЕ". Роднини на ТО?
  • 52 Народ

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "ААА":

    Ракети, самолети и т. н никога няма да заменят танковете и най-вече пехотата. Туй го запомнете от батя си. Камък върху камък да не остане победа няма докато не мине танкова верига и кашишка кубинка. Факт. А ракетите по принцип се използват за възпиране и избягване на война, колкото и странно и невероятно да звучи. Не доведат ли до възпиране и започне война, трябва да се случи това което описах по-горе в 90% от случаите. Ако можеше войните да се печелят с ракети и самолети само ИДИЛ и т.н отдавна да са при Аллах.
  • 53 Е да

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Реалист":

    Прав е мерача, почти. А ти на уики не вярвай много. 60 км по асфалт друг път. 120 са непосилно, но виж до към 100 гаранция ги докарва. Но и това не е най-важно за един танк, тъй като когато се използва в бой скоростта му е между 3 и 20 км/ч.
  • 54 Е да

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "емо":

    Фактор са. Факт.
  • 55 Nnn

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Waffen":

    На всеки немски танк има 8 унищожени руски!
    При самолетите съотношението е още по-голямо, но това не им е помогнало на швабите!
  • 56 goni

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Г Караджов":

    Хабаровск е нещо специално още от време оно! Не съм бил там наскоро, но там винаги е имало не само китайци, но и японци. Не става въпрос за никакво превземане. Просто хората си гледат икономическият интерес. По същият начин можем да кажем за Варна че вече е превзета от руснаците, да се готви Бургас!:) А,да! Наблизо до него е и автономната еврейска република! Включи ги и тях!:)
Новини по държави: