Last news in Fakti

19 Юни, 2018 11:31 3 261 23

Турция ще строи трета ядрена електроцентрала

  • аккую-
  • аец-
  • турция-
  • реджеп ердоган
Турция ще строи трета ядрена електроцентрала - 1
Снимки: БТА/АР

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че страната му има намерение да построи трета атомна електроцентрала, предаде ТАСС.

Няма да се ограничим само с проекта за АЕЦ "Аккую". Ще построим и трета АЕЦ. АЕЦ "Аккую" ще може да покрие 10 процента от нашите потребности от енергия. След като бъде пусната в експлоатация АЕЦ Синоп ще можем да удовлетворим още повече от нашите потребности от енергия, каза Ердоган.

По думите му Турция също ще строи и собствени атомни електроцентрали.

АЕЦ "Аккую" ще бъде построена близо до пристанище Мерсин на брега на Средиземно море от руската държавна компания "Росатом" и ще се състои от четири енергоблока с мощност по 1200 мегавата.

Турция ще строи трета ядрена електроцентрала

Първият енергоблок се очаква да започне да произвежда електроенергия през 2023 г., а останалите ще бъдат въведени в експлоатация през интервал от една година.

Турция е подписала протокол с японското правителство за изграждане на втора атомна електроцентрала в окръг Синоп на черноморското крайбрежие.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Elif

    10 23 Отговор
    Долу Ердоган, долу непотизма
    Мухаррем Индже за президент

    Коментиран от #22

  • 2 гост

    26 4 Отговор
    България също ще строи ама "ГЬОЛ".
  • 3 лоби

    13 1 Отговор
    Будното око: ето, атомното лоби на Балканите (the Balkans) хич не спи - ще се изгражда N-тата атомта елекроцентрала в N-балканска държава (на това място клакьорите в двата края на всеки ред в залата, стават на крака и дават знак ръкоплякането и скандирането да започне, и т.н.). А ония там ... какви бяха, ... а да ... с веи-тата (или както там се казват) - да започнат да упражняват упражнението "духен зи супен".
  • 4 Пешо

    10 2 Отговор
    Те може да имат нужда от енергия, ние кво ши а праим тая излишна енергия ?
  • 5 sulejman atanisev

    9 24 Отговор
    Ердоган води Турция към упадъчна диктатура и културен крах. Той е диктатор, но само в собствената си държава. Извън Турция този начин на управление се смята за примитивен и смешен. Смешен и абсурден на фона на желанието Турция да влезе в ЕС. И чудно как етнически турчин като Ердоган води тази политика. След като личи, че той е подозрително по светъл като кожа от истинските етнически турци като население. Дали е мешан, да със сигурност. Навярно с българска кръв от игото. Няма откъде. И защо е там на кормилото на Турция, ами по воля на САЩ, инак нищо и никой не би го търпял. Аз съм с турски произход и гледам със съжаление към процесите в Турция. Въпреки, че и в България от друга страна нещата не са толкова розови. Продажни политици, махленска корупция, кражби и злоупотреби, които ги няма в Турция. Но мисля си, по добрият вариант е тук.

    Коментиран от #10

  • 6 ГосТ

    20 7 Отговор
    😂😂😂
    Защо България е била 5 века под робство ли ?
    Ами защото българина е продажен,алчен, злобен и страхлив. Няма българина чувство за достойнство, смелост и дълг. За шепа жълтици и майка си ще продаде. Не случайно още преди повече от век и половина, всички революционери са живеели в чужбина. Хъшовете са били в чужбина. Върнали са се,за да умрат напразно. Били са в чужбина, защото "тежко се брате сред глупци живее" !
    Русия предложи на България да стане балкански енергиен център. А Европа не е забранила строителството на АЕЦ.Относно потока,Австрия тогава повдигна въпроса защо да не се прави, а ние мълчахме. Е сега, Австрия ще получава от Германия. Южен Поток можеше да се случи без никакъв проблем, тогава нямаше санкции. Някои хора си взеха надника и провалиха всичко обаче.
    Ма знаете ли к'во бе "умници" с веитата. Дреме ми...

    Коментиран от #9

  • 7 sulejman atanisev

    7 16 Отговор
    И да смятам, че Индже е по добрият път за Турция, не, че е добър политик. Но поне мисля, че иска да върне демократична Турция, каквато днес я няма.Хората в Турция искаме онзи живот от преди. Сега дори във въздуха се личи страхът на обикновените хора. Дори туристите се притесняват. Аз съм екскурзовод и преводач. Налага ни се да казваме "какво не трябва да правят нашите гости", това преди не беше така. Много повече проверки на автобусите, по улиците, хората са дошли да почиват, не да бъдат проверявани. Не се гледа с добро око, слушам ги след това. Но както казва една поговорка. Всяко чудо за три дни. Вярвам в това.

    Коментиран от #8

  • 8 гост

    10 2 Отговор

    До коментар #7 от "sulejman atanisev":

    Такива експерти като теб на път и под път!Давай предложения,как да се оправи България ,а комшиите ги остави,те знаят как да оцеляват ако се грижеше за България така както за Турция сигурно ще цъфти милата ни родина

    Коментиран от #11

  • 9 sulejman atanisev

    12 11 Отговор

    До коментар #6 от "ГосТ":

    Tи не си нито турчин, нито българин. Начинът ти на писане е омразен и първичен. Някой те е възпитал така, мен не. Имаш комплекси, затова пишеш всичките тези глупости. Аз говоря с факти. Слушам хората в Турция и тук. Ти говориш с готови фрази, необразован си според мен. Проблемът отдавна не е някакво забравено от Европа Иго, днешната история е на съвсем друго ниво и на съвсем друга посока. Ти си дълбаеш в някакво минало отпреди 2 века. И това защото не можеш да погледнеш днешната обстановка. Баба ти ти е казала някакви неща и ти ще си умреш с тях. А ти самият имаш ли мнение, не нямаш. Казваш и повтаряш думите на Баба ти. Застой. Разходи се по Европа, отиди в Турция, поразпитай хората. Стига с тези изтъркани глупости.

    Коментиран от #12

  • 10 тъпотия

    19 3 Отговор

    До коментар #5 от "sulejman atanisev":

    Намерил си мястото в света живей си със здраве в развитата и процъфтаващата България ,да знаеш че всички от Турция много ти завиждат,казват добре са те там в рая си живеят с 200лева пенсия и 400лева заплата никате другаде не може да се изкара месеца с тези пари освен Африка и България е това е да си процъфтяваща държава.
  • 11 sulejman atanisev

    6 8 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Аз не съм политик, аз съм екскурзовод. Недей искай от мен невъзможно. Аз казвам моята позиция, няма да оправя нито едната, нито другата държава от този форум.

    Коментиран от #16

  • 12 ГосТ

    8 3 Отговор

    До коментар #9 от "sulejman atanisev":

    Бреййй,какъв профайлър се извъди. Ако не беше написал,че си екскурзоводче,щях да помисля, че си завършил психология в Сорбоната. Факт е, че изпитвам омраза, и то не толкова към вас, а към нашите крадци. За да бъде обективен,човек трябва да знае и историята. В крайна сметка, османското робство продължава най дълго в България, не само заради близостта си до Турция, но и заради подкупните чорбаджии. Гърция също граничи с Турция. А ти не давай много съвети и предположения, кой какъв е и как да мисли.гледай си групичките там и си пей няколкото реплики, които си научил. Защото май,екскурзоводчетата и счетоводителчетата не са най "успелите" хора при вас май. Затова не ти понася ми се струва.
  • 13 Някой

    13 4 Отговор
    Докато вие се репчите по форумите Ердоганова Турция бележи ръст от 7,4%. По-висок от този на Китай и Индия съответно 6,9 и 7,1.

    Коментиран от #14, #18, #19

  • 14 ГосТ

    11 0 Отговор

    До коментар #13 от "Някой":

    Точно затова, изпитвам омраза, не толкова към турците,а към наште продажници. Наистина времената са били други, искали са от степите да навлязат в цивилизацията и са успели благодарение на разединените християни, съседи и сънародници. Не им завиждам, а ми тъжно, че България се превърна в клоака не само на Европа, но и на балканите. Искам да живея в родината си нормално. Да има учени, инженери, лекари, учители, художници, музиканти ( истински ), освен съмнителните успели бизнесмени. Както във всички нормални държави.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 гост

    7 2 Отговор

    До коментар #11 от "sulejman atanisev":

    Ами защо тогава"ревеш"кротни се зад микрофона и разказвай за това ,за което ти се плаща.Турция ще оцелее ,а спасението те сами ще си го намерят.
  • 17 Вили

    2 6 Отговор
    Ердоган е ориенталски диктатор от типа на Садам Хюсеин, Кадафи, Асад, чалмите от Иран.
  • 18 Гост 1

    7 5 Отговор

    До коментар #13 от "Някой":

    Това число на растежа от 7.4 изглежда много добро, но това не означава нищо за агенциите за кредитен рейтинг.Защо?
    Разширената фискална политика отчита увеличаването на вътрешното потребление, което е основната причина за растежа.
    1-Дълг - 2017- 450млрд УСД
    2-Енфлатция - повече от %12
    3-Турската лира последните 5 години девалвира се повече от 2,5 пъти
    4-Централната банка непрекъснато повишава лихвените проценти
    5-Непрекъснато нарастване на дефицита по текущата сметка
    6-Цуждестранни инвеститори вече не се доверяват на Турция
    7-Това стана ясно днес, покупателната способност на Турция в дъното на класацията в Европа.
    Но хората се опитват да отидат в страни като Германия, Англия и Франция, които имат ръст от %2.защо така
  • 19 Гост 1

    3 7 Отговор

    До коментар #13 от "Някой":

    Невъзможно е непрекъснато да се увеличава потреблението, без да се увеличава производството.Този растеж ще бъде краят на Турция..

    Коментиран от #20, #23

  • 20 гост

    8 1 Отговор

    До коментар #19 от "Гост 1":

    Защо не вложиш ресурса и енергията в развитието на Българската икономика,а се претрепа да обясняваш ,колко лоша е тази на комшията,бъдете България или,а не всякакви други!

    Коментиран от #21

  • 21 Гост 1

    7 2 Отговор

    До коментар #20 от "гост":

    Трабваше да напиша това на тези които мислят че Турската икономика е нещо..
    За да говорим за икономиката в България, първо трябва да се предотврати високата корупция..
    Навсякъде има корупция, но тук тя е доста над световните стандарти
  • 22 боримечката

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Elif":

    дано,дано..трудно ще му бъде ама дано има здрав разум в комшийте..време е Ердоган да падне и да заминава в затвора барабар със сина си.А доказателства -колкото щеш..
  • 23 Някой

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Гост 1":

    А ти защо си мислиш, че производството също не расте?
Новини по държави: