Last news in Fakti

22 Юни, 2018 07:30 7 724 40

22 юни 1941 г. Хитлер напада СССР - Юни 2018

  • ссср-
  • хитлер-
  • нападение-
  • втора световна война

Операция „Барбароса“ е най-голямата военна операция в човешката история

На 22-ри юни 1941 г. армията на Нацистка Германия нахлува в Съветския съюз и стартира т.нар. военна операция „Барбароса“.

През ноември 1940 г. са начертани плановете за операцията, които са одобрени от Хитлер в директива №21, датираща от 18 декември 1940 г. и озаглавена „Операция Барбароса“. Предложено е приготовленията за нападението да бъдат завършени до 15 май 1941 г., а до есента немците трябва да напреднат до линията минаваща от Архангелск до Волга.

Необходимостта Германия да се намеси на Балканите срещу Гърция и Югославия забавя нападението със 7 седмици. На 22 юни 1941 г., 159 немски дивизии, 42 съюзни, 3.9 милиона мъже с 600 000 моторни превозни средства и 750 000 коне, подкрепени от румънски, италиански и финландски войски, пресичат границата на 2900 километров фронт. Това представлява най-голямото нахлуване във военната история.

Рано сутринта на 22 юни 1941 въоръжените сили на Нацистка Германия (Вермахтът) нападат СССР, след като обявяват война. Три групи армии – Север, Център и Юг атакуват Червената армия, насочвайки ударите си съответно към Ленинград, Москва и Киев. Внезапният удар на танковете, артилерията, пехотата и авиацията по целия фронт от Северния ледовит океан до Черно море сварва неподготвени съветските войски и позволява на силите на Оста да навлязат дълбоко на съветска територия.

На 5 декември войските на Калининския фронт на север от Москва преминават в контранастъпление, последвани на 6-и декември от Западния и Югозападния фронт южно от столицата. Въпреки суровите зимни условия още в първите дни Червената армия пробива отбраната на противника южно от Калинин и северозападно от Москва и освобождава редица населени места, а на 8 декември Хитлер издава заповед за преминаване в отбрана на целия източен фронт.

Операция „Барбароса“ е най-голямата военна операция в човешката история в численост на войските и в жертви. Тя открива Източния фронт, на който са разположени повече войски от който и да е военен театър в световната история.

Региони, покрити от операцията стават място на някои от най-големите битки, с най-голям брой жертви и най-ужасни условия, както за руснаците, така и за германците.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    46 88 Отговор
    И ако не бяха простите кравари от ФАЩ, сега в мацква щеше да се шпреха на немски и светът щеше да е едно по-добро място!

    Коментиран от #2, #3, #8, #35, #36, #37

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 нервен

    26 65 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    АБСОЛЮТНО СИ ПРАВ !!!
  • 4 ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ

    21 37 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Приятно е да поздравиш съюзника си /Нацистка Германия / за прегазването на Франция но когато същия тоя съюзник /по силата на Рибентроп - Молотов/ обърне към теб оръжията си почваш да рИвеш с всичко сила на "краварите" ОТКРИВАЙТЕ ВТОРИ ФРОНТ ЧЕ КАПИТОлИРАМ!!!

    Коментиран от #15, #18

  • 5 Gustafson

    38 62 Отговор
    Хитлер е герой и ще е вечно жив. Ако беше победил сега тук жив комунист нямаше да виждате да се разхожда и да трови въздуха.
  • 6 ТъпСъм

    33 43 Отговор
    Хитлер е искал да освободи руснаците защото е знаел че Джугашвили ги е избивал,лека му пръст
  • 7 Инкогнито

    35 13 Отговор
    Дядото и компания на Д.Сорос са планували атаката на СССР
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 НКВД

    73 24 Отговор
    Страхливите америкаци и британции влязоха в бой през ВСВ когато СССР вече беше в Берлин!!!

    Коментиран от #10

  • 10 жщг

    13 24 Отговор

    До коментар #9 от "НКВД":

    Още малко и щвепс!

    Коментиран от #12

  • 11 Spewn1

    52 8 Отговор
    Някой хора пропускат факта, че Червената армия нанася първата загуба на Вермахта на 06.12.1941 и ги отблъскват на 250 километра на Запад, преди САЩ да влязат във войната. Основната сила за Вермахта е Близкрига, който изобщо не е ефективен на такава огромна територия.
  • 12 НКВД

    4 14 Отговор

    До коментар #10 от "жщг":

    Още малко, източни вече почва да подухва!

    Коментиран от #27

  • 13 Трол

    25 8 Отговор
    4 Яну, 1932 на срещата на най-голямата English финансист M. Norman с Адолф Хитлер и фон Papen, което бе сключено тайно споразумение относно финансирането на НСДАП. По време на срещата, на която присъстваха американски политици и братята Дълес това, което те не обичат да спомена биографии. A 14 януари 1933 на среща между Хитлер и Schroder, Papen и Кеплер, където програмата е напълно одобрен от Хитлер. Той е тук, че най-накрая беше решен въпросът за предаването на властта на нацистите, и 30 януари Хитлер става канцлер.Сега започва изпълнението на четвъртия етап на стратегията.

    Съотношението на англо-американските управляващи кръгове на новото правителство беше много симпатична. Когато Хитлер отказва да плаща репарации, които, разбира се, поставят под въпрос плащането на военни дългове, нито Великобритания, нито Франция не го показват на изплащането на искове. Нещо повече, след пътуването отново, представено в главата на Райхсбанк Ya.Shahta в САЩ май 1933 и срещата му с президента и банкерите на Уолстрийт America Германия отпуснати нови заеми на обща стойност 1,00 милиарда щатски долара. Долара. А през юни в пътуване до Лондон и среща с Шахт търси M.Normanom на кредита английски на 2 млрд. USD. и намалението, а след прекратяване на плащанията по стари заеми
  • 14 Трол

    26 8 Отговор
    Ето кай финансира въоръжаването на Хитлер!
  • 15 goni

    23 4 Отговор

    До коментар #4 от "ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ":

    Ако, бяха спазили пакта щяха да спечелят и да си поделят Света! Ама, пуста лакомия! Ака, бяха лапнали UK САЩ остават без плацдарм и щяха да стоят на почетно разстояние от брега! Извън обхвата на Луфвафе и германските подводници!:) Мдаа! Когато сгрешиш приоритетите губиш!:)
  • 16 Жалко

    62 11 Отговор
    С 4 милиона добре въоръжени войници психопата Хитлер можеше да има всяка друга страна, кеф ти рижите островни джендъри, кеф ти дебелите амери, но реши да си го мери с мустакатия. Всеки претендент за световно лидерство рано или късно стига до Русия и я втасва после. Справка: монголите, шведите, французите, немците... Чакаме продължение..
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 goni

    17 0 Отговор

    До коментар #4 от "ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ":

    Като спомена Франция да те питам?!:) Случайно да знаеш какво се е случило с Френските ВМС тогава! Единствената дума , която ми идва наум-мръсници! Като прочетеш, ще разбереш!:)
  • 19 Hhhhhhh

    6 1 Отговор
    За плячка
  • 20 коче

    4 2 Отговор
    Тая статия ме кара да си дръпна CoD2 :O
  • 21 плевен

    20 16 Отговор
    След 23 години разстрели, концлагери и репресии, всеки руснак се е чувствал застрашен от куршума.Болшевизма прекършва една велика нация.Шест милиона пленени и дезертирали, при седемкратно превъзходство в танкове и самолети.Едва в края на 42-ра, когато SS показва истинското си лице, се появява мотивация и германците са били обречени.А когато 45-та гърци и сърби са искали да ни отнемат територий руснаците са казали-НЕ.

    Коментиран от #34

  • 22 Татко ти

    35 9 Отговор
    Русия никога не започва войните първа,но винаги ги завършва с победа.

    Коментиран от #23, #24, #39

  • 23 Локи

    6 17 Отговор

    До коментар #22 от "Татко ти":

    Не се изказвай неподготвен!
  • 24 баба

    12 7 Отговор

    До коментар #22 от "Татко ти":

    Кримската и от 1877 ги започва първа, за да могат евроатлантиците да говорят да говорят на български.
  • 25 Русоеб

    7 27 Отговор
    Да го духа Русия
  • 26 Дедо Гошо

    19 8 Отговор
    Некои хора са забравили или незнаят щое фашизъм и защо целият свет се бори с него.
  • 27 жщг

    3 10 Отговор

    До коментар #12 от "НКВД":

    Те от изток яко си духат ! И то не е от вчера ! Някъде от 70те години на миналия век става ясно че са го издухали .... въздуха!
  • 28 СссереМ

    8 28 Отговор
    Добре че бяха американците да им доставят оръжия и техника,ама после като видяха какво неблагодарно племе са ватенките си изядоха ушите от яд.

    Коментиран от #30, #31

  • 29 Историк

    4 11 Отговор
    Единият звяр нападнал другия.
  • 30 селянин

    15 0 Отговор

    До коментар #28 от "СссереМ":

    Добре че бяха краварите че пратиха..студ,дъжд и снег и стана една,,распутица,,на бг..киша,и швабите не можаа да излезнат от калта.
  • 31 без мозък

    15 1 Отговор

    До коментар #28 от "СссереМ":

    Добре, че бяха кравабойс да дадат парички на Хитлер да почне войната, после оръжие на Сталин да се сбъхтят двамата та те да си оплетат мрежата.
  • 32 ДДД

    8 0 Отговор
    тъпак имаше толкова мюслита за нападане ама не християни да напада
    пълен тъпак НО сега таква трябват
  • 33 Stefko 88

    6 2 Отговор
    Ха ха , късно пускате новината. Честитих им празника вече!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Дид

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    И теб нямаше да те има,щото дядо ти щеше да е разстрелян от фашистите.
  • 36 Грую

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    "Простите кравари" обявяват война и то на Япония след 07.декември.1941г. , когато ако не знаете японския флот атакува американския в Перленото пристанище, както се превежда Pearl Harbor, но нацистите са имали и други големи провали преди да замръзнат край Москва и Ленинград, като например Загубата на Луфтвафе от Британските ВВС.
  • 37 Sasho

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    Жена ти щеше да носи фередже и ти да се молиш на аллах да не роди от друга резана карабина. Както се случва в Германия между впрочем.
  • 38 стоян

    2 10 Отговор
    Само факти =САЩ са дали на комунягите в разглобен вид 7600 самолета цял завод за камини ЗИС отделно радиостанции и много други А стоманата за Т 34 е от Англия. С това допринасят за победата над Хитлер
  • 39 Доктор Ох Боли

    2 4 Отговор

    До коментар #22 от "Татко ти":

    .... ха хаха..... Русия , когато печели не знае кво губи... ха ха ха... Така става и с нас..... пак трее се повтарям..... След втората световна.... Пичиели половината свят.... ха хаха.....и.... където стъпи трева не никне.... ха ха ха.... Що така а?... ха ха ха.... Корея, Виетнам... ае да не продължавам.... ха ха ха.... теа ги знаете... ха ха ха.... Куба .... пустиня.... още карат американски Шевролети от 50-те... от Рай - Пустиня.... Има ле.... дулари.... у пустинятя вода бликва.... ха ха ха....Тва трее се знае... Ае...
  • 40 veteran

    7 3 Отговор
    А нали знаете , ако Хитлер бише победил какво ги чакаше славианите?-
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания