7 Юли, 2018 08:09 6 897 50

Новото руско оръжие е много качествено, но в малко количество

  • руско оръжие-
  • балистична ракета-
  • сармат

Москва изключително разчита на своя възпиращ ядрен потенциал

За руски оръжия, които са впечатлили западните експерти със своите забележителни качества, пише Блиц. Но защо дори и с тях Русия може да загуби войната и поради това може да изкуши своите противници да си опитат късмета? Струва си да бъдат припомнени основните въоръжения:

1. Свръхтежката междуконтинентална балистична ракета с шахтово базиране „Сармат”. Заради рекордно мощните си двигатели ракетата може да извършва орбитални атаки, като атакува цели през Северния и Южния полюс. Тя може да носи боен товар с полезна маса 10 т, срещу едва 1,15 т на „Минитмън-3”. Бойните глави „Авангард” маневрират в атмосферата с хиперзвукови скорости от порядъка на 20М и срещу тях не може да се води борба.

2. Многоцелеви изтребител пето поколение Су-57. Вече е приет на въоръжение. Това е най-маневреният изтребител в света. Притежава няколко радара, които му осигуряват кръгов обзор на въздушната и земната обстановка.

3.Танк Т-14 на платформата „Армата”. Единствен в света отнася се към ІV поколение с необитаемия купол и бронирана капсула за екипажа, активната защита „Афганит”, РЛС с активна фазирана решетка, невидим за радарите с уникалната си маскировка. Всички процеси се управляват дистанционно чрез клавиатура, джойстик и дисплеи.

4. Зенитноракетна система С-500 „Прометей”. Прикрива целия диапазон от въздушни цели – от безпилотни и пилотирани самолети (600 км) до балистични ракети. Скоростта на нейните ракети е 3,5 пъти по-голяма от на американските THAAD.

5. Мобилен ударен противоспътников комплекс А-235 „Нудол”. Неговите най-нови ракети ще прехващат балистичните цели на височини до 600 км.

6. Наземен мобилен комплекс за радиоелектронно заглушаване на спътниковата връзка „Тирада-2С”. В тази област руските системи за РЕБ решително изпреварват американските достижения и поради това цялата информация е засекретена.

Списъкът може да бъде продължен с практически безшумните подводници, хиперзвуковата противокорабна ракета „Циркон”, торпедата „Физик”, самоходната гаубица „Коалиция-СВ”, стратегическия бомбардировач Ту-160М, свръхдалечната ракета „въздух-въздух” КС-172, крилатите ракети „Калибър”, противокорабната ракета Х-32 с въздушно базиране... Защо все пак при тези супер оръжия Русия е твърде вероятно да загуби войната?

Въпросът не е труден за отговор: това ново въоръжение във войските е твърде малко на брой. От изтребителя Су-57 е предвидено да бъдат купени едва 12 броя. Отначало се предполагаше танковете Т-14 да станат „основен боен танк” и да наброяват 2500, но сега броят им е ограничен на около 100. Ориентировката е в посока на модернизиране на съществуващите платформи. Очевидно е направена преценка, че в обозримо бъдеще новите оръжия няма да са нужни.

Втората световна война завари Съветския съюз в период на превъоръжаване с танкове и самолети. Следвоенното презастраховане доведе до надпреварата във въоръжаването и разпадането на СССР. Сега руското държавно ръководство търси баланс в стратегическата отбранителна достатъчност – в нейната основа лежат прогнозите за военнополитическите събития и заделяне на необходимия потенциал за тяхното посрещане. САЩ и НАТО превъзхождат Русия около 18 пъти в БВП и 6 пъти в населението. Не е реално Русия да си осигури пълен еквивалент в числеността на въоръжените сили и въоръжението. Достатъчно е обаче наличието на стратегически оръжеен потенциал, а това е преди всичко ядреното оръжие.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГосТ

    22 49 Отговор
    Е т'ва за кой път се пише ?
    Еми да почват в големи количества да го правят,та нормалните хора съвсем да се изнесат или уморят от глад. И да останат само приятелчетата на путин-олигарсите. Кой ше им работи тогава обаче?

    Коментиран от #3, #25

  • 2 Kcaniba

    20 59 Отговор
    Империята на злото,дрънка оръжие и сее смърт и разруха по света!

    Коментиран от #45

  • 3 Бесен Язовец

    24 45 Отговор

    До коментар #1 от "ГосТ":

    Аха, уж харчат пари за ядрено оръжие, а в дейвствителност парите се превеждат с помоща на разни хитри схеми в западни банки и офшорки, за да осигурят безпроблемното бъдеще на олигархическите семейства . А народа да го духа и да не шава много, много, взеха и му увеличиха пенсионната възраст, че не стигат парите за нови ракети, сакън, ако не напраят нови ракети, проклетите капиталисти ще ги превземат, а стадото вярва и търпи. Мале, малеееее, е, няма друга такава богата - бедна държава.

    Коментиран от #5, #9, #19

  • 4 На шурея шуролинката

    59 10 Отговор
    Малко- много... В общи линии мераклиите не бързат защото знаят, че който се е пробвал за последните 150 години после става страшно
  • 5 ГосТ

    25 6 Отговор

    До коментар #3 от "Бесен Язовец":

    Накрая ще излезе, че в Русия е най бесния капитализъм
  • 6 mediator37

    56 12 Отговор
    Нищо не се е променило от времето на хуните и печенгите. Нямаш ли силна армия държавата ти ще бъде разграбена, а населението избито.
    Ако Русия няма силна армия и флот САЩ и Западът ще я нападнат и ще избият до крак всички руснаци. Недейте да имате никакви колебания и съмнения по въпроса. Целият руски народ ще бъде изпепелен, а ресурсите след вдигане на ядрения облак ще бъдат разпределени между корпорации.
    Без силна армия и модерно въоръжение руснаците ги чака скорошна и сигурна смърт. ПО афганистанска традиция САМ могат да оставят 12 живи руснаци да ги назначат за правителство, за да може то законно да подпише каквото трябва. Останалите 150млн. руснаци ще бъдат избити без свян.

    Коментиран от #35

  • 7 СссереМ

    32 10 Отговор
    Пълни глупости,Русия е най-богата на света и има от всичко по много ама крият и не казват,има подземни градове със пристанища за корабите,писти за самолетите,абе богата работа.Хората и са най-богати ама крият и не казват, другите да не им завиждат.
  • 8 Преброяване на бесните язовци

    10 33 Отговор
    Оф пак ли новина за руските мега гига ултра яки оръжия...
  • 9 Маркс

    48 8 Отговор

    До коментар #3 от "Бесен Язовец":

    Не знам там дали гладуват и кой как си пере парите, ама да си погледнем в нашата градина , че тука не е по различно, само дето нямаме и това което те имат.

    Коментиран от #11, #13

  • 10 goni

    47 6 Отговор
    Не САЩ, или NATO! Най-малкото пък Европа има желание да воюва с Русия! Определени среди, които са много силни искат Русия да не съществува! Това не е теория на конспирацията! Нова надпревара във въоражаването целяща да накара икономиката им да колабира! Те и без това от както се помнят всичко хвърлят за оръжие! Сигурен съм че ако, оставят Европа и Русия на спокойствие всичко ще бъде наред! Ама, няма да ни оставят! Твърде силни ще станем!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Тъпокоп

    39 6 Отговор
    Сравнение САЩ-НАТО срещу Русия. Смешно. Ами коалиция Русия-Китай-Индия срещу Света?
    От световна война ще загуби целия свят. Без държави.
    А и НАТО е куп малки държави, които трябва да се координират. А това е трудно и мудно.
    Но... Войната е страшно нещо. И при световна всички ще изгубим. По много.

    Коментиран от #14

  • 13 Бесен Язовец

    17 8 Отговор

    До коментар #9 от "Маркс":

    Още нещо, което пропуснах да отбележа в предния си пост - Не съчинявай, Марксе, никъде не съм писал че гладуват и бла, бла, просто исках да кажа, че руският обикновен народ заслужава една малко по добра участ от сегашната, с по достойна заплата и с по прилична пенсия и т.н.

    Коментиран от #40

  • 14 goni

    22 3 Отговор

    До коментар #12 от "Тъпокоп":

    Едва ли ще успеем да унищожим живота на планетата, ама даже и да са оцеля ли хора тя вече меко казано няма да е подходяща за живеене! Рано, или късно ще се случи! Ние паразитираме върху прекрасната си планета! Един ден тя ще се отърве от нас!
  • 15 Николенко

    13 28 Отговор
    Няма нужда някой да напада Русия, КаПутин сам ще я уничтожи .

    Коментиран от #23

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Расулюлах

    15 6 Отговор
    Абе много знаете вие кво и колко има на въоражение....нито ше ви кажат точната броика нито нищо......имат 300 сатани като едната е 200 пъти по мощтна от хирошимовата с 50 такива и западния свят се превръща в радияционна пустиня за 10 000 години
  • 18 българче

    17 3 Отговор
    Руснаците са хитреци.

    Те не сглобяват много бройки, обаче държат голямо количество детайли и цели консервирани заводи.Например Ту22 имат 60 броя произведени и още 170 на части в складове. Не ги мислете, да не се окаже, че вие сте простите.

    Коментиран от #43

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 НКВД

    12 4 Отговор
    Русия и с оръжие от 1950 г.ше смаже НАТО като сорово великденско яйце!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Румяна Костова

    16 6 Отговор

    До коментар #15 от "Николенко":

    Както я унищожаваше до сега?!Завари една държава пред разпад.Американцете бяха сложили законно ръка над всичките им ресурси.Принуди олигарсите да плащат данъци.И върна Крим и Севастопол в Русия.Стопира уличната престъпност.Спаси Чечня.Списъкът е дълъг.Да продължи в този дух ,,унищожението"

    Коментиран от #24, #33

  • 24 гост

    3 15 Отговор

    До коментар #23 от "Румяна Костова":

    Ако можеш продължавай ! Само първо едно въпросче да отговориш , ако обичаш , де , хахахах ?? Абе що така 2013 тая путиновата Русия имаше БВП 2,3 трилиона , а оттогава насам не може да мръдне от 1,2 ??? Това някакъв нов план за просперитет на бащицата ли е ??? Щото нали "развиваме" икономиката ?? Сигурно е решил , че като я смачка 3-4 пъти , тия пусти амери ша загубят "интерес" и няма да я искат вече "безценната" Русия , а ??? Това ще е , няма друго обяснение гаранция !!!!

    Коментиран от #47

  • 25 радев

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "ГосТ":

    важното е да се натисне копчето и да се свършва с раковото образование на планетата наречено човечество
  • 26 гост

    6 10 Отговор
    И понеже авторите на статията така доста оптимистично са написали едни цифри , да вземем да кажем ИСТИНСКИТЕ !!!! Русия е не 18 , а 27 ПЪТИ по-малка по БВП от САЩ и НАТО !!!!!!!!! И то към 2016 , за тая може и 28 да станат !!!!! САЩ БВП 2016 - 18,562 трилиона , ЕС БВП 2016 - 16,520 трилиона , Русия БВП 2016 - 1,267 трилиона !!!! Който може да смята , да не говорим , че в Нато има държави и извън горните , айде за тях няма да смятаме , че на някои тук ще им се дореве с глас !!!!!

    Коментиран от #27, #34, #48, #49

  • 27 Грантаджийче

    9 6 Отговор

    До коментар #26 от "гост":

    БВП на Русия

    НЕ СЕ ИЗЧИСЛЯВА В ЗАДОКЕАНСКИ ГЪЗПАПИР.

    Само за миналата 2017-та година, БВП на Русия се увеличи с 1,7%.
    И се смята в РУБЛИ, защото заплатите и цените са в РУБЛИ.

    Коментиран от #41

  • 28 РЖД

    10 3 Отговор
    Може да е малко,но да е качествено..тва не е магазин та да се гони оборот,а и руссия е спъвана отвсякаде,взе си нещо свое,не може, требва да питаш,иначе санкции.И въпреки това тя се справя,вижте какъв Мондиал,според експерти..най качествения и най гостоприемния.
  • 29 анализатор

    1 1 Отговор
    пробата е края на света
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Българин

    9 3 Отговор
    На военнолюбците от "демократичните" държави ще им припомня, че в Сирия руснаците върнаха набързо баланса с оръжия от времето на СССР. Така че да не берат грижа. Успокояват се нещо. Някой се щял да се изкуши. То освен един двама в света никой друг и не мисли да напада Русия. Ясно кой се изкушава. Обаче да не сгреши. Понеже е известно, че Русия войни не започва, но ги завършва. Въпреки че това са световни глупости. Освен скритите в предварително изготвени бункери, които са си спретнали из Скалистите планини, останалите сме губещи винаги.
  • 33 Олаф Гунаршон

    3 5 Отговор

    До коментар #23 от "Румяна Костова":

    Да ама не , не позна. Всеки руснак разправя розовата история как Путин спасил Русия и в следващия момент си събира багажа и я напуска. Егати спасението.

    Коментиран от #50

  • 34 Българин

    7 3 Отговор

    До коментар #26 от "гост":

    Веднага си личи кой ти плаща, но винаги бъркате сметките. Парите си ги смятай за предпочитаните от теб дестинации. Запада не може да схване момента, че руснаците и без пари ще се сражават за собствената си страна. Интересно ми е да видя как ще посрещнат предизвикателствата някои, като им затворят моловете.

    Коментиран от #42

  • 35 Анатолий Черкасов

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "mediator37":

    Недей да пускаш фитили. Западът щял да изпепели Русия , ти да не си болен. По-скоро опасността е ботуяът да не докара някоя въшкарска система в развитото човечество.
  • 36 Грантаджийче

    5 1 Отговор

    До коментар #31 от "Сам Стоянов":

    Китайците продават и за евро и за юани, смешник безподобен.

    От 26-ти март тази година и НЕФТ КУПУВАТ В ЮАНИ.
  • 37 Кcaniba

    5 1 Отговор
    сороснята е в траур.
    нпо тата от 10-20-30-100!!!
    Години ни убеждават , че руското не ставало!!
    картонрени, нарисувани и блабла!!
    Опааа
    Сега ставало, ма пък е било малко на брой....
  • 38 стоян георгиев

    1 6 Отговор
    пак с тая мантра за качественотото ама малко съветско оръжие.така било и през втората световна .абе убавци през първите 4 ри месеца съветския съюз загуби 6 млн. воиници и огормен брои техника в танкове ,самолети ,оръдия...и се оказа че въпреки загубите отново превъзхожда хитлер в хора и техника и то многократно.ссср и сега русия са в постояннен момент на превъоръжаване,щото те освен да се въоръжават друго не правят,а съветското ,сега руско оръжие е като руската кола или телевизор,голямо и некачествено с плитъки обяснения как утре щели да направят по-добро ама...
  • 39 Патен

    3 7 Отговор
    Боли ме кура за русия. Нищо качествено, руско няма. Знам от опит.
  • 40 Брокер Н И

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Бесен Язовец":

    Прилична заплата , и с не по един , а с по два апартамента на морето . Аз съм за това.
  • 41 гост

    3 6 Отговор

    До коментар #27 от "Грантаджийче":

    Шшшшшт , тихо , тихо , че и циганите ще ти се смеят !!!!! В рубли викаш , а ??!! И какво точно ша ги праим рубличките само да попитам ??? Щото те че са ИСТИНСКИЯ гъзпапир , това е ясно на всички , ама поне отвреме навреме хората и други нуждички имат , осен от гъзпапир във вецето ??? Къде бе , товарищ , ще ги ползваш за друго , освен в родната Раша , аааа ????? И като получавали заплати в рубли , що бързат , та ша си строшат краката до първия чейнч да ги обърнат в тия "скапани" долари , че и държавата ги купува даже , мани , мани , остави !!!! Кога ша видим НЯКОЯ държава , айде да не е "лошата" Америка , да държи резерви в рубли , а ??? Кога , кажи , не се срамувай !!!!
  • 42 гост

    4 6 Отговор

    До коментар #34 от "Българин":

    Ма че те и сега си се "сражават" , кой го отрича ?? Ама сами със себе си !!! БВП на глава от населението за миналата година 10600 долара , 62 място в света !!!!!!!! "Най-богатата на ресурси" по русофилското мнение , не че е вярно де !!!! Същия на Турция -10500 долара, 63 място !!!!! Добре , че си приписаха наготово 2,5 милиона кримчани , че иначе щеше да лъсне с колко имат отрицателен прираст само по време на бащицата , преди това отделно !!!! Годишно 350 000 подават молби за зелена карта , всяка година , всеки трети е готов да емигрира на секундата , ако има осигурена работа , официални данни , неофициалните само си ги представи !!!! И това ако не е гражданска война без оръжие , не знам какво е !!!!
  • 43 гост

    3 6 Отговор

    До коментар #18 от "българче":

    Това не е хитрост ,а се нарича безпаричие бе матушке.Първончалните планове за СУ-57 бяха да се направят 200 броя ,после ги намалиха на 60 броя ,а след като Индия разкриха руснаците ,че незнаят как да правят изтребители и се отеглиха от програмата ,русия свали бройката на 12 броя.Русофила който е писал статия да си свери малко данните ,защото СУ-57 с 10 прототипа,още не е във въоръжение и даже не е 5-то поколение.Иначе ,едно нещо го признавам на руснаците ,че евтино се противопостоявят на запада ,като пройзвеждат предимно ракети и ПВО-та ,защото по-друг начин няма как да се противопостоявят на Америка ,понеже американците дръпнаха с десетилетия пред тях.Имаше една приказка : САЩ пройзвеждат най-технологичните неща ,а русия прави ракети да се пази от тях"

    Коментиран от #44

  • 44 българче

    6 0 Отговор

    До коментар #43 от "гост":

    Не е безпаричие да направиш няколкостотин единици железария и след 20 години, неизползвани да ги нарежеш.

    Това е истината, а балъците блъскат ли блъскат.
  • 45 Цун Кай Ми Хуя

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Kcaniba":

    А ти дрънкаш глупости и сееш простотии.
  • 46 Чукча

    4 0 Отговор
    Целта на производството на оръжия е да се продават на други държави, а не толкова да се пазят руски граници. Той Путин си го каза - ние никога повече няма да воюваме на собстване територия. Ако на някой му скимне да напада Русия, тя чисто и просто ще използва атомно оръжие, това е ясно на всички. Войната между Запада и Изтока се води другаде - Сирия например, после вероятно и Афганистан...Те воюват винаги навън, за това са им и тези оръжия.
  • 47 Тъй

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "гост":

    И България имаше голям БВП, ама сега е последна. Преди изпреварвахме някий западни страни. Та кажи ко прайм с България остави Русия и САЩ.
  • 48 Гостите са в главата ти

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "гост":

    А България колко пъти?
  • 49 Глист

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "гост":

    Ти кажи колко е нетния продукт в главата ти?
  • 50 Тъй

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Олаф Гунаршон":

    Аз пък съм се спасил от България за теб не знам.7233
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания