Last news in Fakti

2 Август, 2018 14:40 1 858 7

Евтаназираха 50 000 прасета в Румъния

  • прасета-
  • евтаназия-
  • чума-
  • болест-
  • румъния-
  • животни

Решителните мерки заради африканска чума

Евтаназираха 50 000 прасета в Румъния - 1
Снимка: Shutterstock

Близо 50 000 прасета са били унищожени в Румъния заради африканската чума по свинете, пише местният в. "Гъндул". Председателят на Националната санитарно-ветеринарна агенция Джеронимо Бадуку Брънеску уточни, че са регистрирани 524 огнища на африканска чума по свинете, като 521 от тях са стопанства, а три са свинеферми, най-голямата от които в окръг Тулча.

Общо 49 816 прасета са били евтаназирани до момента и са обработени 51 досиета за обезщетения, съобщи Брънеску. Изплатената сума възлиза на 130 000 леи ( 1 лв. е 2,38 леи – б.р.), а в процедура на оценка са още 86 досиета, заяви председателят на Националната санитарно-ветеринарна агенция.

Държавата обезщетява собствениците на умъртвените животни със суми, съобразени с цените на пазара, пише още "Гъндул". Обезщетенията ще бъдат изплатени в срок от най-много 90 дни на стойност между 8 и 12 леи за килограм, в зависимост от редица критерии, определени със закон, съобщи Националната санитарно-ветеринарна агенция.

Ръководителят на Оперативния център за спешни ситуации Раед Арафат заяви, че румънците не трябва да се страхуват от заразяване с болестта. "Трябва да се разбере, че тази болест няма ваксина за животни, без лечение е изключително агресивна. Важното е, че не засяга здравето на хората", подчерта Раед Арафат след заседание на Националния комитет за извънредни ситуации в рамките на вътрешното министерство, предаде Би Ти Ви.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хектор

    10 1 Отговор
    Джамбазов, евтаназия е съвсем друга тема. Прочети малко преди да пишеш.
  • 2 А БЕ

    10 11 Отговор
    КУРНИ защо не защитаваш прасетата и в Румъния ? Но там явно хората са по умни от нас няма истерии няма политически ветеринари !

    Коментиран от #3, #4

  • 3 куку руку ку

    13 3 Отговор

    До коментар #2 от "А БЕ":

    У нашенско болест нямаше. Доказва го последното оцеляло и набедено за болно стадо в Болярово. Изтичат всякакви карантинни срокове, а напук на бабх още нито едно животно не се е разболяло. Друг въпрос е колко убиха в кошарите и колко в тефтерите. Че може и при румънците да е така: 400 в кочини и 40000 в документите.

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 стоян георгиев

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "куку руку ку":

    и ти как разбра че е нямало болест в българия?от бабата дето взе стана национална звезда или от другите трима андрешковци завършили общо осми клас?просто на българските институции и френските лаборатории много им се занимаваше със 200 кози в странджа щото си нямат друга работа.и решението на андрешковците ,както и на курнелиика беше очаквано.каручки ,песни и празни моабети.ето в руминия са унищожили 50000 прасета което е в пъти повече от тези у нас и се говори конкретно колко пари и как ще бъдат обезщетени стопаните,щото на всички без на андрешко е ясно че тези инциденти с болести по животните ще се повтарят многократно и не песните и криенето на животни е решение,а ключово е системата за обезщетения,която обаче за българските популисти явно не е от значение!
  • 6 Бай село

    2 0 Отговор
    тия дето оправдават унищожението на СТРАНДЖА да са чували за,,НЕВИНЕН ДО ДОКАЗВАНЕ НА ОБРАТНОТО'' че то утре управляващите може да решат унищожаване на всички които са пришалци от селата към София че носят зараза..кво праим тогава..
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: