6 Септември, 2018 20:20 2 765 18

Великобритания търси сезонни работници извън ЕС

  • великобритания-
  • сезонни работници-
  • ес

Местното селско стопанство изчислява, че са му необходими годишно над 80 000 работници

Великобритания търси сезонни работници извън ЕС - 1

Обединеното кралство ще разреши на производителите на плодове и зеленчуци да наемат годишно до 2500 сезонни работници от страни извън ЕС в периода 2019-2020 година, предаде ВВС.

Целта на мярката е да се облекчи недостигът на работна ръка - проблем, който допълнително се усложнява от предстоящото излизане на Великобритания от ЕС.

Тези работници ще получават шестмесечни визи. Производителите на плодове и зеленчуци настояват отдавна за такава мярка заради спада на броя на сезонните работници от други страни членки на общността, повечето от които идват от Румъния и България.

Пилотният проект ще започне през пролетта на 2019 г. и ще продължи до края на декември 2020 година, когато приключва преходният период след Брекзит. Обединеното кралство се очаква да излезе от ЕС на 29 март 2019 година.

С намаляването на безработицата в Румъния и България броят на желаещите да емигрират на острова намаля. Това явление придоби още по-големи размери заради Брекзит на фона на административната несигурност, страха от ксенофобски атаки и понижаването на курса на британската лира, което прави заплатите във Великобритания по-слабо привлекателни.

Този сектор от селското стопанство изчислява, че са му необходими годишно над 80 000 сезонни работници.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ryty

    39 1 Отговор
    Да си вземат емигранти

    Коментиран от #6

  • 2 Hhhhhhhh

    37 1 Отговор
    Да се насочат към Африка. Азия и др.. Новичока е виновен.
  • 3 Зеленожълт

    44 2 Отговор
    Само източноевропейци жачкат зашито са гладни за пари черните нямат желание и парите не са им стимул честито сега ще им изгние и реколтата както целия гнил остров!
  • 4 11 22

    39 0 Отговор
    Да говорят с Меркел. Да вземат на работа любимите им талибани от европа.
  • 5 ОК сме

    23 0 Отговор
    У нас щот всичко е ок. Вече и тук има недостиг от работна ръка и то не само в селското стопанство.Няма квалифицирани кадри за заводите, като стругари,фрезисти, няма даже и шофиори. Въпреки това, безработица продължава да си има, защото на чорбаджиите не им се плаща по повече от 7-800 лева, пари, които имаха стойност преди десетина години (цигарите бяха 1 лев).Затова малкото способни останали млади хора предпочитат да поработят временно по курортите а шефовете по предприятията назначават пенсионери, които ходят на работа, колкото да не се карат с бабата вкъщи...
  • 6 плевен

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ryty":

    Всяка седмица пускат подобни статии. Подготвят ни психически за вкарване на мигранти. Бизнеса бил искал...
  • 7 onq s konq

    14 3 Отговор
    "Чуждестранните сезонни работници от страни ИЗВЪН ЕС" СА ТАМ под формата на близкоизточни мигранти,но ТОВА НЕ УСТРОЙВА АНГЛИЯ.Там търсят "бели хора" със задоволително ниво на интелект,готови да работят МНОГО ВСЕОТДАЙНО ЗА МАЛКО ПАРИ.Без осигуровки и без претенции за всякакви други глезотии.Всъщност няма проблем с фацата на мургавите "работници",които ако се варосват регулярно ще бъдат също като "бели хора"...въпросът е че човек докато им обяснява упорито и многократно какво трябва и какво не трябва да вършат,в даден момент няма да му издържат нервите и ще свърши работата сам!

    Коментиран от #8, #15

  • 8 Ганчо

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "onq s konq":

    Кон изостанал си много. Вече никой не използува вар. Има дишащи бои, не бъди толкова агресивен.
  • 9 До "оня с коня"

    6 2 Отговор
    Бреййй, че ти си бил много начетен по тази тема!!!
    Да не би и ти да си бил по чужбина и да си работил без осигуровки варосан целия заедно с "мургавите".
    Говориш много убедително, замалко да ти повярвам.
    Ха-ха-ха
  • 10 аре брекзит

    14 0 Отговор
    Така им е по-лесно на британските гейзери да се правят на робовладелци и колонисти на някакви нещастници, които няма да се оплакват, а и няма къде, защото българските и румънски манги дори те имат някакви права на граждани на ЕС!!! А е ясно, защо нашите вече не ходят там не защото е намаляла безработицата, както пише тук, а защото англезите яко ги цакат спарите и ексолоатират, като животни !
  • 11 Кукуригу

    9 2 Отговор
    Половината свят им робува ,ше си докарат пак Роби от Африка,да им берат киселите ягоди
  • 12 Айде

    8 0 Отговор
    И аз търся работници.Желателно е да са англичани с висше образование работата е актрактивна и пълна с адреналин.Заплащането също е актрактивна с перспектива за увеличаване.
  • 13 МДААА

    15 0 Отговор
    Важното е че има ксенофобия главно към източно европейците . Тя не е случайна . Виж към индийци пакистанци и африканци ако има ксенофобия може някой ксенофоб да получи затвор . Но само за тях . . .
  • 14 Гадната Англия

    7 1 Отговор
    Местната пасмина дето се друса и виси на социалка НЯМА да работи. Когато им намалиха социалките, те не тръгнаха на работа. Излязоха на улицата и почнаха да трошат. Вчера една фирма за велосипеди под наем за първи път си изтегли бизнеса заради масов вандализъм. Изтегли ги от Манчестър. Трошат и ги мятат в каналите. Компанията има велосипеди в много Европейски градове, но с Манчестър не се получи. Араби и Африканци имигрират за социалката - раждат деца и доят системата - по осемдесет паунда на парче. Раждаш пет парчета и лапаш 350 на седмица без да работиш, отделно къща от общината и купони за храна. Така че пак до източноевропейците ще опрат. Други балами няма.
  • 15 малий

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "onq s konq":

    Бате, в Ирландия дават по 12-13 Есро на час. Кулежката Надито ще ходи. А, защо тия михлюзи тук не дават поне по 8 на час? Тия в парламента са до един долни комунисти и нарочно ни мачкат с ниска мин раб заплата, да знаеш. До един са за трепкане у парламенто, бате.
  • 16 пепи

    0 1 Отговор
    Ами да вземат от Русия. Нали не е в ЕС.......
  • 17 незнайко

    0 0 Отговор
    80 000 кретени си клатят краката в Англия, вместо да работят !!! Сега разбирате ли какво представляват колониалистите ???
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: