Last news in Fakti

25 Септември, 2018 10:50 1 305 1

Ватикана пред спорно споразумение с Китай

  • ватикана-
  • споразумение-
  • китай

Сериозна опозиция срещу решението

Ватикана пред спорно споразумение с Китай - 1
Снимка: БТА/AP

Споразумение между Китай и Ватикана породи сериозна опозиция в църковните среди, съобщи CNN.

Според временното споразумение Ватикана ще признае назначенията на епископи, направени от китайските власти. Това става докато китайската народна партия често преследва различни религиозни групи в страната.

Смята се, че в Китай има около 6 млн. католици, като те може и да са повече.

Със споразумението папа Франциск иска да разшири влиянието на католическата църква и да достигне до възможно най-широки групи по целия свят.

Според опозицията обаче споразумение с китайския тоталитарен режим е неприемливо.

Китайските епископи не се назначават от папата. Това е ключов спор с Китай от 1951 г. насам.

„Това споразумение ще е опасен прецедент за различни религии. Мисля, че ще има натиск за представителите на Ватикана“, заяви представителят на Амнести Интернешънал за Китай Патрик Пуун.

Все още не са ясни подробностите около споразумението. Китайските държавни медии обаче показват широка подкрепа към него.

„От една страна има някаква радост, защото нещо се случва. От друга хората са притеснени, защото много въпроси остават неразрешени. Много епископи изчезнаха в ръцете на полицията. Това трябва да се промени“, заяви представителят на медиите на Ватикана отец Бернардо Кервелера.

На този етап споразумението ще е само временно, като и двете страни ще могат да се оттеглят от него. Ватикана в се още проучва начини за повече международна подкрепа за църквата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    7 2 Отговор
    Католическата църква покажа, че е готова да се продаде за пари. Педофилите пак клекнаха през парите. Дай им пари и ще признаят всичко. Да се чуди човек, как може да има перковци дето вярват в тия.