Last news in Fakti

29 Септември, 2018 09:51 2 737 36

Русия плаши да скъса с Вселенската патриаршия, ако Украйна има автокефална църква

  • вселенска патриаршия-
  • русия-
  • украйна-
  • църква
Русия плаши да скъса с Вселенската патриаршия, ако Украйна има автокефална църква - 1
Снимка: БТА/АП

Руската православна църква заплаши, че ще скъса отношенията си с Вселенската патриаршия, ако тя признае автокефалия на Украинската православна църква, съобщи АП.

Преди дни вселенският патриарх Вартоломей I даде сигнал, че е склонен да подкрепи стремежът на Украйна да се откъсне от духовната опека на Московската патриаршия.

Той дори изпрати двама епископи в Киев, които да подготвят признаването на местната църква за автокефална. В отговор Московската патриаршия разпореди в нейните църкви да не се споменава името на вселенския патриарх.

Призивите за автокефалност в Украйна се засилиха, след като през 2014 г. Русия анексира полуостров Крим, припомня АП.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Въпрос

    26 24 Отговор
    За какво са им на укро-фашистите църкви???--та те вярват само в фашиста Бандера.

    Коментиран от #5, #24

  • 2 Руските свине

    21 24 Отговор
    Ще плашат Генчо с пищова. Патриарха им го втъкна като им показа документи, че Украинската православна църква е по-стара от московската и Москва няма никакви права над нея.

    Коментиран от #9, #15

  • 3 българче

    15 18 Отговор
    Браво на братята. Трябва да си пазят интересите.
  • 4 Borislav Popov

    22 14 Отговор
    Да не стане накрая така че Вселенската патриашия да се премести в Русия! Защото в момента Вселенският патриарх не играе никаква обединителна или ключова роля !

    Коментиран от #7

  • 5 Бесен Язовец

    17 15 Отговор

    До коментар #1 от "Въпрос":

    А на русняцити дет се поклоняват на мумията, която лежи на сред Червения площад, за какво им са църкви ?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Бесен Язовец

    12 4 Отговор

    До коментар #4 от "Borislav Popov":

    То пък този ревльо, Киро Гундяев гоооолема роля играе, ама направо супер ключов обединител на православните християни !
  • 8 среднощен

    10 2 Отговор
    Политика, политика, политика...!? Най-накрая ще стане така, че хората ще застанат пред вратите на църквите и ще се види кой, кой е...! Съответно, държавата ще използва репресивния си апарат и ще се стигне до размирици...!? Къде в цялото това безумие е Христос...!? А може целта да е "църковен Майдан"..!? Глупостта човешка продължава!!!
  • 9 олала

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Руските свине":

    Поповете ме кефят. Има нещо богопомазано в тях. Лично не зная защо хората се карат по тия религии, освен, че някой /дявола Цабаот, Йехова/ ги скарва, за да се карат и трепят. Дявола е като политиците - разделяй и владей електората! Ако Меркел и другите еврейчета глобалисти не мъкнеха имигранти, сега ЕС щяхме да сме голямо семейство. Но те го скапаха. Поповете са велики. Всеки иска власт и пари. Аз искам само едно НЛО, за да се махна от лудника.... .
  • 10 Ердоган

    1 3 Отговор
    Ако не се намерите решение, мога да ви предложа джамия каго в Кьолн Германия. Merkez Djamii Köln!
  • 11 Stefko 88

    2 1 Отговор
    Супер!
  • 12 Кочината на Злото издъхва в зловоние

    7 7 Отговор
    Всичко живо реже всякакви връзки с Русия. Най-са жалки лицемерните русороби, които живуркат последните си дни под закрилата на ЕС, НАТО, фъфлят, зяят и лаят, ама с топ не може да ги премести в "любимата" Кочина.
  • 13 Русия е само лъжи и престъпления

    7 6 Отговор
    Да свикват. Днес украинска, утре беларуска. Православна Европа ще си помага и подкрепя, а "православните" ислямисти ще строят джамии и ще се дупят на чалмите от Иран и Турция.

    Коментиран от #17

  • 14 СссереМ

    7 5 Отговор
    Единствения "съюзник" на Русия останаха ислямските републики и то защото имат интерес ЗАСЕГА,така че е най-добре да приемат исляма за официална религия и да затвърдят връзките си,а законите да се основават на шериата.
  • 15 Румяна Костова

    4 8 Отговор

    До коментар #2 от "Руските свине":

    Господин ,животновъд,за да бъде по стара,първо би трябвало някога да е имало независима украинска църква.Такава, уви не е съществувала.

    Коментиран от #22

  • 16 Румяна Костова

    6 6 Отговор
    Епископите, които изпраща са Данаил,офицер от американската армия на САЩ, възглавяващ църква там,непризната от същия Вартоломей до 90-те години.И отец Иларион, глава на също такава непризната,само,че в Канада.И двамата божии служители са известни с бандеровските си,национални възгледи.Вселенския патриарх Вартоломей има само представителна функция и от него нищо не зависи.Той няма властта на папата ,както е в католическия свят.При отделянето на някоя църква решение за това се взима от всичките православни църкви.

    Коментиран от #25

  • 17 Румяна Костова

    4 5 Отговор

    До коментар #13 от "Русия е само лъжи и престъпления":

    Ама там е работата,че досега никоя от православните църкви не се е произнесла за отделяне на украинската .А и там сега има три неофициални православни църкви.Да оставим църковните дела на техните служители.Там са запознати по -добре с личностните характеристики на отец Данаил и Иларион, пратени от Вартоломей в Украйна.
  • 18 стоян георгиев

    9 5 Отговор
    руската кгб църква щяла да се отцепи от православието????ами тя не е в него за да се цепи.руската православна църква бе тотално разгромена от сталин и реално не съществува.тя е подразделение на кгб.у нас за съжаление се случи същото.

    Коментиран от #19

  • 19 Румяна Костова

    4 5 Отговор

    До коментар #18 от "стоян георгиев":

    Бабите и по-младите жени,участвували в многохилядния Кръстен поход на Московския патриархат в Киев също бяха агенти на КГБ.Личеше си и по типичния кагебешни поглед и специфичната походка.

    Коментиран от #21

  • 20 месара

    7 3 Отговор
    абе попа с бялата кърпа на главата, не е ли попа милионер дето идва у нас, да се скара на Президента ни?

    Коментиран от #32

  • 21 Цанко

    5 3 Отговор

    До коментар #19 от "Румяна Костова":

    Другарко, ти поклони ли се на мумията в кремъл? По- сатанинско нещо от непогребан евреин сифилистик няма.....

    Коментиран от #30

  • 22 Руските свине

    3 3 Отговор

    До коментар #15 от "Румяна Костова":

    Само часове, след като Украинската православна църква към Московската патриаршия обвини Вселенския патриарх, че незаконно нахлува в канонична нейна територия, Вартоломей реагира като отвори тайните архиви на Константинопол, съобщава orthodoxia.info. Те пазят от векове църковната история и особено историята на Украинската църква, от Кръщението на Киевска Рус до наши дни. Става дума за оповестяване на архивни документи(виж ТУК, б.р.), резултат от изучаването на гръцки и руски учени, които са имали достъп до оригиналните текстове на Вселенския Константинополски патриарх и тайните на неговата кореспонденция в продължение на вековете. С оригиналните преписки, на обществото и вярващите се дава изчерпателно прояснение и доказателства за каноническата и правна юрисдикция над Украйна на Вселенската патриаршия. Така се опровергават всички обвинения на Москва срещу Константинопол за "инвазия" в нейните (московски) канонични епархии.

    "Вселенската патриаршия счита, че е уместно да се припомни цялата историческа и канонична истина за връзката между Константинополската църква и Църквата в Украйна, както е видно от поддържането на официални документи, които, за съжаление, или не се спазват или умишлено се прикриват по разбираеми причини" от Руската патриаршия. Документите категорично проследяват цялата история на развитието на Украинската църква. Те доказват, че "Московската патриаршия е нарушила правилата на Патриаршеския и Синодален Акт от 1686 на Вселенската патриар
  • 23 Koт Леопольд

    2 2 Отговор
    Омръзна ми да слушам малоумни приказки от неграмотни индивиди и, най-вече от журналисти, политолози, експерти и прочие неграмотници.

    Нито една от съществуващите институции в т.н. "държава" т.н. "украйна" НЕ МОЖЕ ДА ПОЛУЧИ АВТОКЕФАЛИЯ ОТ КОГОТО И ДА БИЛО.

    Понятието АВТОКЕФАЛИЯ е предоставяне на църковна на независимост на част от съществуваща православна църковна общност по нейно изрично искане.

    В момента щения за автокефалия в т.н. "държава" т.н. "украйна" имат два субекта:

    1. т.н. "държава" в лицето на т.н. си "президент", който не се е запознал с конституцията на държавата си, където е записано, че неговата "държава" е светска и е отделена от църквите и вероизповеданията;

    2. другият юридически субект със щения за автокефалност е т.н. "украинска" т.н. "православна" т.н. "църква" на т.н. "киевски" т.н. "патриархат". Проблема на това юридическо недоразумение е в това, че:
    2.1. Не призната църква;
    2.2. Не е православна църква;
    2.3. Не е част от призната Православна църква;
    2.4. "Вождът" на това недоразумение е анатемосан от призната Православна Църква за разколническа дейност от користни интереси.

    3. другите църкви на територичта на т.н. "държава" т.н. "украйна" не са Православни и понятието "автокефалия" за тях е неприложимо.

    Във връзка с гореизложеното посочените самодейци от Вселенската Патриаршия могат да получат неограничен брой и количество автоФЕКАЛИИ за лично ползване.

    Единствената Църква на територията на т.н. "държава"
  • 24 Кондуктор

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Въпрос":

    По скоро руснаците нямат нужда от църкви . Достатъчно е в някой ъгъл да им направят кът на Ленин или Сталин или Путин и те ще се кръстят на него. Те търсят батюшката , бащата който винаги им липсва , защото или го няма , или е избягал ,или е на война или е вечно пиян.

    Коментиран от #29

  • 25 Комсорг

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "Румяна Костова":

    Тези лафчета бандеровци ,бандеровски , все едно слушам КомИнформБюро от 40-те години . Явно другарке от там не си мръднала. А преди да се пръкне Бандера ,защо твоят любимец Сталин подложи на целия украински народ на унищожение и глад ,който доведе до канибализъм.Друкарке Румяна що ми приличаш ти на другарката Дърева , а може би Баева . Избери коя си и ни кажи.

    Коментиран от #28

  • 26 Православен

    3 2 Отговор
    По-големи двуличници от руснаците по повод християнството не съм виждал . Едни хора които могат да поставят Ленин ,Сталин,Брежнев и Путин над Христос нямат нищо общо с вярата.

    Коментиран от #27

  • 27 Смях в залата

    2 2 Отговор

    До коментар #26 от "Православен":

    Православен си колкото аз съм китайски император, просто си обикновено простичко момче докарано от някой свинарник по соц. времето.
  • 28 Лавренти Павлович

    1 3 Отговор

    До коментар #25 от "Комсорг":

    Консултирай се с полските ти другарчета за избитите над 100 000 поляци от "измислените" бандеровци през 1943г. и тогава си отваряй лайносаната евроГейатлантическа фашизоидна човчица.

    Коментиран от #33

  • 29 Бурунди

    1 2 Отговор

    До коментар #24 от "Кондуктор":

    Ех кодукторе..., кондуктор ще си останеш..., може и стрелочник да те направят, но мисловните процеси не са, не са били и явно няма да бъдат твоята сила.

    Коментиран от #34

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Мунчо

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "месара":

    какъв поп бе ,той е антихрист-кагебист
  • 33 Стоян Михалев

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "Лавренти Павлович":

    Лаврентий .първо ти си почитател на Сер Гейчовците и целуващите се по устата ком ръководители ,което означава ,че си абсолютна лява резба и промоутър на джендъризма. Второ фашизоидни са болшевиките и техните булгарише помагачи и това е доказано. Вий милиционерчетата забранихте книгата на Желев " Фашизма" , защото видяхте себе си в нея. Недейте да плачете за поляците ,като сте такива русофили плачете за избитите от Сталин 20млн руснаци.

    Коментиран от #35

  • 34 Кондуктор

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Бурунди":

    Бурунди ,ти слезе ли първо от дървото ,че да ми говориш за мисловна сила. Както Павлов го е казал за твойте любимжи: Слабо мозъчно вещество.
  • 35 Лаврентий Павлович

    0 1 Отговор

    До коментар #33 от "Стоян Михалев":

    Малоумни ми евроюГейатлантически опоненте не съди по себеси за света и околните.
    Жал ми е за такива плазмодии като тебе - винаги ще да сте от страната на булката.
  • 36 Геша

    0 0 Отговор
    Атаката против България е координирана и по всички възможни линии.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания