6 Октомври, 2018 09:17 3 488 45

Тръмп: Без китайски части в американското оръжие

  • сащ-
  • китай-
  • доналд тръмп-
  • оружие-
  • оръжие

90% от световното проиводство на платки се извършва в Азия, а Пекин произвежда половината от това количество

Тръмп: Без китайски части в американското оръжие - 1
Снимки: БТА/АР

Доналд Тръмп иска американското въоръжение да се освободи от произвеждани в чужбина части и материали, след като е установил "изненадващо висока степен на зависимост" на американската отбранителна индустрия от чуждестранни и по-специално китайски подизпълнители, предаде AFP.

Според доклад на Белия дом Пентагонът трябва да инвестира повече в някои американски индустриални сектори, за да се премахне опасността от тази зависимост за националната сигурност на САЩ.

В поръчания от Тръмп преди година доклад се признава, че производствената верига на военнопромишления комплекс на САЩ е глобализирана, но се набляга предимно на Китай и се критикуват "агресивните му търговски практики".

"Китай е единственият, и единствен възможен доставчик на редица специализирани химически продукти, които се използват в боеприпасите и ракетите, а в случаите, когато съществува възможност за заместители, разходите по разработването им биха били твърде високи", се казва в документа от 146 страници.

Тръмп: Без китайски части в американското оръжие

Днес 90 процента от световното производство на платки се извършва в Азия, като Китай произвежда половината от това количество, се подчертава в доклада.

В публикувано разследване на агенция "Блумбърг" беше съобщено, че в произвежданите в Китай американски компютри са били монтирани микрочипове, които са били използвани от Пекин за масова кражба на американски технологични тайни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 а стига бе....

    54 10 Отговор
    Я...каква стана тя--китайците и тук клатили САЩ...хаааххааха...И после ми разправяйте какви технологично развити били америте..--

    Коментиран от #6

  • 2 Каубой

    15 21 Отговор
    Абсолютно правилно pешение - AMERICAN MADE

    Коментиран от #16

  • 3 ****

    49 7 Отговор
    Този клоун да вземе да си погледне долните гащи,и да види дали не са прозведени в Китай,и ако е така да ги хвърля,и да кара по гол Г..З.
  • 4 СссереМ

    22 35 Отговор
    Китайците ако не извършват технологичен шпионаж нищо не могат да измислят.
  • 5 Наблюдател

    37 6 Отговор
    Аааа, сетихте ли се че ако си ги правите сами, разходите биха били твърде високи. Това важи за всички отрасли, не само за части и материали военната индустрия. Освен това кой ще работи, тъпите негри, мексиканци и местни олигофрени които не могат да бъдат обучени дори да пекат пица или да подхвърлят бургери в МакДоналдс, или неграмотниците които завършват средните училища но нито могат да смятат, нито да четат и пишат, камо ли пък да разберат и следват изискванията на техническа документация? В университетските инжинерно технически дисциплини преподавателите са предимно руски евреи и китайци, а студентите са също китайци плюс индийци и тук таме някой източно европеец или заблуден местен от немски произход. ЛОЛ

    Коментиран от #25

  • 6 Бесен Язовец

    14 29 Отговор

    До коментар #1 от "а стига бе....":

    У тойта Русландия като влезеш в какъвто и да е било магазин, навсякъде преобладават китайски стоки, хаааххааха. Значи ли това, че китайците клатят тойти русняци във всяко едно положение ?

    Коментиран от #8

  • 7 Batushka

    33 3 Отговор
    Китай 5000 години цивилизация ....САЩ 200 години избиване на терористи с пера и томахавки...
  • 8 бааа и тъпацие

    25 3 Отговор

    До коментар #6 от "Бесен Язовец":

    Абе магазин е едно-а военната идустрия е друго...Ама не ме учудва твойта позиция-многократно си доказвал тук,че си многооо"умен".

    Коментиран от #12

  • 9 Каубой

    13 25 Отговор
    Абе разбирач дадоха работа на Китай за да ги развият и да почнат да купуват от Запада с това огромно население . Ако не бяха тия инвестиции от Япония , Европа и САЩ Китай щеше да си е същия като през 70 те - една от най-бедните страни. И това което произвеждат от двайсетина години насам е патентовано или по лиценз на горепосочените държави.Наглите копия са отделна тема.

    Коментиран от #10, #11, #13, #45

  • 10 ОлигУфрен

    28 5 Отговор

    До коментар #9 от "Каубой":

    Надай се жълтите да тъпчат на едно място! Пример-вече не ползват американски процесори за телефоните си, имат своя разработка-Кирин. Що си мислиш, че във военното производство са на фаза лъкове и прашки!
  • 11 ххааххааааахххххааа

    13 6 Отговор

    До коментар #9 от "Каубой":

    Ако...ако...То по твойта логика АКО китайците хвърлят на борсите всички ценни американски книжа-каубоите фалират--ако...ако....
  • 12 Бесен Язовец

    6 26 Отговор

    До коментар #8 от "бааа и тъпацие":

    Ама ти сериозно ли мислиш, че всички детайли които се исползват в руската военна техника и особенно електрониката са изключително произведени в Русландия, а ??? Ясно, значи и ти си от местните "мноумни" каскето-рублерасти !

    Коментиран от #14

  • 13 Индианец

    31 2 Отговор

    До коментар #9 от "Каубой":

    А как да ти обясни човек че производството беше изнесено в Китай не поради някакво алтруистично желание да помагат на бедните китайци, а за да си дигнат печалбите. Ще се опитам с пример който дори и кравар би разбрал. Найки произвежда маратонки в САЩ със себестойност 20 долара и ги продава за 200. Изнася производството в Китай, себестойността пада на 5 долара и печели още 15 от всеки чифт. Ако ти е сложно, не се срамувай, кажи си и ще пробваме по простичко, по краварско обяснение.
  • 14 Смрадлив пор

    14 3 Отговор

    До коментар #12 от "Бесен Язовец":

    От коментара ти става ясно че и в Русия бият негрите

    Коментиран от #18

  • 15 Borislav Popov

    22 5 Отговор
    Нали уж краварите били водещи при производството на електроника ? Май нищо такова не се произвежда там ? Само отиват при китайците и казват - направете ни това и това ! В щатите телевизори не се произвеждат от 90 -те години .Нито пък печки , перални , хладилници и каквато и да била битова стока ! ПИТА СЕ - ОСВЕН ОРЪЖИЕ - ДРУГО ПРОИЗВЕЖДАТ ЛИ ?
  • 16 Borislav Popov

    19 3 Отговор

    До коментар #2 от "Каубой":

    И кой ще ви прави електрониката бе кравар ? Ще се върнете в 19 век ! С дилижансите и конете !

    Коментиран от #17

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Бесен Язовец

    5 19 Отговор

    До коментар #14 от "Смрадлив пор":

    Негрите, каскетите и рублерастите ги бият навсякаде дори и в Русия !
    Та затова ти казвам каскетчо, крути педали, пока не дали ! Бой по каскетнята и рублерастнята !
  • 19 мнение

    19 4 Отговор
    Без Китай, америкаците дори барут и компютри не могат да си произведат. А колко милиона китайци работят в САЩ? Тази конфронтация на Тръмп няма да доведе до нищо добро....

    Коментиран от #20

  • 20 Бесен Язовец

    7 16 Отговор

    До коментар #19 от "мнение":

    У тойта Русландия работят милиони узбеки, таджики, киргизи и т.н.
    Знаачи ли това, че тойти русняци нищо не могат да произведат без тях и тази кокфронтация, ще ги доведе до нищо, тойти рушняци, а ??
  • 21 onq s konq

    5 18 Отговор
    САЩ вървят по същия път за "САМОДОСТАТЪЧНОСТ" .Разликата между двете държави обаче е,че ПЪРВИТЕ ГО ПРАВЯТ ПО ПРИНУДА,А ВТОРИТЕ-ПО ЖЕЛАНИЕ.

    Коментиран от #24

  • 22 Borislav Popov

    15 3 Отговор

    До коментар #17 от "Бесен Язовец":

    Вчерашния Миг не си знае годините ! Ти гледай новата им техника как има 960 дефекта за отстраняване !

    Коментиран от #27

  • 23 onq s konq

    3 14 Отговор
    Понеже поста ми е сбъркан тотално,ще го напиша отново ПРАВИЛНО:САЩ вървят по същия път на Русия.Разликата обаче е,че ПЪРВИТЕ ГО ПРАВЯТ ПО ЖЕЛАНИЕ,А ВТОРИТЕ-ПО ПРИНУДА.
  • 24 Borislav Popov

    16 4 Отговор

    До коментар #21 от "onq s konq":

    Като се има предвид че в обора една крушка не могат да направя - не виждам как по желание ще са самодостатъчни ! Мързи ги даже и да гледат . А по разпродажбите се давят като кучета за китайска стока!
  • 25 Бравоооо!

    14 1 Отговор

    До коментар #5 от "Наблюдател":

    Радвам се, че са останали още умни хора на тоя свят! Много точно им го каза на всичкиамериканопоклонници Но едва ли ще вденат!

    Коментиран от #35

  • 26 Проверка

    9 3 Отговор
    Да вземе и провери вибратора на Мелания , току виж шпионира колко често го използва и какви са параметрите и .Каквото и да погледнеш в Щатите почти всичко е от Азия.Да не говорим ,че китайската диаспора постоянно нараства и скоро ще погълне останалите.Така , че китайците без война ще ги завладеят.
  • 27 Бесен Язовец

    3 8 Отговор

    До коментар #22 от "Borislav Popov":

    Годините той си ги знае, но бройките дет са паднали, отдавна вече не ги знае, тъй да знаеш !

    Коментиран от #28

  • 28 Borislav Popov

    10 2 Отговор

    До коментар #27 от "Бесен Язовец":

    Lockheed F-104 Starfighter (Звезден изтребител). Извънредно силна машина: първият самолет в света достигнал 2 пъти от скоростта на звука и първи издигнал се на височина над 30 000 метра. Запомнен е обаче с голямата аварийност. Спечелил си името Flying Coffin (летящ ковчег). Германия купила 916 самолета (една трета от построените), от които се разбили 292 броя (около 30%), загинали 116 пилоти. Канада загубила в инциденти 46% от парка си F-104.
  • 29 и ко прайм ся

    6 1 Отговор
    на водни пистолети ли ще я карат каубоите.

    Коментиран от #31

  • 30 Каубой

    4 6 Отговор
    Popov виж сега ако я почнем по същество , първо китайците нямат собствен ТВ сатандарт.Защо ли ?Излъчват на PAL (германски) докато американците имат NTSC който са предоставили и на редица други страни но с леко изменени параметри.И най-същественото във всяка една марка телевизори задължително се използват части на фирмите
    Lattice,Analog Devices,Zilog,AT&T,Texas Instruments,Microchip,Atmel,
    Beckman и мн.други които са американски фирми .Тези части се произвеждат по целия свят но нямат заместители по функционалност и
    Предназначение.Можеш ли да ми посочиш подобни китайски !?

    Коментиран от #32

  • 31 Пешо

    8 0 Отговор

    До коментар #29 от "и ко прайм ся":

    Те и водните им пистолети са китайски. 😂
  • 32 Хи их хи

    10 1 Отговор

    До коментар #30 от "Каубой":

    Кравабой, да ти дам една информация от 2006 год.:"стандарт за излъчване на телевизия по мобилни телефони. Това реши регулиращият орган в тази област, по информация от pcnews.ru.
    Миналата седмица Държавната администрация за радио, филми и телевизия (SARFT) обяви новия стандарт STiMi (Satellite Terrestrial Interactive Multi-service Infrastructure) на международен форум за мобилна телевизия. Стандартът е китайска разработка и ще започне да се използва в страната от следващия месец." Ама щото си много компетентен, ще ти четем щуротиите, ръкопляскайки!
  • 33 Каубой

    3 7 Отговор
    Индианец това което си писал е едната страна на монетата. А я ми обясни причината в Китай да се продават луксозни автомобили и други стоки , китайците да пътуват по екскурзии с крузери , и въпреки комунизма да има милиардери .Това с некви магии ли го правят или ...
    Направиха ги световен завод едно и световен пазар , но добре живеят само 12% от населението .Останалите просто съществуват.

    Коментиран от #44

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Наблюдател

    3 1 Отговор

    До коментар #25 от "Бравоооо!":

    Благодаря за оценката. And, for the record, коментарите ми са това което мисля, базират се на лични наблюдения и никой не ми плаща за тях
  • 36 ахмак

    6 0 Отговор

    До коментар #34 от "Анти лузър":

    Имаш ли си понятие от икономика? С какво са обезпечени държавните ценни книжа? Какво стои зад тях? Хайде поинтересувай се, защото ако цената им падне, значи пада и цената на това, с което са обезпечени! И тогава какво става? Кой ще купи материалния израз на ценните книжа? Ако са примерно акции на фирми, как ще се отрази това на тяхното благосъстояние? Ако са имуществени активи, как ще се отрази това на тяхното ипотечно кредитиране? Кой има най-много долари след САЩ? Ще смогне ли печатницата на долари-Федералния резерв да напечата, срещу евентуална Китайска "агресия" и изливане от тяхна страна на техният доларов резерв за закопуването на реалните активи на американските ДЦК? И аз не знам отговора на този въпрос, това е като футболен или боксов мач. Ама ако стане зануляване на щатската икономика, какво става? Война? Ти ще кажеш, нали си умника!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Каубой

    0 6 Отговор
    Хи хи хи то голяма работ бе ! Да им завидиш направо , нека си го използват техен си е. Ама що не го наложат като световен стандарт , а? И защо централната китайска ТВ (CCTV)все още предава с аспект
    4:3 ???
  • 39 Хи их хи

    6 0 Отговор
    Чакай малко! Казваш нещо и аз ти давам цитат оборващ твоето твърдение! Ти минаваш на следващото level и аз продължавам с фактите! Сега, нека да се разберем, ако търсиш безплатно образование, няма да стане! И в Краварията го няма това нещо! Ако пък ще си играем на въпроси и отговори, ето ти един въпрос-а вие защо биете негрите? Усещаш ли сарказма ми, или ще се се опитваш да отговаряш?
  • 40 Каубой

    0 5 Отговор
    Еми бий за да не те бият , като в бокса .Вас ромите що ви млатят ?
  • 41 КГБ Териер

    4 3 Отговор
    Една платка не могат да сглобат а седнсли да се првят на китайцие. Ако не Китай ще се върнат да живеят в каменната ЕРА!!

    Коментиран от #42, #43

  • 42 русия е джудже

    3 3 Отговор

    До коментар #41 от "КГБ Териер":

    Нещо да не ги бъркаш с руските технологични джуджета ?
  • 43 НА ТРЪМПА ПРЕЗИДЕНТСКОТО ЗНАМЕ

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "КГБ Териер":

    СЕ ШИЙЙ В ЧИНА .ЩОМ И ПЛАТОВЕ И ПАРЦАЛИ НЯМАТ ШИВАЧКИ НЯМАТ ТО КОПЧЕТАТА ВА ПАНТАЛОНА НА ПРЕЗЕДЕНТА НЯМА КОЙ ДА ПРОИЗВЕДЕ ПАК ОТ ЧАЙНА ИДВАТ.....
  • 44 Бай хой

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "Каубой":

    Кравабойс, я ся кажи колйо процента са богатите у краварнико? Почему 40% миналата година са подали молби за пимощи за изхранване? А помощите не са стигнали за всички. И милиони са останали неизхранени. Деньги неть. Щот навънка можеш да продаваш неограничен брой салфетки и да "купуваш" с тях "демокрация" и ресурси. Но вътре срещу хартийките трябва да има поне стоки. Понял?
  • 45 Трмп

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Каубой":

    Това че най-силните компании изнесоха производството от САЩ в Китай се дължи на тяхната алчност да плащат по малко за работна ръка и така направиха Китай най-силната икономика в света .