9 Октомври, 2018 06:00 1 586 15

Руски тролове атакуват тийнейджъри

  • русия-
  • хакери-
  • тийнедйжъри

Кремъл води кампания за дезинформация в интернет

Властите в Русия се опитват да налагат разделение в западните общества, манипулирайки подрастващите, съобщи Times.

Смята се, че руски тролове атакуват британски тийнейджъри, използвайки теми, които ги вълнуват. Това установи изследване на университета „Клемсън“ в Южна Каролина. В него са били анализирани около 3 млн. съобщения в социалните мрежи.

Изследвани са 2848 акаунта в Twitter, управлявани от базираната в Санкт Петербург Агенция за интернет изследвания, свързана с Кремъл. Тя придоби известност като "руската фабрика за тролове". Троловете са привличали вниманието на тийнейджърите, като експлоатирали важни за тях теми.

Често цел са фенове на Хари Потър или различни знаменитости. Чрез обикновени на пръв поглед теми, те се опитват да насаждат у тийнейджърите позиции, които са удобни за Кремъл.

Смята се, че хиляди тийнейджъри са станали абонати на канал в YouTube, който разпространява объркваща информация по случая Скрипал.

Често са били разпространявани фалшиви новини за хранителни продукти или важни за хората услуги.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СссереМ

    22 13 Отговор
    И тук тролят като откачени.

    Коментиран от #3, #7

  • 2 Справедлив

    19 12 Отговор
    Дамммм....А не се ли сещат тези от университета"Клемисън" че просто младите хора търсят алтернатива в интернет на подаваната им информация от техните власти? И причината за това търсене е много проста-абсурдните твърдения и лицемерната политика на безумците които са на власт...Самите власти и режисираните от тях медии,трябва да разберът,че днес е много трудно да представиш на аудиторията лъжливи новини-има достатачно източници на информация-дори можеш да я видиш с"очите си".... Та ще продължават младите да търсят алтернатива-още повече,че симпатиите към Русия нарастват по целият свят-въпреки огромните старания и пари на "свободните медии"....

    Коментиран от #12

  • 3 Огняра

    14 12 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    Прав си един трол се е изцвъкал веднага след теб.

    Коментиран от #8

  • 4 Бай хой

    13 9 Отговор
    А с какво точно се занимава института "Клемисън". Не ли точно с пропаганда, фалшиви новини и хибридни атаки. А за случая скрипали направо къртят. Никой няма право на мнение различно от тяхното. Вървят по стъпките на Гьобелс.
  • 5 Kcaniba

    11 4 Отговор
    Руските комари атакуваха бременните жени!!
    Руските зъбчита, атакуваха западните бебчета!!
    Руските алцхаймери, атакуваха американските бабички!!!
  • 6 Да го кажем направо.

    14 6 Отговор
    Всяка една държава( ние сме изключение) работи със всички възможни средства за интересите на страната си-факт. Като че ли в САЩ или Европа няма тролове и държавни служители да извършват същата дейност- айде стига.. Същото навремето го правеха и радио "Свободна Европа","Гласът на Америка" и т.н..Америте да не се правят на ангелчета защото точно техните фондацийки и НПО-та плащат за тролене у нас.
  • 7 Да си знаеш

    8 10 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    Досега ти си от най-откачените тролове-водиш в класацията.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Крипли

    1 2 Отговор
    Това понеже все ревеш като има позитивни статии за Русия. За баланс, малко и ти да се радваш като прасе, когато му сипят помия да лоче в кончината си.

    Коментиран от #13

  • 10 Хаххаааааааа

    6 3 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Ти го утепа бе пич-сега цял ден ще чеше репата и ще осмисля какво си му написал.

    Коментиран от #15

  • 11 Румяна Костова

    3 4 Отговор
    Значи докопаха се гадните руснаци и до Хари Потър, брей ! И чрез него мътят главите на подрастващите в Америка! А Навални пък под диктовката на САЩ манипулира децата и тийнейджърите в Русия като ги извежда на митинги.На мен идеята за Хари Потър ми е по-симпатична от Навални.В Америка и Англия в медиите имат само един вариант на случая Скрипал.Всеки опит на някой журналист да представи и друга версия за размисъл ще бъде категоризирана катонамеса на Кремъл.Защо ли това категорично мнозинство ми напомня на тоталитарните режими по време на социализма?
  • 12 Румяна Костова

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Справедлив":

    Така е защото се води ожесточена война за съзнанието на децата и тийнейджърите.Воюват и руснаци и американци и от Брюксел също.Книжки,филмчета с идеята ,че да бъдеш гей или джендър е супер!Биг Брадър също е информационно оръжие,както и всички риалити шоу.Програми,които ще помогнат на младите тотално да затъпеят ,да не задават умни въпроси за света,който ги заобикаля.А само да седят пред телевизора и да се зареждат с интриги.Погледнете,че най-четени тук са сърцераздирателните истории от Биг Брадър и тези за кривенето на нашите фолк звезди.
  • 13 Крипли

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Крипли":

    Отнася се до#1
  • 14 A la guerre comme a la guerre

    0 0 Отговор
    На война, като на война.
  • 15 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "Хаххаааааааа":

    Е да де, ама виж модератора как услужливо оставя постовете на сесесерящия и трие тия в негов ущърб. После ходи вярвай, че Факти били проруски ориентирани. хахахаха
Новини по държави: