Last news in Fakti

10 Октомври, 2018 11:08 8 499 19

Русия и САЩ достигнаха точка на замръзване

  • замръзване-
  • русия-
  • сащ-
  • тимъти колтън-
  • печат-
  • напрежение

Няма изгледи ситуацията да се подобри

Русия и САЩ достигнаха точка на замръзване - 1
Снимка: Shutterstock

Русия и САЩ са стигнали точката на замръзване, пише в. "Комерсант" в заглавие на интервю с Тимъти Колтън, професор от Харвардския университет. "Студът" в отношенията между Русия и САЩ не е само липса на топлина. В тях се е върнала някогашната враждебност, граничеща с омраза. Всяка седмица идват нови потвърждения за непрекъснатата ескалация, започнала през зимата на 2013/2014 г., посочва политологът. Това според него предизвиква силна тревога, доколкото Русия и САЩ са "много влиятелни играчи - потенциалът им е напълно достатъчен, за да предизвика при по-нататъшно противопоставяне най-силни трусове в света", предаде "Дарик".

Всяка от ключовите държави действа с оглед собствената си вътрешнополитическа ситуация. В САЩ определящи фактори са уникалната личност на Доналд Тръмп и широко разпространените подозрения, че победата му на президентските избори се дължи поне отчасти на намеса от страна на Москва. В Русия най-големият проблем е политическата стагнация - неизбежен резултат от двайсетгодишното управление на един и същ човек, който не предвижда да признае, че е допускал грешки или неверни решения, отбелязва Колтън.

Историята, включително скорошното кратко "рестартиране" при управлението на президентите Барак Обама и Дмитрий Медведев, ни учи, че руско-американските отношения е по-вероятно да се подобрят при обновяване на ръководството в двете държави. Но при днешното съчетание от нестабилност във Вашингтон и инертност в Москва изобщо не може да се говори за пробив в обозримо бъдеще, смята американският аналитик. Покупката на руски зенитни ракетни комплекси С-400 от Индия превръща руските оръжия в потенциална заплаха за САЩ, пише в. "Независимая газета". На 5 октомври Индия подписа с Русия договор за купуване на системи за противовъздушна отбрана С-400. Цената е 5,2 млрд. долара според индийски източници, цитирани в медиите.

Руско-индийската сделка е предизвикателство за САЩ в момент, когато те променят военната си стратегия. По-рано във фокуса й бяха ислямистите, а сега средствата се насочват за възпиране на Русия и Китай. Американските генерали са разтревожени също от възможността руски системи С-400 да купи и Турция, коментира "Независимая газета". Пентагонът променя приоритетите си на няколко фронта наведнъж. Председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Дънфорд препоръча прехвърляне на американски войски и военна техника в чужбина с оглед да се акцентира далеч повече върху противодействието срещу Русия и Китай, отбелязва "Независимая газета".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пайки

    106 13 Отговор
    Западните кучета с Русия стават и с Русия лягат. Мира нямат, като с трън отзад.

    Коментиран от #2

  • 2 Българин

    18 90 Отговор

    До коментар #1 от "Пайки":

    А помиярите все на Русия задника ближат!

    Коментиран от #3, #5, #6

  • 3 Пайки

    56 8 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Нещо си изнервен май? :))
  • 4 ТОЧКАТА

    78 7 Отговор
    Бе защо на САЩ все ЗАЩИТНИТЕ !!!!оръжия на другите им пречат???!!!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Zitler

    29 3 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Далече си от Българин
  • 7 стоян

    8 56 Отговор
    Русия да остави агресивната си политика към Украйна и съседите и отношенията ще се размразят а дотогава само икономически санкции докато огладнеят и се помолят на Тръмп за помощ

    Коментиран от #9, #12

  • 8 Екатерина Велика

    50 4 Отговор
    Абе Стояне, от такива нелогични и некомпетентни личности като теб стигнахме до това положение.
    Елементарна логика е да направиш извод. Какво развитие постигна Родината за 30 години след Втората световна война, когато бяхме съюзници с Русия и какво след 30 години съюз със САЩ - деградация на България и народът й. Същото и по трагично очаква и Украйна направила съюз с англосаксонците!

    Коментиран от #10, #16, #18, #19

  • 9 Kcaniba

    38 6 Отговор

    До коментар #7 от "стоян":

    Усраина да бе спряла агресивната и нацистка халитика към русите, казаците, унгарците, русините, поляците, българите, гагаузите, които са м момента част от нар. Украина.
    Щото Крим вече се отвърна от тях, следват е другите.
    Империята на злото е фащ!!!
  • 10 Аз от народа

    18 2 Отговор

    До коментар #8 от "Екатерина Велика":

    Той ако можеше да мисли,щеше да се гръмне като си прочете коментарите.Уви,само може да брои тролските си центрове и плюе по останалите от яд да не би да им плащат и на тях
    Тъжно...много тъжно...
  • 11 Истината

    32 6 Отговор
    Американци, крайно време е не да изнасяте войските си , а да си ги приберете всичките в САЩ 🇺🇸.Света ще се успокои и това ще е единственото за което ще ви е благодарен.
  • 12 Цанко

    2 10 Отговор

    До коментар #7 от "стоян":

    Нееднократно САЩ са им помагали с хуманитарна помощ!
  • 13 TeooGeoo

    11 2 Отговор
    Задокеанската И.З.М.Е.Т е побесняла.....
  • 14 Рашка

    2 1 Отговор
    Мордор ке падне = 2024
  • 15 Варшавски пакт,

    7 2 Отговор
    Срам и позор за тези отвъд океана.
    Ограбиха целия цвят С думичката демокрация
    Която е синоним на ограбване
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Роко

    0 3 Отговор

    До коментар #8 от "Екатерина Велика":

    Абе за кво развитие става дума до 1974 година колонията НРБ фалира два пъти. Единствено контрабандата на оръжие и наркотици поддържаше НРБ да не се разори окончателно
  • 19 Той

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Екатерина Велика":

    След втората. световна война, руските престъпници ограбиха българите. Разделиха ги на българи и македонци и. след 30. 40 години ги ограбиха пак. А Сталин е избил. 7 мил. украинци.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания