Last news in Fakti

17 Октомври, 2018 16:06 3 211 5

Трус в Атина! Оставка на високо ниво заради Македония

  • никос кодзиас-
  • гърция-
  • македония-
  • оставка-
  • министър

Външният министър подаде оставка

Трус в Атина! Оставка на високо ниво заради Македония - 1
Снимка: Shutterstock

Гръцкият външен министър Никос Кодзиас подаде оставка, предаде местната телевизия Skai TV. Причина за решението му е спор с друг министър, свързан с новото име на Македония. Премиерът Ципрас прие оставката му и благодари на министъра за работата му през последните три години и половина.

Има информация, че е избухнал спор между първия гръцки дипломат Никос Кодзиас и министъра на отбраната Панос Каменос. Кодзиас бе основният преговарящ на Атина със Скопие за името на бившата югославска република – проблем, който от години блокира опитите на Македония да стане част от НАТО и ЕС. Гърция се опасява, че Македония може да има териториални претенции към едноименната област в Гърция.

Военният министър е и лидер на националистическата партия „Независими гърци“. Той остро се противопоставя на договора с Македония, според който страната си проправя пътя към ЕС, съгласявайки се на промени името си на Република Северна Македония. Разногласията в гръцкото правителство са довели до оставката на дипломата.

Все още няма яснота каква ще е съдбата на Македония, където наскоро се проведе референдум. Тезата за смяна на името събра огромна подкрепа, но изборната активност беше слаба и референдумът няма задължителен характер за македонските депутати. Според разпространената информация Никос Кодзиас и Панос Каменос са се скарали по време на среща, свикана от премиера Алексис Ципрас.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 маке

    22 2 Отговор
    Е па ке видиме европата на кукуво лето.
  • 2 Русенец

    35 9 Отговор
    Евала на Гърците - имат морал министрите им, а не като нашите мишоци загризали държавния кокал до посиняване !
  • 3 Иванов

    1 3 Отговор
    Вай- вай Аллах, сега бюрмите ще гепят половин Гърция! Блазя им.
  • 4 Гост

    9 0 Отговор
    Не мога да разбера гърците? Зсщо да съгласили на това име, Република Северна Македония? Щом има северна значи има южна,източна и западна. Това дава предпоставка за претенции на макетата към нас. Могат да кажат- искаме си източна Македония! Най-добре е да се казва Вардарска Република. Така няма да има претенции за територия и да има препрадки назад към далечната историята.

    Коментиран от #5

  • 5 cactus

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Не бъркайте волята на гръцките политици с волята на гръцките граждани. В България се случва същото, гражданите искат едно а политиците правят друго. Със сигурност те са повлияни от чужденците и особено германците. Германците се интересуват за името Македония... Американците не се интересуват как ще се нарича страната, стига да стане член на НАТО.
Новини по държави: