21 Октомври, 2018 14:52 1 861 10

За промените в Македония са нужни 100 дни

  • македония-
  • 100 дни-
  • дни-
  • промени-
  • конституция

Македония е близо до смяна името си

За промените в Македония са нужни 100 дни - 1
Снимка: БТА/ AP

За конституционните промени в Македония са необходими най-малко 100 дена, съобщава македонският телевизионен канал "Алсат М“. След гласуването на необходимостта от конституционни промени втората фаза, т.е. връщането на процедурата от пленарната сесия до комисията, включва утвърждаване на предложените изменения. Предлагайки проектоизмененията, по-малко от 30 дни ще преминат до пленарната сесия за тяхното приемане. На пленарната сесия проектоизмененията се одобряват с мнозинство от общия брой на членовете на парламента или от 61 народни представители.

След като Събранието приеме тези изменения, те отиват на етап на обществено обсъждане, чиято продължителност се определя от самото Събрание. По време на тази фаза правителството трябва да подготви проектоизменения. От момента на представяне на предложените изменения в пленарната сесия за приключване на третия и последния етап трябва да изминат най-малко 30 дни. За изменението на преамбюла, в допълнение към квалифицираното мнозинство е необходимо и т нар. балансирано мнозинство- мнозинство сред представителите на малцинствените групи.

Зоран Заев обаче смята, че в третото и последното гласуване конституционните промени ще имат подкрепа на повече от 80 депутати. От друга страна, ръководителят на ВМРО-ДПМНЕ, Христиан Мицковски, заявява, че депутатите, които не са гласували за необходимостта от конституционни промени, не се поддават на натиска на премиера Заев. Той каза, че осемте депутати, които вече са изключени от партията, гласуваха за личните си интереси, след като им бе обещана амнистия.

За завършване на процедурата за конституционни промени се изискват най-малко 100 дни, освен ако няма други пречки. Изменения на конституционните поправки, освен депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, които гласуваха в полза на промените,заявиха и опозиционните партии на албанците, предаде "Фокус".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Такава държава македония няма

    16 4 Отговор
    Тея смешници пък и те. Каква Македония какви 5 лева. Такава държава няма, никога не е имало и никога няма да има. Това е най обикновено име на географска област. На тази територия скоро ще има само албанци, което не е много добре, но какво да се прави тези българи там с това промито самосъзнание като са заслепени от злоба няма кой да им помогне.

    Коментиран от #5, #7

  • 2 Бесен Язовец

    7 10 Отговор
    В най скоро време Македония ще бъде и в НАТО и в ЕС, колкото и да се пънат тукашните рублерасти и тогиз те ще получат жестоки гърчове.
  • 3 МАРИЯ

    7 2 Отговор
    ЗА КОНСТИТУЦИОННИ ТЕ ПРОМЕНИ РАЗБРАХМЕ.НО АКО МОЖЕШЕ ДА СЕ ПРОМЕНИ ТОВА В ГЛАВАТА ИМ ЩЕШЕ ДА Е ПО ДОБРЕ.ЛОШО Е КОГАТО НЕ ПОЗНАВАШ КОРЕНИТЕ СИ .
  • 4 Хасан

    3 1 Отговор
    Когато стана турчин, тези ще станат македонци! А ся, турнете ми по един +!
  • 5 Само питам

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Такава държава македония няма":

    Като няма такава държава защо руските гниди постоянно квичите срещу бъдещото и членство в ЕС и НАТО?

    Коментиран от #6

  • 6 Такава държава македония няма

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Само питам":

    И как ми вмени нещо руско бе краварски нерез? Какво общо имат руснаците с моето изказано мнение за това, че няма такава държава македония?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 А на

    2 1 Отговор
    100 - и първия ще завладеят Земята , може и Луната!
  • 10 Мислете!

    3 1 Отговор
    Името 'Северна Македония' вещае бъдещи териториални претенции към България. Южна Македония е в Гърция, ясно. Но пиринска
    македония също се пада северна. Мислете. Не трябва ли да са 'Северозападна Македония'?
Новини по държави: