6 Ноември, 2018 19:29 2 026 5

Съдят 94-годишен надзирател в концлагер

  • мюнстер-
  • германия-
  • процес-
  • щутхоф-
  • концлагер-
  • война-
  • съд

Прокуратурата не огласи самоличността на обвиняемия

Съдят 94-годишен надзирател в концлагер - 1
Снимка: БТА/ AP

В германския град Мюнстер започва днес съдебно заседание срещу 94-годишен бивш надзирател от нацисткия концлагер Щутхоф за съучастие в стотици убийства - процес от символично, но и от морално значение. Според обвинението германецът, живял в Мюнстер, от юни 1942 до септември 1944 година, е служил в този лагер, разположен на 40 километра от Гданск. Прокуратурата не огласи самоличността на обвиняемия; всекидневникът "Велт" писа, че става дума за пенсиониран художник-пейзажист на име Йохан.

"По това време той е бил осемнайсет-двайсетгодишен. Като надзирател е охранявал лагера, телените мрежи, вишките" около района, където стотици хора "са били обгазявани, разстрелвани и са умирали от глад", обяснява за АФП прокурорът на Дортмунд Андреас Брендел.

Обвиняемият "е бил информиран за всички методи за причиняване на смърт", с което е станал съучастник в "убийствата на стотици хора", дори да не е замесен пряко в тях, се уточнява в обвинителния акт. Според "Велт" дълголетникът е отрекъл пред полицията през август 2017 г., че е знаел за зверствата, извършвани в лагера. Твърдял е по-специално, че войниците също изпитвали недостиг на храна.

В Щутхоф - първия нацистки концлагер, изграден извън територията на Германия в края на 1939 г., и станал през май 1945 г. един от последните, освободени от съюзниците, намират смъртта си 65 000 от близо 110-те хиляди интернирани, сочат данни на музея "Щутхоф". В лагера, охраняван от есесовци и украински спомагателни части, първоначално държат военнопленници и участници в полската, норвежката и датската съпротива, а след 1944 г. нацистите изпращат там евреи от балтийските страни и Полша, главно жени, по силата на т. нар. окончателно решение на еврейския въпрос.

След освобождаването му пред различни съдилища, главно в Гданск и бившата ГДР, са изправени няма и сто от общо над 2000 членове на лагерната управа, смятат експертите на музея. Процесът ще продължи най-малко до януари и ще се води в съд за непълнолетни, тъй като през разглеждания период обвиняемият не е имал 21 навършени години, предаде БНТ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аналлизатор

    20 0 Отговор
    Някой е притеснен,затова напоследък се пише за нацизма.
  • 2 Bubbles

    23 2 Отговор
    Кой и кога ще осъди гнусните чифути за това че 2000 години тероризират света?
    Оставете човека на мира, от криворазбраната ви толерантност към вси и всьо Европа стана мюсюлмански кенеф, а почнахме един друг да се съдим за това че сме се пазили от подчовеците!
  • 3 Иванов

    12 1 Отговор
    Малко ще им е трудно да го осъдят, освен ако съдията не е чифут. Аз обичам евреите, но не мога да кажа същото за чифутите, които са болшинство.
  • 4 Усмивката

    5 1 Отговор
    А надзирателите в „ кочината ” комунизъм кога ще съдим .След 94 г. ли.Бат Тикву какъв е бил.Наблюдател.Това май е близко до надзирател .Кво праим...
  • 5 Аве Адолф

    5 0 Отговор
    И все пак , какво като го съдят , ще му попръднат на шалтера най-много , а времето на следващия РАЙХ неумолимо наближава .... Голям страх ги е обхванал европедералистите в Германия . ЗиГхАйЛ.
Новини по държави: