Last news in Fakti

22 Ноември, 2018 16:32 1 063 3

МААЕ: Пхенян още работи по ядрените реактори

  • северна корея-
  • маае-
  • ким чен-ун-
  • йонбьон-
  • юкия амано

КНДР продължава да не допуска инспектори в Йонбьон

МААЕ: Пхенян още работи по ядрените реактори - 1
Снимки: БТА/АР

Северна Корея очевидно продължава дейността по своите ядрени реактори, въпреки че изразява готовност да ги унищожи, заяви Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), цитирана от АР.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун заяви на среща с южнокорейския президент Мун Дже-ин през септември в Пхенян, че е готов да предприеме подобна стъпка, като същевременно добави, че това ще зависи от съответни мерки от САЩ.

МААЕ, която наблюдава Северна Корея със сателити, е забелязала възможна дейност по охлаждащите системи на два реактора, заяви генералният директор на агенцията Юкия Амано.

Действащият 5-мегаватов реактор и допълнителен реактор, който е в строеж, са част от ядрения комплекс Йонбьон, за който има подозрения, че произвежда ядреноделим материал за севернокорейската програма за атомни оръжия.

Амано също така заяви на среща на управителния орган на МААЕ във Виена, че се извършват дейности, "съвместими с произвеждането на реакторни компоненти" и тяхното прехвърляне в недовършения реактор.

МААЕ: Пхенян още работи по ядрените реактори

Той каза, че МААЕ не може да потвърди своите наблюдения, ако нейни инспектори не бъдат допуснати в Йонбьон.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КГБ Териер

    6 1 Отговор
    КНДР каза че ще спре да произвежда ракети а не че ще се връща в каменната ера!! Ще си разрабортва ректори колкото си иска.
  • 2 Borislav Popov

    4 0 Отговор
    Наблюдавали ги със сателити ?!! Ай стига вицове ! просто си съчиняват докладите както им дойде !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: