Last news in Fakti

15 Януари, 2019 13:00 2 297 17

Гърция отново в спор с Русия

  • гърция-
  • македония-
  • русия

Страната отговори на изявление на руското външно министерство

Гърция отново в спор с Русия - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Със самото си подписване Преспанският договор допринесе за подобряване на мира и стабилността на Балканите. Това споразумение е и международно признат модел как да се разрешават различията между две отделни суверени държави под покровителството на ООН - без да има намеса на трети страни. Това се казва в официална позиция на гръцкото министерство на външните работи в отговор на руското МВнР относно Договора от Преспa, съобщи Darik.

„Нашите международни партньори трябва да зачитат духа и съдържанието на Договора и да подкрепят факта, че политическите ръководства на двете държави демонстрираха необходимата политическа храброст за постигане на решение на един толкова труден въпрос, а в същото време да бъдат защитени техните национални интереси“, пише още в документа на гръцкото МВнР.

„Надяваме се Русия да зачита чувствителността на гръцкия народ по отношение на използването на името Македония и оттук нататък страната да използва новото конституционно наименование Република Северна Македония. И най-важното, ще се разграничават от подобни изявления, които представляват намеса във вътрешните работи на Гърция...Споменаването на политически събития от вътрешния живот на приятелски държави от страна на руското външно министерство не е на нивото, което характеризира гръцко-руските отношения и трайните приятелски връзки между нашите народи“, се казва още в съобщението от Атина.

В документа се подчертава, че това поведение „създава разумна загриженост, защото пренебрегва определеното със закони демократично функциониране на институциите в Гърция и на Конституцията, където има много ясни наредби за справяне с всякакви случаи и при всички положения не е работа за коментари на трети страни“.

Коментарът на гръцкото външно министерство идва, след като МВнР на Русия разпространи по-рано позиция относно Договора от Преспа, в която се посочва, че решението на македонския парламент, който гласува за преименуване на страната, е наложено отвън и не отразява волята на народа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Политолог

    29 23 Отговор
    Руснаците умират от мъка, че една по една държавите на Балканите избират Европа, а не Империята на злото, Русия
  • 2 А кое им дава право на гърците

    19 16 Отговор
    Да се месят и да налагат как да се казва независима държава?

    Коментиран от #11

  • 3 ПЕЕВ

    25 21 Отговор
    ВЛИЯНИЕТО НА РУСИЯ НАМАЛЯВА.
  • 4 bay hoy

    12 0 Отговор
    Ей, Първо ратифицирайте ! Договора и Вие! Тогава вече може да казвате тези мисли на глас! Подпишете Договора!!

    Коментиран от #9

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Демократ

    18 19 Отговор
    Империалистите от Кремъл и Путя се опитват да всяват раздори навсякъде. Където са стъпили, винаги е имало воина - Афганистан, Чечня, в Кавказ, Грузия, Сирия... Ние българите искаме мир и разбирателство със съседите и по-добро нещо от измисленото от Масква име на сегашната БЮРМ е името Северна Македония, което е справедливо и за гърците. Нека не забравяме, че основните области на Гърция са Пелопонес и Македония!

    Коментиран от #12

  • 7 Руските свине

    15 17 Отговор
    получеха достоен отговор от гърците. ще има ли българско правителство, което да постави руските мерзавци и наглеци по подобен начин на мястото им или ще продъжават да им се подмазват като Баце "за да не разсърдим путин"? Когато сами се унижаваме пред руската кочина как искаме и те да ни уважават.
  • 8 Кочината на Злото издъхва в зловоние

    11 17 Отговор
    Русия в Сибир. Да забрави за Европа. И без това е унизително безсилна и кой отде мине ѝ забива по един як зад врата. Джуджето сви перките и потъна в пиянски делириум из подземията на кагебето. Вече дори и във Венецуела не го канят. Скоро и Сърбия ще му тегли шута в спаружения мижав задник. За радост напролет и Беларус се отскубва.

    Коментиран от #13

  • 9 Димитър

    8 12 Отговор

    До коментар #4 от "bay hoy":

    Договора отдавна е подписан, ратифицирането в Македонският парламент също е приключило, остава да мине преспанския договор в гръцкия парламент и поредното духане на супата от мужиките пак ще започне. То май им стана навик. Намесата във вътрешните работи от руснаците в други държави е ежедневна практика.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Я виж кой

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "А кое им дава право на гърците":

    Ако Гърция реши да се нарече ... Тракия, ще има ли България право да се намесва и да налага как да се казва независима държава?
  • 12 Румяна Костова

    3 5 Отговор

    До коментар #6 от "Демократ":

    Пообъркали сте хронологията доста.В изброените държави вече имаше война когато се намесва Русия.Но поне за Сирия да бяхте внимавали с твърденията си ,че влизането на Русия в нея е предизвикало войната.
  • 13 Румяна Костова

    6 9 Отговор

    До коментар #8 от "Кочината на Злото издъхва в зловоние":

    ,,Унизително безсилна,, държава е Русия с атомните си оръжия и ,,Авангард"?От както Путин е на власт Америка мечтае да я разкъса на отделни губернии и унищожи със санкции, ама мечтите им са далече от реалността.

    Коментиран от #14

  • 14 Б Г

    10 4 Отговор

    До коментар #13 от "Румяна Костова":

    Всички те знаем, че си една долна русофилска брамтия и нищо повече!
  • 15 Пияна рашка

    7 0 Отговор
    Още малко да падне цената на петрола и ще е чудесно за Русия.
  • 16 Бай Бай Бай

    1 1 Отговор
    Ердо ще уреди проблема,
  • 17 един

    2 0 Отговор
    Единствената държава в света която сама си вреди като си създава врагове и се мисли за най Велика
Новини по държави: