1 Февруари, 2019 16:16 3 103 10

Отровен въздух в Скопие, болниците са претъпкани

  • македония-
  • отровен въздух-
  • смог

Македонската столица през зимата е един от най-замърсените градове в света

Отровен въздух в Скопие, болниците са претъпкани - 1

Скопие е със затворени училища и препълнени болници. Покрита с почти непрекъсната белезникава пелена, македонската столица през зимата е един от най-замърсените градове в света.

В педиатричната болница в Скопие в края на януари над 100 деца са лекувани заради респираторни проблеми, свързани със замърсяването на въздуха. Най-малкото дете е на два месеца.

Проблемите им се дължат на множество фактори: град Скопие с 500 000 жители, обграден от планини, се намира в котловина, в която замърсеният въздух се задържа. Автомобилният парк е остарял, промишлените предприятия функционират в близост до града. И през зимата индивидуалното отопление добавя своята доза фини прахови частици.

Според правителството това отопление на дърва, въглища, дори и на други горива, получени от отпадъци, има дял от една трета за токсичните емисии в града, в който само богатите квартали разполагат с централно отопление. В проучване от 2018 г. ООН посочва, че над една трета от жителите в централната част на града се отопляват на дърва, със стари и замърсяващи въздуха отоплителни устройства.

В тази бедна балканска страна друга една трета от жителите използва като гориво материали, събрани от строежи или сметища, включително автомобилни гуми или пластмасови отпадъци.

През 2018 г. Световната здравна организация (СЗО) определи Скопие за столицата с най-замърсен въздух в Европа. Според СЗО това положение предизвиква преждевременната смърт на над 2500 души годишно в една страна с 2,1 милиона жители, в която други градове като Тетово и Куманово също са изправени пред този проблем.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Trendafil

    28 4 Отговор
    Не македонската, а северно македонската столица. Ама учете ги тея държави бе! Демокрация!
  • 2 Pero

    5 9 Отговор
    Трендафил ти немиш друга работа? Мајкати шо праве? Сестра ти чеке госте ?
  • 3 До Перо

    8 2 Отговор
    Pero,cuj ti mene dobro !!! Vas je zajebal vas Zaev , a ne Трендафил от България . U pitanju je njegova majka , a i tvojata .Pozdravi sve siptare oko gebe i SE pazi OT njh,а не от България .
  • 4 Има

    15 2 Отговор
    Има филтри за комините на предприятията, които задържат вредните частици и газове, но и в Македония и в България никой не ги монтира, защото са скъпи, но ефикасни.
  • 5 Ай стига бе

    4 2 Отговор
    Пука му на някой за хората. Сега зора е да се заменят печките за твърдо гориво с други, уж екологични. Даже от ЕС вече са готови да дадат парите. Познайте кой ще ги вземе !!! А новите печки колко ще са екологични щом пак ще горят твърдо гориво? Те пелетите пак са дърво плюс смоли и лепила отделящи още отрови.
  • 6 Пламен Иванов

    2 4 Отговор
    Западните българи не са ли чували за природен газ? Или карат още на кюмюр щото уш вземали по големи заплати от нас. Най малкото някое хубаво инверторно климатиче примерно. Ще ни догонят знайш ли кога, кога пръдне гущера!

    Коментиран от #7

  • 7 Дискретен герой

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Пламен Иванов":

    Кюмюр не се ползва за отопление в Скопие, града не е 500 а около 800.000 хора, и централно парно има в около 2/3 от кварталите. Основният проблем е това града се намира в голяма котлина, в дупка, и другия проблем са фабриките, които са около кварталите. Не вярвай на всякакви глупости дето се пишат.

    Коментиран от #8

  • 8 Неутрал

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Дискретен герой":

    Прав си. Мога да кажа, че в Македония, според медицинските електронни карти от бебета до пенсионерите, има 15,5% от шиптарите и не повече от 25%, както се казва сега а няма преброяване на населението од 2002.
  • 9 Патето яки

    1 0 Отговор
    НАТО ще им изчисти въздуха като ги ръси с обеднен уран.
  • 10 Ставри

    0 0 Отговор
    Все едно чета статия за София...
Новини по държави: