Last news in Fakti

6 Февруари, 2019 11:02 1 228 1

Северна Македония с посолство в Гърция

  • македония-
  • посолство-
  • гърция

Страната ще открие и консулство

Северна Македония с посолство в Гърция - 1
Снимка: Shutterstock

Правителството на Македония взе решение да открие посолство на Република Северна Македония в Гърция, съобщи „Слободен печат“.

Посолството ще е със седалище в Атина. Открито ще бъде и генерално консулство със седалище в Солун.

Македония вече ратифицира споразумението за смяната на името на страната с Гърция. След като гръцкият парламент също одобри споразумението, страната вече ще може да смени името си.

Като приеме името Северна Македония, тя ще може да кандидатства за членство в ЕС и НАТО. Според публикация на вестник „Таймс“ обаче решението носи повече проблеми, от колкото решения.

И в двете страни има сериозна опозиция срещу споразумението. Македонските издания посочват, че от полунощ цената на петролните продукти в страната се е повишила с 1.5 денара.

Повишението на цените се дължи на повишението на цените на петрола и повишението на курса на денара спрямо долара на световните пазари.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Orthodox

    0 0 Отговор
    В крайна сметка се получи нещо подобно на ситуацията във Великобритания. Там има Северна Ирландия като част от Обединеното кралство (UK) и в съседство - самостоятелната държава Ирландия. На Балканите пък има Егейска Македония като част от Гърция, Пиринска Македония като част от България, и самостоятелната Северна Македония. Исторически между Великобритания и Северна Ирландия е имало доста търкания, да видим как ще се развият събитията при нас...
Новини по държави: