Last news in Fakti

7 Февруари, 2019 11:05 1 343 4

Канадски дипломати съдят правителството си

  • канада-
  • куба-
  • болест-
  • дипломати-
  • съд-
  • правителство

Заведено е дело заради мистериозна болест

Канадски дипломати съдят правителството си - 1
Снимка: Shutterstock

Канадските дипломати, които страдаха от мистериозно влошаване на здравето, докато бяха в Куба през 2017 година, съдят Отава за това, че им е отнело твърде много време да ги евакуират и да им осигурят лечение.

Общо 14 души, включително настоящи и бивши дипломати и техните семейства, са завели иск за 28 млн. канадски долара ($21 млн.) срещу федералното правителство, предаде АФП, позовавайки се на канадски медии. Те пострадали от вече известния като „синдром Хавана” - мистериозна болест със симптоми, включващи силна мигрена, звукови и визуални нарушения.

Според телевизия Си Би Си, която направила интервюта с петима от засегнатите, първите симптоми са се появили през пролетта на 2017 г., но според тях на Отава ѝ трябвало повече от година, за да помогне на когото и да е. Докато беше във Вашингтон, външният министър на страната Кристия Фрийланд бе попитана какво ще каже по въпроса. Тя заяви, че безопасността на дипломатите е на първо място.

„Няма да коментирам нищо конкретно, но ще кажа, че се срещнах с част от тези дипломати и както им казах и на тях, тяхното здраве и безопасност трябва да са наш приоритет и те имат моето съчувствие и загриженост”, каза Фрийланд. На 30 януари Канада обяви, че намалява персонала в посолството си в Куба наполовина в резултата от необясними симптоми. Само осем души ще останат в дипломатическата мисия, предаде БНР.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    7 1 Отговор
    Кой ги знае по кои бардаци са вършали кубински обли дупета като невидели, а после "ОХ РАЗБОЛЯХМЕ СЕ" видиш ли.
  • 2 Бачо Киро

    4 1 Отговор
    След престоя в Хавана ги боляла главата и им се привиждали и причували неща... Сега искат по 1.5М всеки.
    Добре е, шмъркаш докато уж си там по работа, кОрви, бело, а сега искаш обезщетение ;)
  • 3 психолог

    3 1 Отговор
    Този синдром е най вероятно в следствие на електронна атака от американците
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: