Last news in Fakti

13 Март, 2019 20:30 4 237 73

От Русия: България плаши Кремъл с газов иск

  • русия-
  • газ-
  • българия

Страната може да остане без транзит на руски газ от следващата година

От Русия: България плаши Кремъл с газов иск - 1
Снимка: Shutterstock

От 2020 г. България вече няма да бъде транзитна страна за руски газ, доставян от руската страна за Турция по Трансбалканския коридор. Това стана ясно след изявление на енергийния министър Теменужка Петкова, съобщи „Независимая газета“.

Българските власти вече изчисляват възможните загуби при неосъществяване на коридора на „Турски поток“ през страната. Така може да се стигне до украински сценарий и прибягването до арбитраж за събирането на транзитни такси от Русия.

„Турски поток“ ще бъде пуснат в експлоатация през тази година, но все още не е ясно развитието на втория поток от проекта. Руският премиер Дмитрий Медведев вече заяви, че това ще стане ясно от интереса на правителствата на въпросните страни. Според него са нужни допълнителни гаранции, за да не се повтори сценария с Южен поток.

Прекратяването на транзита на газ през България от Украйна до Турция може да доведе до годишни загуби от 110 млн. евро за страната. България може да остане на енергийната карта при осъществяване на „Турски поток“.
В противен случай страната може да отиде на арбитраж, за да получи транзитните плащания, които ѝ се полагат по договор до 2030 г. В момента се очаква одобрение на проекта от Европейската комисия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Господа

    29 6 Отговор
    Браво!
  • 2 Опа

    55 10 Отговор
    Ех ,че овчи народ !

    Коментиран от #4, #56

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Иванов

    35 11 Отговор

    До коментар #2 от "Опа":

    Абе галфон, какво пак ти е направил народът? Не ти е начесъл сърбежа отзад ли?

    Коментиран от #14

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 СССРБарета

    69 13 Отговор
    Еййй Руснаците са най-големите шахматисти! Набиха го Четвъртит на всички предателски славянски народи! Аре сега Цветанов да ходи да го духа на дъртия боядисан пръч!

    Коментиран от #15

  • 7 СССРБарета

    67 13 Отговор
    Нищо Русия пък може да си поиска лихвите които са по няколко милиона на ден за присъдата за неосъществената АЕЦ БЕЛЕНЕ както и размера на самата присъда за няколко милиарда дето още не сме я платили! КЕКС И ВСИЧКО Е ТОЧНО ХАХАХАХАХАХаааа!
    Нали Русия много била губила от американските санкций! Ха сега да видим кой губи ХАХАХАХАХ ей кухи соросоиди

    Коментиран от #12

  • 8 1944

    15 64 Отговор
    българските комунисти продължават да ни дерат с данък русия, купувайки индулгенции за престъпленията си. само че американското разузнаване получи задача да опише активите на дъртия кремълски педофил. ще смърди на изгоряло евразийско.

    Коментиран от #26, #46, #72

  • 9 ****

    50 7 Отговор
    Сега наща работа излезе,вместо врабче в ръката,глеьаме сокол в небето,колко възможности пропуснахме вече,на изборите гласувайте пак за герб,тези от послушание,закопаха България с години напред.Нека ги накажем на всички избори.
  • 10 EastMed

    13 42 Отговор
    Скоро руският фашизъм ще свърши. Те продават газа на гръцката граница 15 евро на единица, а в домовете достига 21 евро. ПЛЯЧКА
  • 11 Еl comandante

    22 13 Отговор
    Слава РОССИИ уе насрани гербави сороспии!!!СКЪСАХ на роско педероско кафевия гайтан!!!МОЛЯ несъгласните да ми гостуват!!!!Хайде бе мъШШШеее!!!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Барчо

    43 12 Отговор
    А добрютру!!!! Вденахте ли са кво става???? Не искаме Южен поток и сега ще лапнем дедовия. А Южен поток го нямаме, защото ни ЗАПОВЯДАХА от европа!!!! Тиквата чак сега се усеща, че тръбите ни ще са празни. Тиквоооооо, какво сега ти казват шефовете отгоре, бе??? Какво ще ти заповядат да правиш??? Даже възелин няма да ти дадът безплатно, а ще го купиш!!! Сега ШЕФОВЕТЕ ти от еврото ще повдигат раменца и ще кажат: Ми ти глава ли имаш или тиква на раменете си, че ни слушаш глупостите. Ние сам се шегувахме. Явно нямаш чувство за хумор?

    Коментиран от #17

  • 14 По-спокойно де

    28 5 Отговор

    До коментар #4 от "Иванов":

    Нищо не му е направил народа.... човекът се възмущава от това, че ВСЕ ОЩЕ народът търпи гаврата на властта...... Вариантът е само.. ЕДНО поголовно изгонване от властта, затвор и възстановяване на откраднатото.... това важи за абсолютно ВСИЧКИ ДО СЕГА!!!!!!!!

    Коментиран от #59

  • 15 гост

    15 26 Отговор

    До коментар #6 от "СССРБарета":

    Набили са го само на такива празноглавци като теб !!! Да ти припомня , че турския поток е за Турция !!! А другите държави , дето сега газа им идва през Украйна ??? Включително Гърция , Македония , Хърватска , любимата ти Сърбия , че и Унгария и Молдова даже !!!! Откъде ???? Юли месец тръгва ТАНАП , ако руснаците са толкова тъпи да опразнят тръбата на север на момента ще потече азерски газ за Украйна и Полша , че и други !!!! Така че набиването си го поеми и за "славянските народи" не бери грижа , имало ги е много преди ушанките и ще ги има много след тях !!!!

    Коментиран от #19, #32, #35, #62

  • 16 ****

    28 8 Отговор
    Руснаците спрът ли газта за България,тогава сме я втасали от всякъде,отиде ни едва кретащата ни икономика,а докато мине арбитражът,газ от къде?Гърците от кога потриват ръце да минат тръбите през тях и ние пак ще цъкаме като джобен часовник с махало.
  • 17 гост

    12 17 Отговор

    До коментар #13 от "Барчо":

    Да имаш да взимаш , по лапане на ушанковсия сте дружинката русконадупени , другите такива намерения нямаме и няма да имаме !! А за потоците ще има още мнооого изненади да гледаш и всичките "неприятни" за Кремъл , хахах !!!!

    Коментиран от #24

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ****

    16 6 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Какъв дебит има ТАНАП ще ни кажеш ли,а Азерите кога положиха тръбите до Уктайна и Полша,и от къде минават?

    Коментиран от #22

  • 20 856

    12 6 Отговор
    Кой започна проекта Южен поток като се интересуваше само от комисионните без да го обезпечи на 100%.Май беше Първанов с тъпите си картажииски лафове.Зас да вземеш комисионна трябва да си я изработиш тоест да направиш логистиката,подреждането,в целият му обем а не да обещаваш само и само да дойде следващият превод.Жалко че не сме в 90 те защото тогава щяха да дийдат едни руски туристи с кавказки мутри и щеше да има няколко погребения.
  • 21 недей трий ей

    5 9 Отговор
    Какво да се коментира, в някаква гъзета ли, клозета ли, некой, никой за нас, напил нещо и мекеретата антибългари се задействаха, много важно. Тръц! Къш ба, циба!
  • 22 гост

    8 18 Отговор

    До коментар #19 от "****":

    Тръбата до Украйна и Полша е отдавна положена и е СЪЩАТА , дето сега плашат да опразнят !!! Да не би да си мислиш , че е руска или че друг газ не може да тече по нея в обратна посока ???? А дебита на ТАНАП е точно колкото в момента минава през България , 16 млд куб , като само за година може да се удвои , стига ушанките да направят глупоста да му отворят път на север !!!!

    Коментиран от #23

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Барчо

    26 10 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    Не знам кой какво точно лапа, но в момента си зареждаш 25 годишната си кола с руско гориво, плащаш все още некосмически ток, точно заради все още работещата руска АЕЦ. Така че се радвай че все още можеш да си позволиш да зареждаш колата си и да си на светло. След кончината на нашата АЕЦ, ще се внася ток от вън и тока ни ще се вдигне в пъти. Тогава ще си на тъмно и студено. Дотогава и колата ще си бракуваш, щото няма да имаш пари да я зареждаш със скъпо гориво. И естествено цените няма да се ограничат само в тези две посоки, а във всичко каквото си помислиш. Тогава ще запееш руски революционни песни, ма ще е късно.

    Коментиран от #28

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Барчо

    14 5 Отговор

    До коментар #8 от "1944":

    Смяташ ли че ако Путин имаше някакви скрити активи до сега нямаше да ги намерят???? Дори да са на подставени лица също щяха да ги намерит!!!! Те вече ги търсиха по целия свят още по времето на Обама, но изскочиха далаверите точно на обора. Явно си забравил как се разсмърдяха нещата тогава. Бяха принудени да спрат, защото щеше направо да се развони и оня от уикиликс щеше да е като пале с неговите разкрития.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 гост

    7 13 Отговор

    До коментар #24 от "Барчо":

    Така като гледам описваш собственото си битие , ама не знам защо си въобразяваш , че моето е такова ???? И кой си ти да ми казваш какво щяло да стане ??? Я така леко си прибери партакешите и си заминавай в любимата Раша , а нас не ни мисли , ще минем и без нея и то в пъти по-добре !!!!

    Коментиран от #60

  • 29 ****

    11 3 Отговор

    До коментар #25 от "гост":

    Тази тръба я забрави,кажи за азерския газ,от къде и кога?

    Коментиран от #31

  • 30 Барчо

    17 5 Отговор

    До коментар #25 от "гост":

    Явно нейма ти е точен. Изказваш се като ГОСТ в България, а не като човек, който живее на територията ни. Не съзнаваш сериозността на ситуацията в която попаднахме от 1989 г насам, благодарение на слугинажните ни правителства. АЕЦ Белене започна да се строи през 1987 г и бе спрян през 1990 г, като едно от условията да влезем в ЕС. Ноооооо. Ние го изпълнихме, обаче ние си плащаме неустойките, а не ЕС, който ни постави това задължително условие. След като АЕЦ Козлодуй спре да дава ток, ще трябва да внасяме. Това е едното, но другото е, че останалия ток, който ще се произвежда е изключително скъп и със сигурност тока, който заплаща консуматора, ще е в пъти, пъти по-скъп от сега. Другото е и нереализирания Южен поток. Глупостта ни е че ни набиват, че Русия не бива да ни е стратегически партньор, но истината е , че те вече не ни смятат за партньори и сме деветата дупка. Само си помисли без евтин газ и без евтин ток за какви цени на стоките ще говорим. Мирише ми на катастрофа. В политиката няма как да се поправи една грешка. Обикновено грешката се "поправя" с по-голяма грешка.

    Коментиран от #37

  • 31 гост

    9 12 Отговор

    До коментар #29 от "****":

    И защо да я забравям , щото на вас русконадупените не ви изнася ??? И сигурно не знаеш и че още миналата година дойдоха ОФИЦИАЛНИ запитвания от Украйна и Полша за обратен транзит при освобождаване на капацитета от Газпром ??? А за азерския какво още не разбра , явно трябва да ти се повтаря по три пъти да схванеш !!!! ТАНАП тръгва през юли , връзката с България може да стане в Турция , на същото място дето сега се гласят да се свържат любимците ти с "турския поток" , без да говорим за връзката в Гърция със същия този ТАНАП , дето даже ще я плати ЕС , а не ние , както искат руснаците за техния умрял поток !! Още обяснения искаш ли или вече изпуши от толкова информация ??? Добави и втечнен газ от Александрополис и може да се окаже , че на север ще върви ПОВЕЧЕ газ , отколкото сега на юг !!!!! Ноооо вие си мечтайте за "незаменимата" Раша , хахахахха !!!!

    Коментиран от #34

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Borislav Popov

    18 3 Отговор
    Бе ние сме богата държава . Какво са като за нас 110 мил € ? ББ нали се биеше в гърдите че сам спрял 3 руски енергийни проекта ?!! Нека сега той да плаща таксите . Или поне с оня папуняк дето ни беше президент предния мандат и плашеше руснаците !!!

    Коментиран от #42

  • 34 ****

    9 4 Отговор

    До коментар #31 от "гост":

    Абе галфон,хората са ти го написали в статията,но ти си добавяш някакви твои си фантазии.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Барчо

    15 3 Отговор

    До коментар #35 от "СССРБарета":

    Не, приятелю!!! Боко не благодари, а се изложи като последната шушумига. Като гледах какви ги брътви, направо ме беше срам, че съм българин. Каза нещо като: Сгрешихме, но вие сте по-големи и ще ни простите. И още куп подобни. Само че не чух Путин да му казва, че е простил глупостта на българските политици. Грешките са не само на Бойко. Те са поредица от всички политици и партии. Има една приказка за това да хванеш птичката като ти кацне на рамото. Пропуснеш ли, край. Никога повече няма да има добри условия за БГ. Нито от обора, нито от Русия. БГ е свирена, но още сме на остатъчни изпарения. Като ги издишаме, ще го разберем, но ще е късно. Боко го разбра, но уви. Много късно.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Голем смях

    7 12 Отговор
    Спокойно,газ за България ще има от Украйна но просто няма да има транзит за Турция.Северен поток ще се стопира и бушмените щат не щат трябва да транзитират за ЕС през Украйна.Иначе умират гладни.А турция е мижава икономика и газът трябва да продължи към Италия през Гърция .Лошото е че любимата Сърбия пак остава на сухо,а цялата тупордия е заради нея.А ватенките ще си платят като руския поп неустойките.
  • 39 Bingo

    13 13 Отговор
    Тук е пълно с руски подлоги. Ако ушанките спрат газа през Украйна, ще го пуснат през Турция, щото и без това вече се нашиха яко с този Турски поток след като Турция не може да вземе и половината от дебита за който се говореше преди започването. За каква евтина газ приказвате след като десетилетия плащахме една от най-високите цени в Европа. А за горивота кво да кажа то по-некачествени сигурно и в Африка не могат да се намерят, затова пък цените им са европейски. Айде мрете руски подлоги долни. Ние искаме европейски горива, евтина газ няма значение от къде, европейски туристи, а не гладни и нахални ушанки. Един англичанин, или скандинавец оставя пари в Държавата ни колкото 10 ушанки взети заедно. Айде мятайте червените си минуси.
  • 40 Барчо

    13 4 Отговор

    До коментар #37 от "Голем смях":

    Смешкоооо, направи си справка бе!!!! Кой е на власт през 1990 г???? Строежа го спира Димитър Попов с хвърковатата му фраза - За бога братя българи, не купувайте!!!! Много добре знам кога се спира, защото бях тъдява по онова време. Преди това бяха сформирани протести в гр. Свищов против строежа на атомна централа в Белене, под предтекст за сейзмична опастност. Студентите бяха освобождавани от лекции и не и се пишеха отсъствия. Вдяваш ли за какво става дума??? НС гласува на 22.12.1990 г да кандидатства в ЕС. Сещаш ли се, че още тогава на уше са ни подшушнали че АЕЦ България не може да има.... Абе няма смисъл да ти отварям очите. Ти си сляп.

    Коментиран от #41

  • 41 Барчо

    5 3 Отговор

    До коментар #40 от "Барчо":

    фразата няма нищо общо с АЕЦа. Просто я написах да се сетиш за кой става въпрос изобщо

    Коментиран от #44

  • 42 Барчо

    9 2 Отговор

    До коментар #33 от "Borislav Popov":

    Нашите политици са като южните ни съседи византийците. Те поръчват и консумират, а други да плащат. Българите плащаме и ще плащаме все повече и повече. Нашите византийци пък ще си купуват все по-големи и по-големи яхти.
  • 43 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 2 Отговор
    Докато МОЧА се пъчи на сред София няма да се оправим!
  • 44 Голем смях

    5 12 Отговор

    До коментар #41 от "Барчо":

    Абе ушанко тъпа,Димитър Попов е комунист и в червата ,но това няма нищо общо с простотиите ти ,че ЕС искал спиране на Белене.България тогава и не си е мечтала за ЕС ,камо ли някой да ни иска тъпата непостроена и до ден днешен централа.И точно поради липса на пари и 12млд долара дълг България фалира .Много простаци пишат в този руски сайт,но ти си от най-тъпите.Завършен простак си и бивш член на БКП.Сега си само мек член.

    Коментиран от #45, #47

  • 45 СССРБарета

    13 8 Отговор

    До коментар #44 от "Голем смях":

    Не виждам за какво се спори излишно!!! Комунизмът си отиде преди 30г. Русия е капиталистическа страна и в наш по голям интерес е да работим с тях! Руснаците се спасиха от комунизма защото те бяха най-големият донор! Преди по братски ни даваха скъпи природни ресурси и технологии а сега ни ги продават което няма лошо! Ако сме с тях ще ползваме на добра цена ако ли не пак ще ползваме защото нямаме избор но на лоша цена! Просто е за да сме добре ние имаме нужда от тяният пазар и те от нашия! А когато воюваме икономически печелят американците, нали знаете добрата БГ поговарка: Двама се карат трети печели :)

    Коментиран от #48, #52

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Голем смях

    9 14 Отговор

    До коментар #45 от "СССРБарета":

    СССР нищо не ни даваше даром.Затова ли при разпадането на СССР ни дължаха 120 млн. долара,които никога не видяхме.И я ни светни за някаква руска скъпа технология ,която са ни дали.А търговията ни с
    Русия е чак на последните места и е незначителна и съизмерима с тази с Македония.Ако не е Лукойл да внася петрол почти нямаме търговия с орките.Така че по-добре без тях.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Госあ

    10 3 Отговор
    Сега газа ще мине през Гърция и така. И престанете с това ЕС забранил, въпрос на приоритети и политика на една страна. Изключително първенюшка политика и политици. Не знам как да кажа...просто.

    Коментиран от #58

  • 52 Опорни точки от Макаров

    5 5 Отговор

    До коментар #45 от "СССРБарета":

    Това ли са новите опорни точки, бе путлераст? Русия е капиталистическа държава и всичко е в прос на сделка? А това, че има агресивни и налудничави имперски амбиции, иска да завладее съседите си и използва газа като оръжие, а България на 90%завики енергийна от нея не ти прави впечатление, нали?
  • 53 трънциии

    2 2 Отговор
    Емиии България ще получи "трънци"! РО-ров е подписал договора да се арбитрира......... в Московски Районен съд!?!?!? Тааа кой ще спечели?!

    Коментиран от #55

  • 54 нов

    1 2 Отговор
    "Спокойно"..........и обещетението по договора до 2030 година стигат!!!! Дотогава все ще се появи друга схемичка......
    Б.Б. и Цв. Цв.
  • 55 гост

    2 6 Отговор

    До коментар #53 от "трънциии":

    Да бе , то Газпром на това ухо лежеше и за Украйна , ама вече е осъден на три инстанции за над 3 милиарда и тепърва почват делата за наистина големите суми , а акциите и на двата Северни потока са запорирани в Швейцария и Великобритания !!! Чакай да видиш само догодина какво ще стане , ако не си седнат за оаканите задници и не спрат с глупостите , дето си ги мечтае джуджето !!!
  • 56 Въшо

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Опа":

    Келеш, като има такива овце като теб, дето мислят, че всички са им подобни са жалки. Какво общо има това че руснаците прекъсват подаването през Украйна с нашия народ. Ако трябва ще ти обясня къде минават тръбите и защо Турция няма нужда ат трансфер по този път. Съмнявам се обаче, че има смисъл. От едното изречение , което си написал си вадя заключения за умствения ти багаж.
  • 57 Руските свине

    4 6 Отговор
    само си квичат. България не плаши а е в правото си по силата на договора да иска и да получи неустойки за спирането на транзита за договореният период до 2030 година. Друг въпрос е, че Теменужките и бойковчетата в русофилския кабинет няма да го направят а като истински русофили ще защитят интереса на матушката си.
  • 58 гост

    3 5 Отговор

    До коментар #51 от "Госあ":

    Ша мине , ама в шестък !!! В Гърция няма даже проект , да не говорим за РАЗРЕШИТЕЛНИ !!!! И от Гърция къде ще иде , в Македония или в Албания ?? И после какво , хахахах !!!Тая няма да стане до 2200 , а не до 2020 !!!! Гърция и Италия чакат до две години тръба от Кипър и Израел , да не говорим за терминалите за втечнен газ !!! Италия очаква да изнася за ЕС повече газ от Норвегия !!!!!! Къде си тръгнал да навираш жалките си ушанковски кубици , хахаха !!!
  • 59 Солженицин

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "По-спокойно де":

    Ти изобщо имаш ли някаква логика ? Руснаците са готови да подават газ на Турция по дъното на черно море. Да не са луди да подават и през Украйна пак за Турция но през няколко страни на които плащат транзитни такси. Какво намесваш правителство и патологичното ти разбиране за политика. Ще си ползваме тръбите, но няма да получаваме транзитни такси. Мъчим се да изкрънкаме нещо от руснаците като компенсация. Това е. Какъв народ, какво правителство, какви 5 лева ?
  • 60 Барчо

    9 2 Отговор

    До коментар #28 от "гост":

    Аз съм роден тук и тук ще бъда до края на живота си. Ще отстоявам моите си принципи. На който не му изнася, път широк. Тук съм си добре при всеки строй. Хапвам си бял хляб и луканка и сега и тогава, щото имам ум в главата и не ме мързи. Тук всеки е свободен да пише това, което го вълнува и в което вярва. И да ти кажа изобщо не съм убеден, че тези които избягаха по западните държави хапват три пъти на ден. Който е умен и кадърен, ще пробие навсякъде. А що се отнася какво ще стане след като вече няма да имаме ток от нашата АЕЦ, то не е само мое заключение, а на специалисти и икономисти. Можеш да погледнеш колко излиза един киловат, произведен от АЕЦ и колко от фотоволтаични, ТЕЦ, ВЕЦ централи. Сравняваш цифрите и си правиш сметката ако се извади тока от АЕЦ каква ще е крайната цена. Дори Бойко, който заявяваше многократно, че Белене е гьол и я спря сега иска да се построи. Нооооо. Сега условията ще са коренно различни от тогава и няма да са изгодни за България. А по другия въпрос... А имам същото право да питам ти кой си, че да казваш си даваш "компетентното" мнение?

    Коментиран от #65

  • 61 Янко

    2 3 Отговор
    Виждате ли руснаците с едно уведомяване как разцвъркаха всички неграмотници и природно тъпи. Ето това е хибридната война и енергийната зависимост. Отварят едни кранове , затварят други, предвиждат съответните реакции. Имат газ, има глупаци, които да я ползват, правят го. Това е.
  • 62 Дедо Ванго

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Спрете да спекулирате с азерската газова алтернатива. На този етап тя не съществува.
  • 63 Стриймър

    3 0 Отговор
    Ако написаното е вярно значи просто се подготвя поредната ощетяваща България глупост.
  • 64 браво не е та и срам

    3 1 Отговор
    Ами позволете тогава да мине тръбата през Гърция и СМакедония, и нашият срам няма да Го има никъде! Тогава дори Ру да ни плати 1 млрд., тя ще си вземе същият заради лихвите от реакторите и оборудването на АЕЦБ. Нима мислим, че след като турците получат евтина газ след някой месец, ще продължат да купуват от нас? Защо да се набутват? Защо и какъв е смисълът на 1-та тръба? Разбира се, че договорът си е договор, затова и дойде тежката артилерия преди 10 дни. Тъжно е да гледаш 1 животинче, вързано за всяко краче с връзка. И 4-ма да го дърпат в своята различна посока ... Спасението е да се махнат въжетата от краката ни. Това си е икономическо робство отвсякъде, но умножено по 4. Е-ех Ботев, прочети ни твоето стихотворение за робската люлка.

    Коментиран от #68

  • 65 Българин

    3 3 Отговор

    До коментар #60 от "Барчо":

    В цената на тока от АЕЦ не са включени разходите за съхранение на отработеното гориво и за консервирането и наблюдението и след експлоатация. А ще се наложи май да правим и хранилище за отработения уран, което също ще струва неизвестно колко милиона. така, че всичките приказки за това, колко евтин бил тока от АЕЦ ги разправяй по русофилските сборища край Копринка. тока от фотоволтаиците и другите ВЕИ-та е по-скъп защото още по-време на Тройната коалиция се взе решение за преференциални цени на този ток, които в пъти надхвърлят нормалните цени. Това е истината, а твоите разсъждения са пропаганда. Германците да не са толкова луди да спират АЕЦ и "евтиния" според теб ток?
  • 66 четете внимателно

    2 1 Отговор
    От Украйна до Турция! Никой няма да спира подаването до Б-я. Просто ние няма да има на кого да Я продаваме тази газ!
  • 67 Бизнисмен

    1 0 Отговор
    Ако ще газта да е безплатна ая па че плащам минимално на Ганчовците
  • 68 Българин

    4 4 Отговор

    До коментар #64 от "браво не е та и срам":

    Тръбата ще трябва да я плати България като вземе заем, който в най-добрия случай, според разчетите на правителството ще бъде изплатен през 2039 година . Т.е. ще построим тръбата за руснаците да подават газ за Сърбия, Австрия и Унгария, заобикаляйки Украйна, ще се откажем от неустойките, в размер на 100 милиона долара годишно, т.е. 1 милиард до 2030 година и евентуално ще почнем да получаваме пари за транзит едва след 20 години. Т.е. България отвсякъде е прецакана а Русия е облагодетелствана. Това са разчетите, всеки нормален човек при тези обстоятелства не би си мръднал пръста да строи тръба без руснаците да платят компенсации.
  • 69 Гл сек на ЦК на ГЕРБ

    5 0 Отговор
    Дрогаре. За да компенсираме загубите в бюджета от спиранито на транзитни такси , требе да вдигнем данъците. Че да има лев за калинките. А на вас газ не ви тебе щот и без това се отоплявате на дръва.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 1122

    1 0 Отговор
    Русия не разбра ли,че тия които са на чело на българската държава не са на едно мнение с желанието на народа български.България след освобождението си от турско робство до сега не е имала добри политици!Всичко което българската войска е спечелила,българските политици са го загубвали заради недалновидността си /по просто казано/поради простотията си!Вътрешни политически игри,кой кого ще надхитри,и сега пак е така.Виждат,че нищо по вече не могат да направят,но се натискат да стоят на власт,ВЪПРЕКИ ВСИЧКО!Нямат пипе да помислят за перспективата на тая държава на тоя народ за 30,50 години напред ,те дори не знаят какво да направят за тия четири години за които имат мандат,гледат само кой колко да се облагодетелствува докато е във властта ,а другите да му мислят.ЗА ТОВА КАЗВАМ,ЧЕ НЯМАМЕ ПОЛИТИЦИ ,и крайно време е тия да си отиват в небитието на забравата.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Гадулката

    0 0 Отговор
    Ами нали имаше проект "Южен поток"? Една тиква се изтъпани най-отпред и се изтупа в гърдите, че той е наредл да се прекрати проекта понеже от ЕС не искали той да се реализира... нищо, че газа беше предназначен за страни от ЕС и фирмата изпълнител беше от Италия... Важното беше да се изпълни заповедта на САЩ. След това се оказа, че в Гърция хората не били толкова лесни за манипулиране и си гледали интереса, в Туркия също, в Италия също, в Германия също(с много условности, но тяхното е с мед да го намажеш спрямо нашето)... Та... да ТИКВО, ще отпаднем от картата благодарение на ТЕБЕ!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания