Last news in Fakti

26 Март, 2019 17:31 2 521 53

САЩ противодействат на руските енергийни доставки

  • сащ-
  • конгрес-
  • русия

Камарата на представителите прие специален законопроект

САЩ противодействат на руските енергийни доставки - 1
Снимка: Shutterstock

Американският Конгрес прие законопроект за противодействие на енергийните доставки от Русия, съобщи РИА Новости.

Решението е взето от Камарата на представителите. Основна цел на решението е да бъдат убедени страните от Централна и Източна Европа за нуждата от диверсификация на източните енергийни маршрути за доставки.

Така ще бъде засилена енергийната сигурност на Европа, за САЩ ще напреднат в целите си за световна енергийна сигурност. Документът се нарича: „Закон за европейска енергийна сигурност и диверсификация“.

Законопроектът е бил подкрепен от 391 конгресмени. Против са били само 24.

Той има за цел да намали зависимостта на страните от региона от руските газови доставки. Идеята е американските компании да бъдат насърчени да инвестират в енергийната инфраструктура на Европа. Така ще се увеличи и износа на енергия и технологии от САЩ.

Сега остава законопроектът да бъде одобрен от Сената на САЩ и да бъде подписан от американския президент.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Насран русофил

    17 31 Отговор
    Някой знае ли кога ще пускат памперси на промоция

    Коментиран от #2, #12

  • 2 НАТО ВЕЦ

    43 10 Отговор

    До коментар #1 от "Насран русофил":

    За теб на Козяк ги докараха по линия на "Америка за България". Ще ти дадат един контейнер, заедно с кисийката центове.
  • 3 Orthodox

    51 6 Отговор
    "...да бъдат убедени страните от Централна и Източна Европа за нуждата от диверсификация..." Ах, колко мило от страна на усаняците! Те ще ни убеждават... с голямата гьостерица.
  • 4 Б. Б

    26 7 Отговор
    Неща от Русия нищо.
    Както и от ФАЩ.
    Но никой не ме пита. Нашите депутати си гледат само собствения г
  • 5 гост

    10 15 Отговор
    Вносът на петрол за Китай от Русия през февруари 2019 г. е спаднал със 17,5 % в сравнение с предишния месец – до 5,74 млн. тона, сочат данните на сайта на митническото управление на китайската страна. В резултат, Русия е отпаднала на второ място сред големите доставчици на петрол за Китай. На първо място сред доставчиците през февруари се нарежда Саудитска Арабия, която според цитираните данни от международните агенции, е увеличила доставките с 3, 3 % спрямо януари – до 5,95 млн. тона . Китай освен това е увеличил през миналия месец и покупката на петрол от САЩ, след прекъсване през декември и януари, въпреки че количествата са малки – от порядъка на 85,8 млн. тона.

    Общо обаче Китай е понижил вносът на петрол през февруари с 8 % - до 39,2 млн. тона при 42,6 млн. тона през януари, според Bloomberg.
    Според оценка на анализаторите от Wood Mackenzie ръстът на търсенето на петрол в Китай ще спадне с една трета през тази година.

    Коментиран от #29

  • 6 Мирко

    50 7 Отговор
    На изнудването да си плащаш двойно за същия продукт му викат "сигурност" - точно по мутренски! Така и през 90те бизнеса си плащаше на застрахователите за "сигурност"... Не съм предполагал, че междунородните отношения в 21в може да достигнат до такава цинична наглост ...

    Коментиран от #9

  • 7 гост

    9 12 Отговор
    На световния пазар за природен газ се наблюдава снижение на цените, което може да бъде сравнено само с колапса на пазара за петрол през 2014 година. Това се дължи както на увеличеното предлагане на втечнен природен газ от производители като Австралия, Катар и САЩ, така и на топлото време в ключови потребители на синьо гориво, информира S&P Global Platts.

    Процесът започна в Азия, където спот цените на природния газ се понижиха от 12 до 4.46 долара за милион британски топлинни единици или 156 долара за 1000 м3. Котировките на природния газа са били по-ниски само веднъж в историята - през пролетта на 2016 година, припомня dir.bg.

    В Европа се наблюдава същата пазарна ситуация. На газовия хъб в Холандия природния газ поевтиня с 50% в сравнение с нивото си от септември миналата година, пишат и експертите от Morgan Stanley. Така от 10 долара за милион британски топлинни единици цената слезе до 5 долара за същото количество на 21 март тази година.

    В понеделник, 25 март сделки за доставка през май 2019 година се сключваха при цена от 171 долара за 1000 м3, което е над 30% по-ниско от цената на руския природен газ на "Газпром" през януари. Според плана на руската компания, през 2019 година цената на синьото гориво трябва да е 240 долара за 1000 м3.
  • 8 гост

    9 14 Отговор
    За първи път от 2015 година природния газ в Европа е с по-висока цена от доставките в Азия, което означава ,че за Катар и САЩ ще е по-изгодно да продават на европейските си партньори.

    През 2018 година производството на природен газ се увеличи с 22 милиона тона, а за 2019 година очакванията са то да се удвои и нови 36 милиона тона да бъдат предложени на пазара.това ще доведе до излишък, който няма къде да бъде продаден, освен в Европа, коментират експерти.

    За да бъде конкурентен на американския втечнен газ, "Газпром" ще трябва да свали своите цени до 140 долара за 1000 м3, коментират руски експерти. !!!!!!!!!
  • 9 гост

    13 22 Отговор

    До коментар #6 от "Мирко":

    Публикувано във факти.бг: За да бъде конкурентен на американския втечнен газ, "Газпром" ще трябва да свали своите цени до 140 долара за 1000 м3, коментират руски експерти. !!!!!!!!! АХАХАХХАХА !!!!!!! Само да те светна , газпромовци се надяваха тази година на цени над 260 долара !!!!!!!
  • 10 за палците

    12 20 Отговор
    Путя за кой ли път ще събира тръбите от пристанищата
  • 11 Сталин

    27 11 Отговор
    Долу САЩ и НАТО!
  • 12 НИЩОЖЕСТВО

    20 9 Отговор

    До коментар #1 от "Насран русофил":

    ТВА С ПАМПЕРСИТЕ ГО ПУСНАХ ПРЕДИ 5 ГОДИНИ ПО ПОСОКА НА ГОВЕДАРИТЕ. НЕЩУ ДРУГО МОЙШ ЛИ ДА ИЗМИСЛИШ С ПИЛЕШКИЯ СИ МОЗЪК....?????
  • 13 Batushka

    10 4 Отговор
    Аз съм за най ефтиния газ а не за правилния самолет оп газ...
  • 14 А бе я

    20 7 Отговор
    И кои са тези, че да приемат ТАМ решения какво да се прави ТУК. Това си е работа на европейските страни (поне на тези които имат достойнство и не са си дали някои сравнително нискоразположени части на тялото за безвъзмездно ползване).

    Коментиран от #15

  • 15 дядоЯго

    10 7 Отговор

    До коментар #14 от "А бе я":

    "Абе кой си ти да решаваш ,като нямаш пари ? Решава този който има пари ! "
    Помниш ли кой го е казал , а ?

    Коментиран от #20, #23

  • 16 А флотилията с американски втечнен газ

    9 6 Отговор
    Тръгна ли? Тука с едни авери я чакаме в Бургас с кофите
  • 17 херодот

    2 1 Отговор
    Ей .... най-после проумяха тези ,че за да получиш, първо трябва да дадеш !
  • 18 Барчо

    16 10 Отговор
    Американците предлагат единствено да бъде отрязана Русия като доставчик на горива без да има алтернатива за такава цена. На това не се казва диверсификация, а отстраняване на конкурент и вече поради невъзможност да си купиш на монополно висока цена от един единствен доставчик. Какъв е проблема да си има Севере, Южен, Турски и т.н. потоци, като същевременно обора да предложи Американски северен, източен, западен 1, 2, 3 и т.н. потоци на същата цена като руснаците?

    Коментиран от #21, #22, #25, #44

  • 19 висок

    9 17 Отговор
    РРейгън с КОКОМ разби империята на злото. Тръмпи с един енергиен КОКОМ2 ще ги довърши! Ха дано.

    Коментиран от #36

  • 20 Барчо

    2 3 Отговор

    До коментар #15 от "дядоЯго":

    Бай Тошо го каза. А начина и повода обаче са по-важни.
  • 21 гост

    11 13 Отговор

    До коментар #18 от "Барчо":

    Ти не четеш ли горе какво става с "изгодните " руски цени , експерте , хахаха !!!! На 140 долара рашките не могат си платят само тръбичките и комисионните , да не говорим за себестойност на газ отвъд полярния кръг !!!! И това е само началото !!! До 3-4 години цените ще паднат още толкова , щото още два пъти по толкова мощности ще влязат в експлоатация , а клиентите само намаляват !!! Скоро тръбичките на батя ще стават само за скрап , хахахха !!!
  • 22 гост

    15 2 Отговор

    До коментар #18 от "Барчо":

    И пропускаш най-важното !!! Публикувано във факти.бг: Идеята е американските компании да бъдат насърчени да инвестират в енергийната инфраструктура на Европа. !!!! Тоест на американските фирми ще бъдат осигурени държавни гаранции за кредитите да инвестират в танкери , приемни терминали и съоръжения за съхранение в Европа , както и необходимите нови тръбопроводи !!!! Тоест считай , че финансиране за терминалите в Александрополис и Хърватска ще има предостатъчно и то ВЕДНАГА !!!!!
  • 23 Черна Врана

    7 8 Отговор

    До коментар #15 от "дядоЯго":

    А ти путенце въшливо имаш ли пара? Или като си мислиш че ти стигат за един геврек с бозичка си решил че си Рокфелер капиталиста! Българските ратаи по добрите ратаи.
  • 24 Комсомолец

    4 5 Отговор
    Искам само да попитам българските скъсаняци кога станахте такива капиталисти? Имате 5лв.капитал и защитавате госпидарите си.
  • 25 €€€€€

    8 6 Отговор

    До коментар #18 от "Барчо":

    Защо говориш наизуст и лъжеш като москал?
    За 2 те копейки ли ? Монополното положение за България е сега ,в момента . И Газпром се възползва от това . България след Полша плаща най скъпия газ в ЕС. С 43% по висока е цената от тази на азиатската енергийна борса.
    А когато имаш терминали за втечнен газ Газпром не може така да те граби ,а трябва да си съобрази цените на конкурентите. И втечнения газ не е само американски -крупни износители са Катар ,Алжир ,Австралия и др.

    Коментиран от #27

  • 26 Borislav Popov

    6 4 Отговор
    А що тогава приемат танкери с руска газ на собствена земя ??? Значи руска газ за обора може , а за Европа не може ?!! То ако беше останала украинската тръбичка щеше да има "О крава , о кеф"!!!

    Коментиран от #28

  • 27 Borislav Popov

    7 4 Отговор

    До коментар #25 от "€€€€€":

    Ами България да си договори цените бе !!! Нали пазарна икономика ??!! Като се би Баце в гърдите че спрял три руски проекта - ревахте от кеф ??!! Сега пък ревете , че пак ви влязъл на криво ! Нямате угодия бе !!

    Коментиран от #48

  • 28 гост

    2 4 Отговор

    До коментар #26 от "Borislav Popov":

    Министерство на енергетиката на Русия разчита на постигане на споразумение с Украйна по въпроса за транзита на газ след 2019 г., ако не по време на анонсираната през месец май среща, то на среща през септември-октомври. Това е съобщил пред журналисти заместник - министъра на енергетиката на Русия Анатолий Яновски. „Запазване (на транзита през Украйна), защо не, ако има сключен нов договор, тъй като сегашният договор изтича през 2019 г. Но аз съм уверен, че ще се договорим, никакви съмнения няма. Сред моите планове е среща с тях през месец май, през есента ще се срещна с тях в рамките на тристранна среща през септември-октомври“, е казал зам.-министъра, цитиран от руските агенции. „Разчитаме, че договорката за провеждане на тристранни преговори през месец май ще бъде спазено и сме готови за тези преговори. Очакваме, че в определена степен ще успеем да се договорим с Украйна за транзита на газ след 2020 г. Ако това не стане през месец май, то вероятно ще се случи през октомври“, е допълнил той. !!!! Ако била "останала" , ахахахахха !!!!

    Коментиран от #30

  • 29 СССРБарета

    11 5 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Ей калъф Русия се издигнала до трето място в света по добив на злато Като изпреварва САЩ които са на пето място а Русия е на трето: Огромна част - 83% от европейското злато, идва от Русия, която увеличава производството си всяка година от 2010 г. насам. То е нараснало със 17 тона миналата година. Кой е най-големият купувач на руско злато? Руското правителство, разбира се, купува около две трети от цялото злато, произведено на местно ниво. За какво тримесечие ми говориш за какви 5 лв тримесечната са различни и следващото тримесечие Русия може пак да е на първо място това не е никакъв фактор! Ама като няма за какво да се хванете се хващате за тримесечие и получавате соросоиден оргазъм!

    Коментиран от #47, #49

  • 30 Borislav Popov

    10 5 Отговор

    До коментар #28 от "гост":

    Руснаците дипломатично ще мотаят нещата до завършването на Северен поток и Турски поток , а газ през Украйна само с дамаджани !!!

    Коментиран от #31

  • 31 гост

    4 5 Отговор

    До коментар #30 от "Borislav Popov":

    Ахахахах , "дипломатично" ще си подадът д...то и то умито !!!!! До 31.12.2019 трябва да има нов договор, иначе ЕС остава без руски газ , което ще е края на Газпром !!!! Потоци НЯМА да има поне две години след тая дата , ако въобще станат , щото ВЕЧЕ са на загуба , ако четеш горе за какво става въпрос !!!!!

    Коментиран от #41

  • 32 Хрониките на Евразия

    7 8 Отговор
    - Товарищ Путин , а знаете ли , че хъба в Холандия продава вече американска газ за 140 $ за 1000 куб м., Какво ще правите с тръбопроводите ?
    - Ще тръбим по тях колко сме велики !
    😂😂😂
  • 33 outlander

    4 8 Отговор
    Въшливите льокачи на бояришник никой не ги иска, защото договор с пияница с ушанка не струва нито хартията, на която е написан, нито мастилото, с което е написан. САЩ са най-великата държава в света за 20-ти и 21-ви век и така ще остане поне за още 300 години и бизнес с американец може да се прави, с въшлива пияна ушанка - не.
  • 34 outlander

    5 4 Отговор
    Всеки може да добива наготово природни богатства, иска се само да има оборудване, което или да съумее да измисли и произведе, или да го закупи от някой по-умен, който вече го е измислил и произвел, а американците са го измислили и произвели това оборудване, което въшливите пияни льокачи на бояришник използват за добив на всичко, за което се сетиш. Та, както казах, всеки може да добива наготово природни богатства, но не всеки може да произведе конкурентноспособен на пазара бойлер, а въшливите пияни ушанки прост тиган не могат да направят, та бойлер ще искаме от тях.
  • 35 Хрониките на Евразия

    5 8 Отговор
    Камерата на представителите на Конгреса на САЩ прие законопроет против руският енергиен шантаж.
    Табуретката е поставена . Цената на газа стремително пада , а това е вече и въжето и бримката .
    Остава само да го наденат на шията и свръхдържавата няма и да шавне повече , само краката и тихо ще се клатят ….

    Коментиран от #38

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 гост

    2 1 Отговор

    До коментар #36 от "Гого":

    За себе си ли говориш ?? То всички виждат , че си такава , няма нужда от обяснения , хахахах !!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Джудже

    3 2 Отговор
    А на никой ли не му прави впечетление, че в САЩ вече се правят закони засягащи енергийните доставки за Европа?!!! А сега соросоидите да обясняват пак, че Европа не е в колониална зависимост от САЩ.
  • 40 Румяна Костова

    2 4 Отговор
    Америка приема закони за енергийната сигурност на Европа!!!! Тези от САЩ няма да мирясат. Ангела им каза точно и ясно, че Северен поток ще има.
  • 41 Румяна Костова

    4 5 Отговор

    До коментар #31 от "гост":

    Европейските бизнесмени, вложили стотици милиони евро в Северен поток 2 са на различно мнение от Вашето от къде е по-изгодно да си купуват газ.

    Коментиран от #43, #45, #46

  • 42 Минаващ от тук

    2 3 Отговор
    Не ми харесва тази работа. Загрижили се. Значи работите отиват на зле, щото където са се бръкнали, все са забъркали каши.
  • 43 потребител по неволя

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "Румяна Костова":

    за тях не знам но за нас категорично не е по изгодно за нас е спасение
  • 44 И аз да кажа

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Барчо":

    Ми проблемът е, че с корупция или шантаж руснаците налагат ВИСОКИТЕ си цени на неукрепнали страни като нас и при липса на друга възможност (диверсификация) тук се приемат. Те Шрьодер купиха, та нашите ли?
  • 45 гост

    2 1 Отговор

    До коментар #41 от "Румяна Костова":

    Европейските бизнесмени няма да КУПУВАТ газ , умнико , а само ще вземат дял от ТРАНЗИТА през Северен поток , понимаешь ???? Дали Русия ще печели от продажбата на газа минал през него им е точно през оная работа !!!!! Тяхното си е сигурно и в двата случая , хахахха !!!
  • 46 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "Румяна Костова":

    Ти транспортна фирма знаеш ли какво е и от какво печели , хахахха !!! Значи според твоята логика автобусните превозвачи примерно "купуват" пътниците , които превозват , хахахахах ??!!! И печелят като ги продават , ахахахха !!! Или тировете купуват стоката която превозват , еееех , как ви събират най-големите неграмотници от Кремъл , ама то кой ли друг ще е такъв идиот !!!!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Какво следва

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Borislav Popov":

    Нали за това беше идеята за единна европейска стратегия, за да не ни извиват ръцете поединично при нулева конкуренция, ама нали все пищите как Европа ни отнела независимостта, бе? Нали щом се заговори за енергиен пакет, всички платени русолюби зареваха, че колониално ни отнемали независимостта ( в случая независимост да плащаме скъпо). Разумният човек може да различи причина от следствие и да си направи сметка какво плаща и защо, но любовта към Русия е патология (или има някаква индивидуално стимулирана корист, изберете кое от двете е Вашият случай)?
  • 49 И аз да кажа

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "СССРБарета":

    Виж класация на държавите по златен резерв и не се въодушевявай толкова. По памет, мисля че Русия имаше три пъти по-малък от Франция и Германия, а колко изкопават е относителна величина
  • 50 Наджи Шенсой

    1 1 Отговор
    Другари русофили как така ни убеждавахте , че американската газ била по скъпа , а цените се сринаха ,когато тя масирано стъпи на европейския пазар
  • 51 1122

    0 0 Отговор
    Тая пословична американска ЛАКОМИЯ ще им изяде главата на тия кравари.Само те трябва да печелят,само ще става това което те искат,на края ще им писне на някои хора и такъв пердах ще ги пердашат,че ще се чудят какво става,защо така се получи.Онова хлапе дето баща му го биел,а то викало,не се сърди бе тате,какво ти стана бе,ама изяло боя,че и американците вече започнаха да прекаляват с техните ,,санкции".Нали сте чували поговорката ,,кой каквото прави на себе си го прави".Сега санкции,санкции,после ама защо стана тъка бе?
  • 52 Да де

    0 0 Отговор
    Само спорите и за вас всичко е черно или бяло. Но има и сиво.
    Сащ никак не са прави с този закон. Ние сами сме си виновни че плащаме газта толкова скъпо, или по точно нашите мили управници. Лично аз съм за всякакви потоци плюс центрове за втечнен газ. Когато имаш избор ще избереш което ти е угодно, а не разни хора да рипат и да мрънкат зависимост зависимост. Ако ти не се надупиш сам няма как да те .... ама това не се отнася за нашите политици а и за част от народа
  • 53 Ами да

    0 0 Отговор
    Много правилно ! Само глад за сибирския мурзилаж !