9 Април, 2019 19:40 5 533 47

Гърция може да купи изтребители Ф-35

  • ф-35-
  • сащ-
  • гърция-
  • изтребители-
  • христос христодулу

Атина обмисля тази възможност

Гърция може да купи изтребители Ф-35 - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Закупуването на изтребители Ф-35 от гръцките ВВС „се проучва динамично“, заяви пред гръцката държавна телевизия ЕРТ началникът на гръцкия Генщаб генерал Христос Христодулу, предаде БНР.

Гръцките военни имат възможност да се запознаят с възможностите на самолета по време на многонационалното учение „Иниохос (Колесничар) 2019“, което започна на 1 април с участието на Гърция, САЩ, Италия, Израел и Обединените арабски емирства с обща продължителност 12 дни. В него участват 6 италиански Ф-35. Днес генерал Христодулу заяви, че Гърция очаква от САЩ в следващите две години да получи цялостно проучване за възможностите, което да включва и цената.

Миналия петък и гръцкият министър на отбраната Евангелос Апостолакис остави отворена възможността за закупуване на Ф-35 от Гърция. Цитиран от АНА-МПА, по време на учението Апостолакис каза, че наред с модернизацията на изтребителите Ф-16 гръцките ВВС са в процес на избор на нов самолет, с който постепенно да преминат към новото поколение изтребители.

Помолен да коментира информацията, че в доклад до американския Конгрес Гърция, наред с Румъния, Полша и още две страни, се споменава като потенциален купувач на Ф-35, Апостолакис отговори, че Гърция ще проучи всички параметри и че докладът в Конгреса спомага за тази възможност. Перспективата Турция да въведе на въоръжение Ф-35 в близко бъдеще предизвиква опасения в Гърция, че това ще наруши сериозно баланса на военновъздушните сили в Егейско море.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Batushka

    14 8 Отговор
    Абе Вайпър а си е друга работа...да си вземат осем и да си оправят живота...
  • 2 НАТО ВЕЦ

    31 8 Отговор
    Да си вземат от "японската" партида. Доказано невидими.

    Коментиран от #3

  • 3 Пешо

    22 9 Отговор

    До коментар #2 от "НАТО ВЕЦ":

    Да си вземат, ама първо да го извадят от дъното и да го подсушат.
  • 4 Ще вземат да купят

    24 5 Отговор
    Иначе ще има санкции. Нищо, че имат с300 :)
  • 5 След японската реклама

    23 9 Отговор
    Няма как да не купят. Очертава се все повече американски марионетки да го закупят. Как не ни накараха и нас да купим от него не знам. Явно сме се разминали с по-малкото зло...
  • 6 Левски

    16 8 Отговор
    уж са фалирали но пари за супер оръжия имат защото са държавници а не като нашите предатели комунисти които искат да ни оставят без армия
  • 7 Инфо

    10 21 Отговор
    САЩ предложиха системата за противовъздушна отбрана от 2012 г. като алтернатива на S-400, но Турция отхвърли тази оферта. Тъй като S-400 трябва да достигне Турция през юли и от F-35 до ноември, е време президентът Ердоган да избере. Ако президентът Ердоган не успее да направи този избор и приеме S-400, Турция ще подлежи на санкции от САЩ (CAATSA). Санкциите ще засегнат икономиката на Турция, с тежки движения на международните пазари, които ще изплашат инвеститорите и ще парализират турската въздушна и отбранителна индустрия. Освен това, F-35 никога няма да стигне до турската земя. Участието на Турция в програмата F-35, включително компонентите за изграждането, ремонта и поддръжката на бойците, ще бъде преустановено, като водещи турски компании ще излязат от производствената верига и веригата на доставка.
  • 8 Инфо

    7 15 Отговор
    Ние се ангажираме да предприемем всички необходими законодателни мерки, за да гарантираме това. Турция е важен партньор в програмата F-35, но не е задължителна. Турски производители на аксесоари F-35 ще видят поръчките си напълно сухи. Поддръжката, ремонта, модернизацията на двигателя F-35 ще види цялата им работа в други съоръжения в Европа. Надеждата на президента Ердоган да направи турската отбранителна промишленост ключов стълб на икономическия растеж за бъдещето ще бъде премахната. Ние не се стремим да навредим на нашите турски приятели. Надяваме се, че ще бъде възможно да се засили американско-турското сътрудничество в Сирия, Черно море, борбата срещу тероризма и други въпроси от взаимен интерес. Ние се стремим само да защитим програмата F-35 и възможностите на НАТО, включително съюзници като Турция.
  • 9 Инфо

    7 18 Отговор
    Разбираме, че Турция има спешни отношения с Русия - за Сирия, енергетика, селско стопанство, туризъм и много други. Ако президентът Ердоган се отдалечи от S-400, Путин може да реагира на една или повече от тези области. В това злополучно събитие ние се ангажираме да направим всичко възможно да помогнем на Турция. Компенсацията на Кремъл с пазара S-400 не е в интерес на Турция. Путин не е съюзник на Турция повече от комунистите или царете. Неговата агресия в Грузия, Украйна и Сирия направи Турция по-малко сигурна. Путин сега се опитва да отдели Турция от Запада със S-400. Ако успее, неговата малка загриженост за интересите на Турция ще се свие още повече. Колкото по-изолирана е Турция от съюзниците си, толкова повече Путин ще има силата Русия да направи това, което иска, а Турция да пострада.
  • 10 Инфо

    8 15 Отговор
    Путин се опасява и уважава Турция, която е стратегически закотвена на Запад и е ангажирана с НАТО. Надяваме се, че президентът Ердоган ще избере правилно за бъдещето на Турция. / Горните са написани от четирима сенатори в New York Times: Jim Inhofe, Jack Reed, Jim Risch and Bob Menendez.
  • 11 Който не иска Ф35 е враг

    25 4 Отговор
    Френският министър на отбраната Флоренс Парли , който говори във вторник в Атлантическия съвет във Вашингтон (Американският аналитичен център при НАТО), заяви: "Хартата на НАТО съдържа клауза 5 (относно колективната самоотбрана), а не клаузата F-35." Обезпокоен съм, че съюзната солидарност с нас изведнъж стана зависима от това дали ние или други европейски държави ще купуваме определени оръжия. "
    Говори се за усукване на ръце, което прави Вашингтон, настоявайки за закупуването на F-35 и за отказа на Франция и Германия да го закупят

    Коментиран от #13

  • 12 Мосак фонсека

    5 7 Отговор
    Ас може и да пръдна ,пък може и да не пръдна.
  • 13 Е па нали

    26 1 Отговор

    До коментар #11 от "Който не иска Ф35 е враг":

    трЕбе да има балъци,от които да избият тия 1.5 трилиона похарчени за това недоразумение на самолетостроенето
  • 14 КОНТРАТА

    13 2 Отговор
    Ама от летящите ли?

    Коментиран от #16

  • 15 Жоро

    14 0 Отговор
    Уж бяха почти фалирали гърците, уж не работят и само хитруват, а и нови подводници имат и десетки нови танкове леопард + стотици самолети...

    Коментиран от #30

  • 16 Майкооо

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "КОНТРАТА":

    Неее от лошо гърмящите
  • 17 Леле майко.............

    9 1 Отговор
    Около нас всички се стремят да купят F-35 , а ние пак се задоволяваме със старите F-16ки.........

    Коментиран от #18

  • 18 Бай хой

    16 2 Отговор

    До коментар #17 от "Леле майко.............":

    Да ама нашите пък са по скъпи.
  • 19 fermera

    13 9 Отговор
    Турция разработва с БАЕ Системс собствен Съелт самолет TF-X и нищо чудно да излезе с него на пазара.Ограниченията който налагат
    САЩ при използването на продадените самолети може да им осигури пазари.TF-X ще превъзхожда СУ 57,а пък ние ще летим с Ф16 и ще светим на радарите на всички.

    Коментиран от #26

  • 20 fermera

    9 6 Отговор
    Турция разработва с БАЕ Системс собствен Съелт самолет TF-X и нищо чудно да излезе с него на пазара.Ограниченията който налагат
    САЩ при използването на продадените самолети може да им осигури пазари.TF-X ще превъзхожда СУ 57,а пък ние ще летим с Ф16 и ще светим на радарите на всички.
  • 21 Браво

    9 5 Отговор
    Естествено, а ние купуваме модернизиран Москвич 412!! за нашите ВВС?!

    Коментиран от #31

  • 22 Големия Хур

    7 9 Отговор
    А някой гламав русофил беше писал скоро че ще купуват СУ57, Гърците са хитри пари за 3D проекти не дават.
  • 23 бай Даньо

    8 2 Отговор
    Гърците са нагли наглеци. Като купуват Ф-35 във световната банка и фонда как им минават сълзите и сополите колко са бедни!? Гърците има към 100 модерни самолета за по поне 50 млн на старо единия и не продадоха нито един когато бяха трудните времена!? Нашенското простолюдие дето отиде балистик за апартаментите на Цецо само ако знае нашите политици колко по не наред са от апартаментите...

    Коментиран от #25

  • 24 браво

    8 11 Отговор
    Гърците винаги са избирали правилните хора.Винаги са имали политици на световно ниво .Винаги са били със САЩ и затова винаги са печелили.Турските ф35 ще отидат в Гърция .
  • 25 Големия Хур

    4 4 Отговор

    До коментар #23 от "бай Даньо":

    Бай Даньо понеже си много елементарен (да не използвам други думи)що не си пиеш домашната ракийка и псуваш ама на ум жена си,ми пишеш глупости

    Коментиран от #27

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 бай Даньо

    4 3 Отговор

    До коментар #25 от "Големия Хур":

    бай хур , ти като си много "комплексен" що не прочетох ни една мисъл в писанието ти а само препоръки да карам на твоита диета - ракийка и бой по жената... абе ти знаеш ли кво е мисъл да почнем от начало!?

    Коментиран от #28

  • 28 Големия Хур

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "бай Даньо":

    От кое начало бе бай Даньо?

    Коментиран от #29

  • 29 бай Даньо

    3 1 Отговор

    До коментар #28 от "Големия Хур":

    Дай МИСЪЛ че ми омръзна критика от тъпуци с убеждения!
  • 30 Боко и Дянков

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "Жоро":

    ли ти казаха за фалита на Гърция?
  • 31 Не купуваме "Мосвич",

    5 1 Отговор

    До коментар #21 от "Браво":

    а говежда каруца.
  • 32 Когато турците са правели самолети

    5 7 Отговор

    До коментар #26 от "Голем смях":

    В България още сте се движели на конска тяга.

    Коментиран от #33, #34, #36

  • 33 само че

    10 5 Отговор

    До коментар #32 от "Когато турците са правели самолети":

    нито турци има , нито самолети произвеждат .. и едното и другото са измислица
  • 34 Дядо Вангел

    8 3 Отговор

    До коментар #32 от "Когато турците са правели самолети":

    Само да ти напомня колега че първото използване на самолет за военни цели е от българската армия по време на обсадата и превземането на Одрин през Балканската война.

    Коментиран от #39

  • 35 Крали Марко

    8 1 Отговор
    Гърците са хитри патриоти. Сте протакат, сте се ослусат, огледат, пацарят и...охи, охи да купят ! Макар це краварите цицнаха Ципрас да се надуфпи да признае името Мацедония.
  • 36 Бутонят

    8 3 Отговор

    До коментар #32 от "Когато турците са правели самолети":

    Когато в България са се правели самолети, Турция е била още султанат. Прочети малко за Александър Йорданов например..... А през ПСВ доколкото знам, сме имали повече самолети от тогавашните САЩ...

    Коментиран от #38, #40

  • 37 Бачо Киро

    7 2 Отговор
    Няма проблеми бе, що да не вземат гърците? Преди германците им продадоха тенекиени подводници които се огъваха като станиол, но първо им дадоха заеми де, сега що да не им дадат нови заеми за самолети с проблеми...

    Коментиран от #41

  • 38 Прочети откога турците

    3 4 Отговор

    До коментар #36 от "Бутонят":

    Правят самолети и тогава се яви пак на изпит

    Коментиран от #42

  • 39 Не става дума за военно използване

    2 5 Отговор

    До коментар #34 от "Дядо Вангел":

    А за самолетостроене. Освен това първи са го ползвали италианците за военни цели, а не българите.
  • 40 Прочети за Лагери Хасан Челеби

    2 3 Отговор

    До коментар #36 от "Бутонят":

    Също и за брат му. По това време дори Паисий не е бил преписал "историята" от Орбини.
  • 41 Не разбрах

    1 5 Отговор

    До коментар #37 от "Бачо Киро":

    Говориш за най-добрите конвенционални подводници в света, които Турция видя в Егейско море, се страхува от тях, разбира тяхната стойност и също така ги е поръчала?

    Коментиран от #43

  • 42 Бачо Киро

    7 2 Отговор

    До коментар #38 от "Прочети откога турците":

    От 84та правят. Кво толкова. Кви Паисий, кви пет лева. Ако не наливаше пари запада в Турция и до днес овцете по чакърите щяха да пасат...
    Чак след ПСВ за първи път Турция има някакво подобие на авиация със сбиротак самолети от англичаните, българската авиация извършва официално полети от 1912. Заводът в Ловеч за самолети затваря 30 години преди Турция въобще да почне да прави самолети, ти изкара братята Райт османски авиатори и преки чичовци на Ердоган...
    Днес Турция прави доста неща, така е, но не виждам защо си приписваш заслуги, то след толкова наливане на средства и технологии остана и да не прави....
  • 43 Бачо Киро

    8 1 Отговор

    До коментар #41 от "Не разбрах":

    Става дума за подводниците клас 214 като Папаниколис на HDW(Kiel) от 2010 които се огъват и дори от Spiegel, където редовно плюеха гърците заради заемите, бяха гръмнали със статии за тея корита и скандалите с подкупите из цялата Южна Европа, Северна Африка и т.н. Разтърси се и ще ти стане ясно. Ти да не мислиш, че гърците изядоха милиардите и че им бяха дадени от ЕС? Частни банкери спонсорираха, за да могат да се извъртят далаверите като HDW, Siemens, олимпийските игри и тн и после същите банкери надуха главата на Меркел и Саркози, докато тези двамата собственоръчно прехвърлиха тези дългове на раменете на ЕС и измиха задниците на приятелчетата си от банките. Нищо случайно няма на този свят...
  • 44 България Ес НАТО

    2 5 Отговор
    Там в Гърция никой не хленчи щом става дума за националната сигурност не като путкофилите гъзолизци които искат да останем без армия и въоражение
  • 45 Барчо

    3 5 Отговор
    Какво толкова неясно има, та чак две години да проучват и да сричат. Техническите характеристики са ясни. Ще ги купят на цена колкото по-скъпа, толкова по-добре за Щатите. И понеже обора не можа да си продаде 100 самолета на Турците, сега гърците ще си изберат колкото искат, да речем 5-10, а ще платят за 100 бройки. Така УСАта хем няма да е продала самолетите на турците, ма пък и ще са на печалба. Така се прави между партньори по американски.

    Коментиран от #46, #47

  • 46 България Ес НАТО

    4 1 Отговор

    До коментар #45 от "Барчо":

    Най мощното оръжие на една държава са националните предатели на другата
  • 47 русия е джудже

    4 1 Отговор

    До коментар #45 от "Барчо":

    Злобата ще те убие джудже.Всички знаем ,че русляма е технологично джудже и доста те е яд,но като си показваш русоробството тук по цял ден ,няма да промениш нищо ,джудже
Новини по държави: