Last news in Fakti

11 Април, 2019 08:22 4 729 22

Москва: Вашингтон се цели в Балканите

  • балкани-
  • сащ-
  • русия-
  • северна македония-
  • косово

Стабилността в региона зависи от това каква ще бъде конфигурацията на отношенията между водещите световни играчи

Москва: Вашингтон се цели в Балканите - 1
Снимка: Shutterstock

САЩ активно разширяват присъствието си на Балканите и формират своеобразен югоизточен бастион, чиято цел е през следващите години да изтласкат от региона Русия, Турция, Китай и Европейския съюз. Това е заключението на експерти, участвали в кръгла маса, посветена на представянето на изследването „САЩ на Балканите: 20 години след бомбардировките", съобщава вестник „Российская газета“.

Според Александър Пивоваренко, старши изследовател в Института за славянски науки към Руската академия на науките, най-жестоките и кървави събития са тези в бившата Съюзна република Югославия през април 1999 г. Членовете на НАТО решиха да увеличат интензивността на бомбардировките, тъй като Белград не се отказа и не коленичи. На 12 април бяха нанесени въздушни удари над дванадесет града на Сърбия, включително по предприятия, пътища, мостове и други обекти в тях.

Анализаторът смята, че американската политика в Югоизточна Европа се свежда до разширяване на политическото и военното присъствие и създаване на дългосрочна военна инфраструктура в региона. В интерес на НАТО започнаха да се използват военни съоръжения, създадени в социалистическа Югославия. Балканският регион е използван за прехвърляне на оборудване и работна ръка в „горещи точки" в Близкия изток и Северна Африка. Агресията от 1999 г. може да се тълкува като продължение на унищожаването на сръбския военен потенциал.

„В следващите две години ще има време за търсене и формиране на тактически съюзи. Стабилността в региона зависи от това каква ще бъде конфигурацията на отношенията между водещите световни играчи", е заключението на Пивоваренко.

Експертите смятат, че предприемането на подобни действия като тези отпреди две десетилетия, е по-трудно осъществимо днес с оглед промените в света и отношението към тях в САЩ. Въпреки това инерцията на доминиращта сила, от която американците все още не са отказали, принуждава елитите да поискат от администрацията на Доналд Тръмп да запази позициите, които са придобили някога.

Във връзка с това Вашингтон активно играе „руската карта". След 2014 г. Русия се превърна в удобен инструмент за „налагане на съюзи” на Балканите, вдъхна нов живот на идеите за разширяване на евроатлантическото пространство. През последните години американското влияние – освен в Сърбия и Черна гора, се разпространи и в Албания и Македония.

Ситуацията е сложна около Косово и Босна и Херцеговина. Възможно е именно това направление да се използва за нови провокации срещу Русия, отбелязаха участниците в кръглата маса.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Тошкуа

    17 20 Отговор
    Абсолютна лъжа. Най големите кланета са били сле изтегляне на руските войски от балканите, орез руски-турските войни. Тогава башибозука е тръгвал да коли. Колко пъти русия воюва на балканите? 1829г даже превзема София. Далеч варварите от балканите.
  • 3 Балканско Евала 7 ,62

    20 7 Отговор
    А руската система, КОГА ще ни позволи да сме със семействата си?! КОГА родителите на дете, родено в МОСКВА, могат да бъдат семейство БЕЗ ВИЗИ?! КОГА ще има облекчения за хора прекарали НАД 10 години в Москва, изкарали серификат за владеене на език, право, история и култура?! КОГА служителите от мигрантския център ще ни позволят да пребиваваме БЕЗ 3 месечни ВИЗИ в родината на НАСЛЕДНИЦИТЕ НИ?! КОГА посланика ни ще излезе със статистиката, ЧЕ В БЪЛГАРИЯ НЕ СЕ ОТКАЗВА ВИЗА НА РУСНАК, ОСОБЕНО АКО ИМА ИМОТ?! Кога ще сложим везните по хоризонтала??!! КОга ще започнат да ни уважават в Русия, след като им снасяме БЕЛИ интелигентни ПОДАНИЦИ?! Или трябваше да отида в САЩ и там да сключа брак, и там да ми се роди детето?! Посланика да проведе сериозен разговор с отбора"узкоглази" в Сахарово, да не ни пренебрегват, защото обръщам летвата почвам да бия по руското слабоумие и липсата на прозорливост - 11 години се опитвам да си получа РВП, за да мога после да кандидатствам за ВНЖ и да съм със семейството си! ПОЗОР! НИкаква помощ и ходатайстване за малкото бъгари, дето сме в Москва - ПОСЛАНИКА ни да го сменят!!!!!

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Реално

    31 11 Отговор
    САЩ на Балканите оформят фронтова полоса при случай конфликт с Русия-това го каза бившият шеф на НАТО...Демек ние сме пушечното месо на американците-тьй като ще понесем всички негативи от удара на руските ракети пьрви.Просто сме "тестер" за игрите на американците-ако Русия удари без сантименти и мощно--тогава американците ще започнат договорките и пазаренето с руснаците-да запазим мира и тем подобни...Просто сме в американските сметки в графа " полезни идиоти"...

    Коментиран от #9

  • 6 987

    10 15 Отговор

    До коментар #3 от "Балканско Евала 7 ,62":

    То въобще има ли толкова луди българи, че чак и семейста, че да живеят в Русия?

    Коментиран от #8

  • 7 понял

    12 6 Отговор

    До коментар #1 от "Borislav Popov":

    Разликата е че едната държава носи прогрес и просперитет а другата кръв и мракобесие

    Коментиран от #12, #13

  • 8 Балканско Евала 7 ,62

    12 3 Отговор

    До коментар #6 от "987":

    И с кого да живеем бе, приятелю?! Като си имаш професия, жена и дете родено в Москва, къде смяташ, че ще ти е удобно да живееш?! Нали всички сме русофили - айде сега малко в скоби да ме сложиш - Аз съм в Москва по работа и заради семейството ми! Нямам политическа принадлежност, а НУЖДА да бъда родител! Обаче Москва ВЕЛИКАТА И ВСЕМОГЪЩА не ми дава вече 11 години РВП! Хубавото е, че имам документите от всички опити през годините и ако някоя медиа се заинтересува, МОГА ЯКО ДА НАПЛЮЯ на посланика ни и ПСЕВДОработата му!

    Коментиран от #10

  • 9 Сесесере

    7 13 Отговор

    До коментар #5 от "Реално":

    Ами ако сме с Русия тогава за кой ще сме пушечно месо бе ушанко? Или да сме с пияниците щото сме насрани русофили, а?
  • 10 Масква не вярва на сълзи

    5 7 Отговор

    До коментар #8 от "Балканско Евала 7 ,62":

    Като си съдавал семейство с рускиня да си ги мислил тия работи сега е късно да се жалиш Единствения ти шанс да си при детето си е да живееш там Късмет

    Коментиран от #14

  • 11 TтТ

    11 5 Отговор
    Балканите имат нужда от западна политика!Комунистите само ни одличиха от европейското семейство, което ни пред надлежи!Живеем в свободни времена русофилите в Русия европейците в Европа!
  • 12 Анонимен

    4 8 Отговор

    До коментар #7 от "понял":

    Чакай, нещо да не си объркал? Как може една недоразвита страна като Русия да носи прогрес? Колко рубли ти платиха за това мнение

    Коментиран от #16, #19

  • 13 ТтТ

    7 4 Отговор

    До коментар #7 от "понял":

    Г-не кажи си мнението по точно да ти види ъкЪлчето! Прогрес и просперитет носи само една демократична политика! Кръв и мракобесие носи само един комунизъм! България е загубила голямата си ителектуална част точно по времето на комунизма!

    Коментиран от #17

  • 14 ТтТ

    6 8 Отговор

    До коментар #10 от "Масква не вярва на сълзи":

    Москва реве от 1945 до ден днешен, за радост само росифилите им вярват! А те горките са малцинство, което секи ден се топи!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Помнещ

    6 3 Отговор
    Виновен е пияндето Боря Елцин , от неговото управление тръгна всичко! Благодарение на него американците се настаниха тук и ни натресоха ислямистите насред Балканите
  • 19 понял

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Анонимен":

    Е добре де как може да си помислиш че Русия носи просперитет Жалко че не схвана мисълта ми
  • 20 Румборак

    2 3 Отговор

    До коментар #17 от "Анонимен":

    А, сега щото сме демокрация и пращим от интелигенция и мозаци и култура .. Погледни науката ни, сега и в комунизма. Толкоз сте слепи или нарочно ги пишете?

    Коментиран от #21

  • 21 Напред науката е слънце

    0 2 Отговор

    До коментар #20 от "Румборак":

    Прав си при комунизма имахме най много професори доценти академици в света а сега глупави бе байо
  • 22 1234578

    1 1 Отговор
    Kървавите събития праведени от коминтерна/Москва/ в България след 1944 г. са били по-жестоки от тези в Югославия.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания